Igaz az, hogy régen teljesen átlagos volt, ha egy lány már 12-13 évesen anya lett?
Azt hallottam, hogy régen ez teljesen átlagosnak számított.
Igaz ez?
Hát a többségnél még ma is átlagos.
Szerintem régen sem volt 12-13 évesen, inkább 17-18 évesen volt átlagos. Az anyukám korosztályában is inkább rengetegen 17-19 évesen szültek. Szerintem inkább régebben ez volt az átlagos. De már tény hogy nagyon kitolódott a babavállalás korosztálya 30 fele.
Hát azért ezt nem hiszem...az túl korai.
Én is inkább ugy hallotam h 17-19 éves kor volt az átlag.
Nem. Azért inkább 15-20 éves kort mondanék.
Az biztos, hogy 30 évesen már olyan idősnek számított egy szülőnő, mint most az 50 éves.
Egyébként régen az első mensesük is később jelentkezett a lányoknak 14-18 éves korban, így előbb nem is tudtak volna szülni!
Régen a lányok 15-16 évesen kezdtek menstruálni, ezért elötte nem lehettek anyák, 12-13 évesen nem.
De az igaz, hogy régebben a lányokat ilyen idösen adták férjhez, és utána hamar megszülték az elsö gyereket.
Megerősítem az utolsó választ! Valóban! 15-16 évesen kezdtek menstruálni, viszont utána pár év múlva férjhez mentek általában.
A déli népek hamarabb értek akkor is.
Sajnos egyes népcsoportoknál még most sem meglepő.
Magyar emberek körében 15-től felfelé volt általános.
Nézd a ma is van olyan ország, ahol a várható élettartam 20-30 év, nem régen ez általános volt. és logikusan, hanem akarták/akarják hogy kipusztuljanak (ami a biológia alaptörvénye)akkor korán el kellett kezdeni szaporodni.
Ha csak Magyarországot nézed, a magyaroknál a várható élettartam kitolódott és a szülések ideje is.De például a cigányoknál mai napig nagyon alacsony a várható élettartam és így ők korán szaporodnak, fajfenntartás miatt.
Ennyi, nem bonyolult dolog és semmi misztikum nincs benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!