Ha elmegyek táppénzre a terhesség alatt, akkor előtte ki
kell venni az arra az évre járó szabadságot?
Figyelt kérdés
Azt hallottam hogy úgy több pénz fog járni később, a szülés után, de nem értem miért....
2008. jan. 25. 07:31
1/9 anonim válasza:
Mintha én írtam volna, nálam is ez a helyzet.Megkérdeztem és csak az eddig ledolgozott időre veheted ki a szabit.Ami ez esetben a januári, nekem 2 nap.Attól függ mennyi szabid van.Elosztod 12-vel és ott a havi szabid.A többit azt meg év végén kifizetik ha jól tudom.
2008. jan. 25. 07:47
2/9 anonim válasza:
Nekem úgy mondták, én dönthetem el, előtte veszem ki vagy utána. Én szülés előtt fogom.
2008. jan. 25. 08:53
3/9 anonim válasza:
Nem kell,de lehetőséged van az egész éves szabadság előre kivételére. Azért jársz jobban, mert a szabadságra teljes munkabér jár, és ez beleszámít a későbbi számtanokba(tgys, gyed)
2008. jan. 25. 09:36
4/9 anonim válasza:
Szia!
Én április 17-re vagyok kiírva, jelenleg még dolgozom. Már én is beszéltem a munkáltatómmal és az egész éves szabimat nyugodtan kivehetem, nekem így mondták. Végül is jár - nemcsak időarányosan - mivel a munkaviszonyom nem szűnik meg. Március 1-től leszek szabin amig le nem telik, ez kb. április eleje. Aztán csak pár napot leszek táppénzen, amíg a babó meg nem születik.Azt mondta az ügíyintéző, hogy a terhesség ideje alatt, ha hosszabb táppénzen vegyok, azért lenne kevesebb a szülés utáni pénzem, mert a tgyás és gyed,az előző egy év átlaga alapján van számítva. Hááát.. ha mondjuk már 3. hónaptól táppénzen lennék, akkor ugye biztos kevesebb lennne, az éves keresetem.Ha a kiiírt időre meglesz a baba, akkor nem is nagyon lennék táppénzen, mert az elején az első 15 nap az betegnap- ami80%- majd utána van a 70%-os táppénz. Remélem tudtam segíteni és azt is , hogy témnyleg így van. Nekem a TB ügyintézőnk magyarázta el, talán lehet bízni benne.:) Kellemes babavárást kívánok és jó egészséget!!!
2008. jan. 25. 09:40
5/9 A kérdező kommentje:
Szia! Ez igaz lehet, de én el szeretnék jönni táppénzre mert bicikliznem kell a munkám során, és elég veszélyes.. Ha eljövök akkor az előző éves keresetből számítják ki a gyedet, nem? Tehát nem kapok kevesebb pénzt, ha most táppénzen vagyok.Nem?
2008. jan. 25. 09:52
6/9 anonim válasza:
Én most mentem tápra, és az éves arányos szabidat veheted ki táp előtt. Tehát kb 1 hét...vgy annyi sem. A többit szülés után utalják, vagyis fizetik ki neked, el nem veszik.
A gyedet az elmúlt 2 év fizud átlagából számolják, az az egy hónap táp-vagy szabi nem oszt-szoroz a dolgon.
Nyugodtan menj tápra, semmi károd nem lesz belőle!!
(de a biciklizés szerintem nem hogy nem árt, még jó is, hogy mozogsz, hacsak nincs gondod az egyensúllyal-magánvélemény)
2008. jan. 25. 11:17
7/9 anonim válasza:
Nem lehet kivenni előre a szabit, mert csak a ledolgozott napok után jár.Január hónapra amennyi jár időarányosan annyit tudsz kivenni.A többit kifizetik év végén.Én így tudom.
2008. jan. 25. 11:28
8/9 anonim válasza:
Én írtam a negyedik választ, és nem értem miért ne lehetne kivenni az egész éves szabit! Az idén már gongdolom nem fogsz dolgozni, hanem egyértelműen az év végéig táppénzen leszel.Nálunk eddig még mindenkinek kiadták ilyen esetben, ha ki akarta venni. Az éves keresetnél tudomásom szerint nem az előző évet kell érteni, mikor a tgyást és gyed-et számítják- tehát mondjuk nem a 2007-es év keresete, hanem a szülést megelőző egy év. Tehát ha fél évet táppénzen van valaki, akkor elvileg kevesebb lesz valamivel a pénze, mint aki dolgozott.Persze ha olyanok a körülmények , ez ne tartsomn vissza, hogy táppénzre menj, hiszen a baba az első.Én is csak azért dolgozom, mert nem megerőltető egyenlőre és nem tudnék mit kezdeni itthon a négy fal között.
2008. jan. 25. 12:03
9/9 anonim válasza:
A gyed számításába az elmult 4 évet veszik figyelembe,de mindig a baba megszületését megelőző év az adott.pl 2008ban születik ,akkor a 2007 év átlaga a mérvadó!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!