Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Segítség! Mitől lehet ez? Mi...

Segítség! Mitől lehet ez? Mi a probléma? Lehet valami baja a babámnak?

Figyelt kérdés

Terheléses cukorvizsgálatom volt. 24 hetes vagyok jelenleg.

Beszéltem a védőnőmmel, ő annyit mondott, hogy egyek sok vas tartalmú ételt, a szülészemet meg nem tudom elérni!

Elmúlt 2-3 napban nem éreztem, hogy mozogna-e a gyerkőc a hasamba.

Eredmények (azok, amik eltérnek a megadottól)

Glukóz terhelési éhgyomor: 5.0 (ref. ért:3.89-5.84)

Glukóz terhelési éhgyomor 120': 2.6 (ref. ért:3.89-7.8)

Vérkép:

Fehérvérsejt: 11.18 (ref. ért:4-10)

Neutrophil: 8.59 (ref. ért:2-6.9)

Neutrophil: 76.70 (ref. ért:50-75)

Lymphocyta: 17.20 (ref. ért:20-45)

Vörösvértest: 3.34 (ref. ért:4-5.2)

Haemoglobin: 100 (ref. ért:120-160)

Haematokrit: 0,31 (ref. ért:0,36-0,46)

Segítséget előre is köszönöm !!!

2011. márc. 23. 16:35
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Védőnő annyit mondott, hogy egyek sok vastartalmú ételt és a vérképzőből 2-t vegyek be egy nap. (1 reggel, 1 este)

Ennyi. A cukorra semmit nem mondott, valószínűleg őt inkább a haemoglobin szint és a vörösvértest foglalkoztatta jobban.

A dokim, akihez járok kezdetek óta, ő ezen a héten síelni van. Az ügyeleten este meg azt mondták, hogy várjam meg ajöv7et, és a saját orvosommal beszéljem meg ezt.

Azóta voltam a háziorvosomnál, aki szintén látta a leletem és annyit mondott, hogy sok vas meg, hogyha cukros lennék, akkor felfele menne az érték, nem lefele.

Nos ... azon kívül, hogy totálisan kétségbe vagyok esve, és relatíve várnom kell 7főig, azt se tudom, hogy kinek higgyek.

Utána olvastam mindennek a neten, amit írtatok a 2-es cukorra kapcsolatban, etc.

Apukám idős korban lett cukros. Ezért a terhesség elején már egyszer elküldtek egy terheléses vérvételre, de akkor konkrétan kiválóak voltak az értékek. Semmi gond nem volt, ami azt jelentené, hogy aggódni kellene.

Igazából nekem az a fontos, hogy a gyermekem egészséges és rendben legyen.

Csak nem értem, hogy miért kell minden orvosnak össze - vissza beszélnie?! Mért nem lehet konkrétan elmondani valamit és orvosolni?!

2011. márc. 25. 15:35
 12/14 Manka68 ***** válasza:

Szia!

Igen, a cukrod IR-re mutat, de terhességben nem annyira foglalkoznak vele, mert a megnövekedett súly miatt elég gyakori. Amíg a cukrod nem magas, ne aggódj szerintem. Akkor is majd kapsz inzulint, és méregetni kell sűrűn. A babádnak nem lesz baja még ettől. :-)

Viszont szülés után nem árt majd kivizsgáltatni magad, nehogy tényleg eljuss a cukorbetegségig.

Szóval nyugi!

2011. márc. 26. 08:36
 13/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Az inzulinrezisztens kismama vagyok! Először is ne ess kétségbe! Nálam is mindenki cukros, de nekünk nem kell majd annak lennünk. Az igaz, hogy ha cukros lennél, akkor a cukrod felfelé menne, de nem jó az sem, ha a végső érték lefelé megy. Azt jelenti, hogy a szervezeted túl sok inzulint termel, nagy inzulinválasszal reagál arra, amit megeszel vagy pl. a glükózszirupra. Sokat kell termelnie a hasnyálmirigyünknek ahhoz, hogy eljuttassa a glükózt a sejtekhez. Ha hosszú évekig nem foglalkoznak vele, azért vezethet cukorbetegséghez, mert egy idő után a hasnyálmirigy feladja, és egyre kevesebb inzulint fog termelni. Az inzulinrezisztencia egyfajta cukorbetegséget megelőző állapot, de a jó az benne, hogy karban tartható, sőt vissza is fordítható diétával, testmozgással, megfelelő gyógyszer szedésével amennyiben szükséges. Nekem a dietetikus azt mondta, hogy a végső cél az, hogy életmódváltással karban tartható legyen a dolog. Te most terhesen a szűkös lehetőségeidhez mérten szerintem annyit tudsz tenni, hogy a táplálkozásra koncentrálsz. Szülés után pedig nézetsz majd egy 0-120 perces inzulint (szerintem ennek mindenképpen menj majd utána és ne hagyd ledumálni magad a sok okostojás orvosnak).

