Most kaptam meg az AFP eredményem, ami 29 és a MOM az 0,81 lett . Ez jó eredmény?
29?Az rengeteg!
De azért most ne omolj össze idegileg,hanem amint lehet menj el UHra.Ha tudsz még ma!Lehet csak későn vették le,és ezért lett magas.A védőnődet is felhívhatod,hogy most mi is van,vagy mi is lehet szerinte.Ő biztos többet tud mondani.
Szia!
Ezt találtam a babanet.hu, ott ahol kérdéseket lehet feltenni:
Az AFP önmagában egy lelet, annyit ér, mint mondjuk a testsúly. A genetikai, tehát a fejlődési rendellenességeket szűrő programnak egy borzasztó sok fölös idegeskedést okozó kövülete.
Az AFP értékét általában nanogramm/ml-ben szokás megadni, de mivel szintje több tényezőtől is függ, ezért egy átláthatóbb meghatározása terjedt el a terhesszűrésben. A MoMk érték egyrészt a terhesség pontos ultrahangos korához (12. heti ultrahang szűrés fontossága!) és az anya folyadéktereihez (ezt a testsúly megadásával becsüljük ) viszonyítja a magzatban megtermelt és az anyai vérbe átkerült (!) alfa-fötoprotein mennyiségét. Sajnos ez az utóbbi tényező (a folyadéktereket a testsúly alapján modellezik) az egyik nagy bizonytalansági tényező. A MoMk értéket adott terhességi héten 0,7-2,5 között tekintjük a normál tartományba esőnek. A ng/ml-ben megadott AFP érték általában 20-100 ng/ml közé esik.
Tapasztaljuk, hogy az AFP magasabb értéke többször fordul elő olyan esetben, amikor később a magzati fejlődés károsodását (méhen belüli elhalás avagy később a fejlődés visszamaradása = retardáció) észleljük. Nem a magas AFP az ok, az egy jel.
A baba pedig bármilyen AFP érték mellett lehet egészséges.
A méhen belüli diagnosztikában ma a legjobb eredményességű az ultrahang.
Dr. Nagy László
Teljesen igazat adok Önnek, nincs rendben, ha valamiféle szűrővizsgálatot végzünk, de annak értelmezését nem magyarázzuk el a kismamának. Emiatt tényleg sok a keringő téves nézet, az indokolatlan félelem. A terhesgondozás szabályait szigorúan előírja a szülészeti szakmai kollégium, ettől az előírástól a kezelőorvosok nem térhetnek el.
Tehát: az AFP vizsgálat a terhesség 16-18. hete között végezhető (és végzendő) el. A kórosan magas értéket 2,5 MoM felett mondjuk ki, ekkor a "nyitott gerinc" kockázata magasabb. Az alacsony érték általában 0,7-0,8 MoM alatt értendő, ekkor a kromoszóma rendellenességekre kell fokozottan figyelni.
Dr. Ács Nándor
Az első válaszadónak üzenem,hogyha valamit nem tud,akkor feleslegesen ne idegesítsen másokat!!!!
A kérdezpnek pedig azt,hogy a MOM érték 0.7-2.5 között jó,a másik érték pedig 20-100 között jó.
A te eredményed tök jó!:)
18 hetes kismami
A 29-es érték miatt ne aggódj! Engem is jól megijjesztettek. Mert valószínű nálatok is azt a mértékegységet használjk mint nálunk. Nekem 67,2 volt. Az orvosom azt mondta, hogy határeset, egy másik orvos meg, hogy tökéletes! De az ultrahang általában megnyugtat, úgyis menned kell. Ott azért többnyire kiderül van e baj, de szerintem neked SEMMI okod az aggodalomra!!!
20 hetes kismama :)
szia!
szerintem se aggódj mert az AFP eredményed tök jó nekem van egy referenciaértékem amit az előző terhességnél még ráírtak a papírra ugyan úgy mint mikor csak vérvételre mész ott is látod az eredményed.a referencia érték 8-80 ig ,de amit előttem írtak lehet ,hogy már 20-100-ig változott.22 hetes kismama
Az én AFP-eredményes papíromra (és egyébként minden más papíromra is) ráírták a mért értékek mellett a normálértékek tól-ig határát.
Az AFP-nél a normál értékek: 8-80 ug/l
A MOM pedig: 0,027-2,7.
Ennek alapján szerintem egyik érték miatt sincs aggódni valód. Emellett a mi AFP-nk 58, a MOM 1,9. A védőnő erre azt mondta, hogy tökéletes eredmények. Szerintem nincs semmi baj nálatok sem.
Az pedig, hogy kaptál ettől eltérő válaszokat is, szerintem adódhat abból, hogy - ha ilyen egyáltalán lehetséges - más mértékegységekben számolnak az egyes klinikákon. Szerintem mindig kérdezd az orvosod vagy a védőnőd, hogy mit jelentenek az eredmények, ha a papírjaidon nincsenek normálértékek.
Nyugalom! És jó babavárást!
Szintén 19. hetes kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!