Határozott idejű munkaszerződés és gyermekvállalás?
Jelenleg határozott idejű munkaszerződéssel dolgozom, ami 2012 szeptemberéig tart! Szeretnék gyermeket vállalni, terveim és számításaim szerint, szülni szeretnék a szerződés lejárta előtt! A kérdésem az, hogy ez jogilag lehetséges-e! Nem jár-e részemről valamilyen kötelezettséggel, az hogy nem dolgozom a szerződésben meghatározott ideig a terhességem miatt! Ez a kérdés azért merült fel bennem, mert egy munkaügyi tanácsadáson, azt információt hallottam a határozott idejű munkaszerződésről, hogy amennyiben a munkavállaló részéről kerül felmondásra, az anyagi kötelezettséggel jár! De a terhesség gondolom egy speciális eset!
Köszönöm a válaszokat
Szia, de jó, hogy megkérdezted:)
Nekem is határozott idejű a munkaszerződésem, most fog lejárni majd júniusban a próbaidőm, és 2012 márciusáig lesz határozott idejű. Addig én is szeretnék mindenképpen egy babát, mert már nagyon régen próbálkozunk, és nagyon nehezen akar összejönni:( Még ebben a hónapban el szeretnék menni vizsgálatokra, és segítséggel teherbe esni.
Véleményem szerint, ha terhes leszek nem rúghat ki a munkáltatóm, még akkor sem, ha márciusig szól a munkaszerződésem, hiszen akkor már otthon szeretnék babázni, és ugye gyes alatt nem küldhet el-max ha visszamennék 3 év után akkor nem alkalmaz tovább. Te is ugyan ebben a cípőben járnál, így úgy gondolom, hogy te is védve vagy:)
Én így gondolom, de cáfoljatok meg ha nem igaz:)
A terhesség nem minősül munkaviszony megszűnésnek, ezáltal nem minősül a részedről felmondásnak sem. Ezért te anyagi felelősséggel nem fogsz tartozni a munkáltatód felé.
Értelem szerűen dolgozni fogsz amíg bírsz, ha pedig nem bírsz, akkor táppénzre mész. Egészen addig, amíg be nem következik a határozott idő, esetedben a 2010. szeptember. Akkor automatikusan megszűnik a jogviszonyod, akár táppénzen, akár gyeden leszel.
Ahogy írták előttem: a terhesség nem minősül a munkaviszony megszüntetésének. Sőt, ha a munkaviszony fennállása alatt szülsz, akkor jár a tgyás, majd a gyed, még ha meg is szűnik a munkaviszony közben.
MÁsik kérdező: ahogy írták: megszűnik a munkaviszonyod akkor is ha terhes vagy, vagy babázol, a határozott idő leteltével. Viszont ne ess kétségbe, mert a tgyás és a gyed járni fog neked akkor is, ha nincs munkaviszonyod, csak álláskeresési támogatást kell igényelned, hogy biztosított légy.
Védve csak 2012 márciusig vagy, amíg a határozott idő le nem jár.
de aranyos vagy:) Nagyon szépen köszönöm-remélem minél hamarabb összejön:)
Neked is sok sikert-és most akár hogyan is döntesz-ha majd eljön az idő nagyon sok boldogságot kívánok a babához:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!