A táplálkozást tekintve kerüld a cukros-fehérlisztes ételeket amikor arról beszélünk, hogy lehet nasizni pl. uzsonnakor, akkor is a diabetikus vagy nyírfacukorral készített édességekre gondolunk és nincs bennük fehérliszt, hanem max. teljes kiőrlésű valamilyen. Kerüld a reggeli tej/süti/édesség/gyümölcs fogyasztást és a fehérlisztes dolgokat. Cukor helyett nyírfacukor, vagy édesítőszer....stb. Fehérliszt helyett graham liszt, durumliszt, tönkölybúza liszt.....stb. Millió féle van. A reggelire nagyon kell figyelni. Olyankor a legrosszabb az inzulin érzékenységünk, tehát akkor semmi nasi. Tízóraikor már lehet enni gyorsan felszívódó dolgokat.

Ebéd: köretként a teljes kiőrlésű tészta, durumtészta, barna rizs, basmati rizs mehet. Húsokat nyugodtan eheted (pörkölt vagy sült hús....stb.) Zöldségek is jók.

Uzsonnakor mehet gyümölcs vagy édesség diab, tehát a gyorsan felszívódó dolgok. Vacsorakor szintén a megfelelő lisztből készült étel (kenyér vagy tészta)+feltét rá. Vagy után mehet 2 dl tej vagy kevés gyümölcs, diab. csoki.......stb.

Az utóvacsora (amennyiben későn fekvő vagy) olyan 10-11 között van, az lehet 3-4 korpovit keksz pl. Vagy egy kis darabka kemény sajt....

Nagyon sokat lehetne beszélni erről, mert most csak elég felszínesen írtam le. Meg van szabva az is, hogy mennyi szénhidrátot lehet bevinni alkalmanként....stb. szóval sokrétű a téma,de már nem írok ide be mindent.

A lényeg, hogy kerüld a cukrot (ide tartozik a méz és a barnacukor is) és a fehérlisztes dolgokat. Többször (napi 5-6 alkalommal) egyél kisebb adagokat. Beszéltem egy lánnyal,azt mondta tök hasonlóak voltak az értékei, mint neked. Ő pl. nem is szed rá gyógyszert, csak diétázik, odafigyel a kajálásra.

Minél tovább főzöl valamit, annál gyorsabban szívódik fel. Tehát a zöldségeket se párold ronggyá pl.

Számolunk vele, mint szénhidráttal:

gyorsan felszívódó: tej, kefír, joghurt, gyümijoghurt, gymölcs, gyümölcsös ételek, gyümölcslé, szőlő, aszalt gyümi, banán, görögdinnye

Lassú: gabonafélé (teljes őrlésű), tészta (teljes őrlésű, durum, a legjobb: teljes őrlésű durum (Barillának pl. van ilyen)), rizs (barna, basmati), köles, árpa, hajdina, műzli (natúr), zöldségek, aminek 100 gr-ja több mint 5 gr CH-t tartalmaz.

Burgonya közül a pürét és az alufóliában sült krumplit ne vagy lehetőleg nagyon ritkán!!!

NEM SZÁMÍT MINT széhidrát:

Állati fehérje tartalmú: sajt, túró, tojás, hús, hal

Nincs vagy kicsi az állati fehérje tartalma: zsiradékok, tejföl, tejszín, olajos magvak (mák, gesztenye, kesudió, földimogyoró: ezeknek számolni kell a CH-t), a mandula jó az IR-re!!

Minden olyan zöldség, aminek 100 gr-jában kevesebb, mint 5 gr CH van ( paradicsom, paprika, retek, uborka), savanyú káposzta, brokkoli, karfiol, spenót, sóska, spárga, cukkini

Nem írom le, hogy miből, mikor hány gr. szénhidrátot lehet enni, mert attól is függ, hogy túlsúlyos vagy-e, súlyt kell megtartanod...stb.

Legjobb, ha dietetikussal beszél az ember, és persze egyáltalán kiderül, hogy inzulinrezisztenciája van-e és milyenek az értékei.

2011. márc. 26. 08:54
 14/14 anonim ***** válasza:
Még annyi, hogy a mi állapotunk NEM diabétesz, és ezért kell rá odafigyelni, és nem is teljesen ugyanaz az étkezésünk. Ha odafigyelsz a kajálásra, nem kell terhességi cukorbetegségnek sem kialakulnia. Hidd el a kajálás a kulcs. Az orvosom is mondta nekem most pl. hogy elhagyhatom a gyógyszert mert olyan jók a laborértékeim, és amúgy is sok ember azt hiszi, hogy a gyógyszer mindent megold, pedig nem. Gyógyszer 30%-életmód 70% szokták mondani.
2011. márc. 26. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!