5 hetes vagyok, gravida mellé szedhetek még folsavat (3 mg)? Nem lesz túl sok?
nem árt, vízben oldódik, czeizel alapból napi 4mg folsavat tenne kötelezővé minden felnőtt embernek
én is szedtem garvida mellé előző terhességemmel is és most is
Tévedsz, Czeizel több helyen le is írja, hogy a 4 mg-ot erős túlzásnak tartja, annyit csak a sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknek javasolt szedni. A felnőttek napi adagja 0,8 mg, ennyi bizonyítottan megelőzi az idegcső-záódásos rendellenességeket, mint az agy-és koponyahiány, meg a nyitott gerinc - ha a kismama már a teherbeesés előtt elkezdni szedni. Ha csak az első vizsgálat után kezdi szedni, akkor már késő, a nyitott gerinc már kialakulhatott, és nem lehet visszacsinálni
Külföldön egyébként már van, ahol kötelezően a lisztbe keverik a folsavat, hogy a nem tervezett terhességeknél is hozzájusson a magzat a folsavhoz fogantatástól kezdve. És a fenti rendellenességek előfordulása drámaian csökkent...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!