Macskatartó kismamik! Mit gondoltok a toxoplazmózisról?
Világ életemben volt kijáró cicám, most velünk él (kb. 3 éve) egy oltott szobacica. 5 hetes terhes vagyok és minél többet olvasok a témában, egyre jobban elkeseredek. Fogok kérni toxo vizsgálatot és a cicát is elviszem uilyen szűrésre. Az almot nem én takarítom és nem is "nyalom-falom" a cicust mint régen. Viszont az ágyunkban alszik és természetesen azért érintkezek vele.
Szerintetek túl van ez a téma misztifikálva? Jelenthet tényleges veszélyt rám és a babára nézve? Ti hogyan oldottátok meg ezt a kérdést? Hallottatok már olyanról, aki régi macskásként szobacicától fertőződött meg a terhessége alatt?
Szia, én is nagy cicás vagyok, és szeretnélek megnyugtatni. Sőt tovább megyek, a védőnőmnek 3 pici gyereke van két régi cica mellett. Én is nagyon sokat aggódtam a cica miatt, de az orvosom megnyugtatott. Az emberek nagyon nagy része már egészen kicsi korban átesik a toxoplazma fertőzésen, feltehetőleg így te is túl vagy már ezen. Ilyen esetben nincs is semmi félnivalód. Nekem annyit tanácsolt az orvosom, hogy az almot lehetőleg ne én takarítsam + a sertéshússal óvatosan bánjak, azaz ne egyek fasírtot vagy olyan húskészítményt, ahol esetleg nincs nagyon jól átsütve a hús. Elárulom, hogy mi a cicával aludtunk végig a 9 hónap alatt, nagyon bújós, sokszor az ölembe vettem, puszilgattam.
Igazából ugye a toxoplazma akkor veszélyes, ha nem estél még át a fertőzésen, mert ezt a macska tudja neked közvetíteni, de akkor is a higiénia betartásával semmi baj nem érhet. Nagyon sokmindent túlmisztifikálnak, ahogy te írtad :) én a 9 hónap alatt annyiszor rémültem halálra mindenféle hülyeség miatt, aminek persze semmi értelme nem volt, ma már nevetek magamon.
Szia,
először is: akármit mond az orvos, egy esetleges terhesség alatti fertőzést antibiotikumkúrával lehet kezelni. Ehhez persze az kell (kellene) hogy szűrjenek rendszeresen toxora.
Nekem 3 macskám volt a tehességem alatt, kijárók. Az első vérvételhez kértem egy toxovizsgálatot is, akkor a TORCH-ot csinálták (ez 4 betegség szűrése egyszerre)
Az eredményem negatív lett, ami itt azt jelenti, hogy sem friss, sem régi fertőzésem nem volt. Kisebb túlzással állíthatom, hogy végigrettegtem a terhességet, folyton attól féltem, hogy elkapom. Nekem 3 vérvételem volt, mindháromnál külön kértem mellé, az utolsónál már őrjöngött a doki, hogy minek stb, meg úgysem csinálják meg a laborban, de azért adott beutalót.
Nálunk egyébként ingyenes, máshol hallottam, hogy 5000 ft a szűrés.
Ja, a lényeg: a fiam immáron 11 hónapos, makkegészséges.
Szobacicától 100%, hogy nem fogod elkapni, hisz kintről hozza be a kórokozót. Nekem egy 10, ill egy 3 éves cicám van, a 10 éves sokáig járt ki, mégis negatív lett a tesztem (ráadásul gyerekkoromban sok mosatlan zöldséget és gyümölcsöt is ettem...), hamarosan újra fognak tesztelni. Ha a cica mégis behozza, úgy is nehéz elkapni, hisz az alomban lévő ürülék 48 óra után fertőz csak, és ki az, aki nem takarít almot két napig?
Hússal, zöldséggel, gyümölccsel sokkal jobban kell vigyázni, sokkal nagyobb az esélye, hogy ezektől kapja el az ember a fertőzést. Én nyers húsboz a terhességem eleje óta eldobható gumikesztyűben nyúlok.
Szerintem eléggé túllihegik a témát!
Ha lelkiismeretes állattartó vagy (miért ne lennél az?), akkor nyilván rendszeresen viszed orvoshoz a cicát, féreghajtva van, és kezet is mosol az alomtakarítás után. Egy normális körülmények között tartott, gondozott állat semmivel sem veszélyesebb, mint bármelyik ember, aki beteg és rádköhög...
Nekünk is van macskánk, 7 éves, az almot nem nagyon használja, mert éjszaka kijár. Megvannak az oltásai, évente látja orvos, simogatom is, sőt most kezdi hullatni a szőrét, úgyhogy kefélni is kell naponta, különben mindent összeszőröz. :)
Semmi bajunk nincs, 10 hetesek vagyunk :)
És a cica is boldog! :)
Sziasztok! Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszokat. Olyan sokat olvastam ezzel kapcsolatban mostanában, de általában csak azok írnak, akik kis túlzással sosem láttak élő macskát, viszont tudni vélik, hogy a szomszéd szomszédjának a szomszédja emiatt lett fertőzött... :-S
Viszont azt is olvastam (állatorvosi honlapon), hogy a macskák jobb esetben életükben egyetlen egyszer ürítik (max 10 napo keresztül) a veszélyes parazitákat. Ha máskor is találkoznak a fertőzéssel, akkor már nem fogják üríteni. Ezt általában más macskáktól, egerektől vagy nyers hústól kapják. Az én cicám nem jár ki és nem kap húst. Tehát, nagyon remélem, ha eddig nem szedte össze, akkor ezután sem fogja. Ha meg mégis, akkor is ott van az a tény, hogy a szabadba került ürüléknek kell legalább 48 óra, mire fertőzne, addig meg csak kikerül a lakásból.
Ti biztosan tudjátok, milyen amikor a kis drága a szemetekbe néz és könyörög egy kis simiért. A napokban a szívem szakad meg, mert a sok butaság miatt, amit olvastam, már simizni se nagyon mertem. Mintha tőrt forgatnának a szívemben. Nálunk ő az első (szőrös)gyerek a családban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!