Nyugtassatok meg?! 14 hetes vagyok. Kombinált teszt eredményén van egy csillaggal jelölt érték.
12 hetesen voltam ultrahangon (minden teljesen jó volt, koponya és gerinc is), és vérvételen. A vérvétel eredményei:
PAPP-A 3,0 U/L
PAPP-A korrigált MoM 3,59 * 0,40-2,50
Szabad béta-HCG 75 U/L
Szabad béta HCG korr. MoM 2,05 0,40-2,50
Életkori kockázata 1:579
13/18-as triszómia kockázata <1:10000
alacsony kockázat
21-es triszómia kockázata 1:2339
alacsony kockázat
Nem tudom, hogy ez a PAPP-A érték mennyire számít itt. A dokimmal beszéltem, annyit mondott, hogy ne idegeskedjek, majd úgyis lesz a következő (16.heti) vérvétel és a következő (18.heti) ultrahang és ha gond lesz, akkor még úgyis elküld magzatvíz vizsgálatra.
Volt valaki hasonló helyzetben?
Igen, itt van róla egy topik, de nem volt semmi baj. :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Egyébként ez a lényege:
Magas AFP érték
Ha 2,5 feletti az AFP eredmény, akkor magasabb a kockázat az ún. idegcső- (velőcső-) záródási rendellenességre, melynek sok formája van, de a két legismertebb az agyhiány (anencephalia) és a nyitott gerinc (spina bifida). Ezek a rendellenességek (kivéve a kisfokú nyitott gerinc) ultrahangvizsgálattal, nagy valószínűséggel felismerhetők, ezért magas AFP esetén egy nagy felbontású, minimum B vizsgával rendelkező ultrahang jártasságú szakember által végzett ultrahang vizsgálat szükséges. Szerencsére az idegcső záródási rendellenességek a terhesség előtti és koraterhességi fólsav bevitellel 85%-ban megelőzhetőek, így a vizsgálat jelentősége sokat csökkent a magzatvédő vitaminok bevezetése óta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!