A férjemmel most tervezünk kisbabát. Ha brutto 190000 az átlagkeresetem, akkor melyik gyermek támogatási forma a legjobb megoldás nekem? És ha még idén várnám a gyereket, akkor az idei keresetemet nézik, vagy a tavalyi évi keresetemet?
A táppénz első napjától visszamenőleg a 2 évet nézik, tehát ha 2008.02.10-én mész tápra, akkor a 2006.02.10 utáni béred nézik. A táppénz a fizud 70%-a, szülés után a tgyás és a gyed is ennyi, de valamelyikre van max összeg,ezt nem tudom mennyi, mert engem nem fenyegetett ez a veszély:-)
A 3. évben kapod a gyest, ami fix összeg, és a családi pótlék is fix összeg.
A tb segít neked ebben, vagy böngészd a www.magyarorszag.hu oldalt.
A szülést megelőző 2 éven belül kell lennie összesen 180 nap munkaidődnek. A születést megelőző év átlagkeresete alapján nézik. Talán jobban jársz, ha jövőre szülsz.
Ha a terhességed alatt táppénzre kell menned, akkor az előző 3 hónap átlaga alapján kapsz táppénzt.(fizud 70%-a)
A tgyás a fizetésed 70%- maximalizálva nincsen.
A gyed szintén fizetésfüggő, de maximum a minimálbér kétszerese kb 84 e Ft.
Tgyás: 168 napig , gyed a baba 2 éves koráig jár, majd a 2-3 éves kora között a gyes, ami 24 eFt. De ha a két baba között kicsi a korkülönbség, akkor tudsz gyedből gyedbe menni, így tovább kapod a magasabb összeget. Az utolsó évben igyis-ugyis 24 eFt.
Boldog babavárást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!