Miért csapják be a terheseket azzal, hogy védőnőhöz
járni kötelező? /Valójában nem az. /
11/20 A kérdező kommentje:
Szia, Igen, az anyasági támogatás az egyszeri hozzájárulás. TB joggal foglalkoztam, előző munkahelyemen, szóval már kijöttem a gyakorlatból, de ha valakinek ilyen infó kell kérdezzen bátran. Szóval egyedül az anyasági támogatás az, ahol va n ilyen megkötés, a többinél: TGYÁS, GYED sajnos már munkaviszony kell és nem orvosi igazolás. A GYES pedig jár egyeklőre alanyi jogon, de ki tudja az is meddig.
Engem nem csapott be egyik védőnőm sem (költözés miatt 2höz is jártam) de fel sem merült, h ne járjak. Sőt! Alig vártam minden alkalmat,h újrahalljam a babám szívhangját :)Szerintem a védőnők a terhesség alatt is azért vannak, h segítsenek neked (elég sok kérdés felmerülhet, amivel nem feltétlenül az orvost hívnád) és ellenőrizzék, h a babáddal is minden rendben. Ráadásul semmi sem kötelező a javaslataik/tanácsaik közül. Sztem legalább egyszer beszélgess a védőnőddel, hátha változik a hozzáállásod. M.
2009. febr. 1. 16:28
Igazad van, a gondozást végző ORVOS pecsétje kell! Ha nem szimpi a védőnő, szerintem nem kell hozzá járnod, ha az orvosod ellát minden beutalóval és beírja a kiskönyvedbe a szükséges adatokat. Nálam nem volt kint szülés előtt a védőnő környezettanulmányon (bár most szültem negyedszer), de nem is hiányzott.. Mióta a pici megszületett, 1x volt kint, akkor is csak annyit mondott: Tudok még neked v.mi újat mondani? Hááát, nem sokat...
2009. febr. 1. 16:37
14/20 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó hozzászóló! Köszönöm a megnyugtató választ. Lehet, hogy mostanában túl ideges és érzékeny vagyok, most épp ezen húztam fel magam, hisz szerintem az én házamba az jöjjön csak, akit én hívok. Ha már az állam úgyis elvett szinte mindent /épp most fogja majd a családi pótlékot is kurtítani /akkor milyen alapon cseszeget. OKé, azt meg tudom érteni, hogy a gyerek körülményeit ellenőrizze, de belegondolva azt is minek, hisz egy petákot sem tud adni, ha mondjuk hideg van , mert kevés a pénz a fűtésre. Szóval rossz ez a hatósági védőnői szemlélet. Ha segítségre, tanácsra szorulok, akkor meg majd inkább itt vagy egyéb kismama klubbokban beszélném meg. Üdv mindenkinek!
a pecsét terhesgondiról kell,azt pedig a nődoki adja most már,nem a védőnő
2009. febr. 1. 17:48
Szió!
Igaz nem a kérdésre válaszolok, amiért előre is bocsi, de nem értem, hogy miért vagy ennyire ellenséges a védőnőkkel kapcsolatban??? A gyereked érdekében szerintem azt a havi egy alkalmat ki lehet bírni és ráadásul még lehet, hogy valami olyat is hallasz tőle, ami hasznos.
Nem rajongtam én sem azért, hogy munkából állandóan rohanjak terhestanácsadásra (mivel az utolsó hónapig dolgoztam), de ennyit ki lehet bírni.
Volt esetleg a családban valami negatív tapasztalatod?
ZIta
2009. febr. 1. 19:23
17/20 A kérdező kommentje:
Szia Zita, Remélem jól olvastam a nevedet.Nem szerencsétlen védőnővel vagyok ellenséges személy szerint,azt sem tudom, hogy ki az, hanem a rendszerrel. Nekem ne írjanak elő kötelező dolgokat. Ha meg előírnak, hát jól megtagadom és várom a szankciókat.Ennyi. Amúgy békés típus vagyok és köszi mindenkinek a véleményt és a választ. :)
18/20 A kérdező kommentje:
Ja és ne értsetek félre, nem a gyerek születése utáni ellenőrzéssel van bajom, mert az jó is lenne, ha tényleg működne, hisz vannak olyan családok ahol a gyerek a sufniban és ez legalább kiderül, hanem a terhes gondozással.
Én csak egyet kérdezek: nálatok a terhes kiskönyvet ki adta ki? Nálunk a védőnő feladata. Ezért aztán, amikor kiderült a nőgyógyásznál hivatalosan, hogy terhes vagyok, ő a védőnőhöz küldött.
És mellesleg a rendszert tényleg jó lenne megreformálni, mert én egyáltalán nem látom a védőnő szerepét a terhesgondozásban...
Nálunk semmit nem csinál, csak beírja a kiskönyvbe a leletekről az eredményt, és megmér... súly, vérnyomás.
De hát ezt akár én is vezethetném, ha kérnék...
Mint a magzatmozgást...
Ha vannak beépített embereid, csináljunk puccsot!!! :-)
2009. febr. 1. 22:19
20/20 anonim válasza:
Én a terhességem alatt végig jártam védőnőhöz, de egyszer sem kaptam pecsétet a kiskönyvembe, így akár én is kitölthettem volna, ui. a súlyom és a vérnyomásom otthon is meg tudtam mérni, a tesztcsíkos vizeletvizsgálata pedig egyáltalán nem megbízható!
2009. máj. 13. 11:35
Kapcsolódó kérdések: