Vannak itt cukorbeteg kismamák?
Nekem sajna elég magas cukrot mutatott ki a legutóbbi laboreredményem.
Milyen diéta szerint érkeztek, hányszor és mit?
Szia
Én cukorbeteg kismama vagyok most vagyok a 31. hétben. Már 6-7 hete diétán vagyok. A terheléses cukrom 8.7 lett így először 170g-os diétán voltam napi 6x-i étkezéssel de az idő haladtával állandó 7 körüli érték volt már és hiába ettem amit előírtak akkor se ment le. Most 150g-os diétára csökkentették napi 5x-i étkezéssel várom a vérvétel eredményt és aztmondták ezáltal fog eldőlni hogy inzulinos leszek-e. Nagyon nemszeretném... :( Igazából ételek szempontjából nemsokat változtattam áttértem a teljes kiőrlésű kenyérre a durumlisztből készült tésztákra és kiiktattam a cukrot. Mindenbe édesítőt teszek. Sok gyümölcs persze aztis mértékkel mert sajna banánt se ehetek pedig imádom:(
Neked most derült ki hogy cukros vagy? Kitartás meglehet szokni :)
Nálam is a héten derült ki a magas cukorérték. 8,2. A nődokim diabetológiára küldött, de lehetetlen őket elérni telefonon időpontért.
Addig nálam is szénhidrátmentes diéta van, bár nincs konkrétan belőve a napi adag (ezért is kellene elérni az elérhetetleneket).
Amíg nem jutok el, kiiktattam a cukrot, fehér lisztet, pékárukat, sütiket, édességet, fehér rizst, krumplit, tésztát. Helyette barna rizs, durumtészta, sok fehér husi, zöldség, gyümölcs (mértékkel és nem mindent). A napi 2-3- szori étkezésről áttértem a napi 5-6-szori evésre.
utolsó, ez nem éppen szénhidrátmentes diéta. Sőt amit felsoroltál, kivéve a húst, mindenben van szénhidrát, pont ugyanannyi, mint a fehér társaikban.
Arra kell törekedni, hogy lassan felszívódó szénhidrát legyen, illetve ki kell tapasztalni mi az az étel, ami nagyon megemeli a vércukrot (nálunk-pékáruk illetve a tej, normál tejtermékek)és vannak olyanok, amelyeknek magas a szénhidráttartalmuk, de szinte nem emelik a vércukrot (például nálunk a spagetti, sárgaborsó, lencse). Illetve minden időpontban más a szervezet inzulinérzékenysége, ezért azt is pontosan meg kell tervezni illetve kitapasztalni, hogy mikor mit lehet enni az 5 étkezésen belül.
De ez nagyon egyéni dolog. Mindenkinél más és más.
Én a30. héttől 200 grammos CH diétán voltam szülésig, dietetikus felügyelete mellet diétáztam, tápl naplót kellet vezetni, ezen kívül 3 hetente jártem vér és vizeletvizsgálatra.
SEMMI CUKOR és amiben CUKOR van.
Mindig mindet nézni kell avásrlásnál, figyelmedbe ajánlom a diab. termékkeket(és nem a light-ot!!)
Napi 6x kellet ennem a köv. szerint
(időpontot, mennyisléegt betartani se kevesebb, se több ch-ot ne ehettem)
R:f8 40 gr
T:10 20 gr
E:f1 50 gr
U:f4 30 gr
V:f7 40 gr
pótvacsora este 9: 20 gr.
neked nem mondtak semmit??
előző
én a Margit kórházban szültem, ez 2 éve voolt, ott azonnal ha magas a cukord (7,8 fellet) dietetikus vesz "kezelésbe"
www.macosz.hu/terhessegi-cukorbetegseg.html
Nekem nagyon magas: 11,1.
A házi orvosommal tudtam egyenlőre konzultálni, a nőgyógyászomhoz csak az ünnepek után jutok el, de lehet, hogy jobb lesz, ha a védőnőmmel beszélek előbb.
Szia! Én 4 éve lettem 2-es típusú cukorbeteg. Ha éppen nem vagyok terhes, szigorú diétával karban tudom tartani, de a cukorszintem emelkedése hamarabb megmutatta a babát, mint a terhességi teszt. Most várom a második picimit, amióta beteg lettem, és mindkétszer a 4. héttől minden héten a cukorgondozóban ülök, illetve szúrom magam. Nálam a 160 g-os diétát írta elő az orvos:
7 óra - 20 g (mert nekem reggel ugrik meg nagyon.
10 óra - 30 g
12.30 - 50 g
15.30 - 20 g
18.30 - 30 g
21.00 - 10 g
Emellett 4-szer adom az inzulint.
Az étkezésnél nem csak a szénhidráttartalomra kell ügyelni. A tejben pl. csak 5 g van, mégis nagyon felkapja a cukrodat, ezért délelőtt 10-is a tejcukor és a gyümölcscukor is tilos. Hanyagolni kell a fehérlisztet, keress teljes kiőrlésű cuccokat.
A szénhidrátmentes diétával, pl. ha csak húsféléket eszel, nagyobb bajt csinálsz, mintha magas lenne a cukrod, ugyanis olyan méreganyagok szabadulnak fel a szervezetedben, amik akár meg is ölhetik a babát. Javaslom, minél hamarabb menj orvoshoz, akár a helyi kórház belgyógyászatára is beeshetsz, hogy be tudják állítani a vércukorszintedet, akár pusztán diétával, akár a diéta mellett inzulinnal is.
Ne tarts az inzulintól, egyáltalán nem fáj a beadása, nem árt a babának, és szülés után rövid idővel már el is felejtheted, hogy min mentél keresztül.
Mindenesetre végtelenül fontos, hogy mihamarabb foglalkozz a kérdéssel, hiszen ti ketten össze vagytok kötve. Ha neked magas a cukrod, a baba hasnyálmirigye termeli helyetted is az inzulint, és hát születése után neki erre a plusz adagra nem lesz szüksége. Ezért is nagyon fontos szülés közben is optimálisan tartani a vércukorszinted, mert ha nagyon megugrik, a baba többletet termel, de ha már odakint van, ettől a többlettől leesik a cukra, és akár be is kómálhat.
Tudom, hogy ez így elég ijesztő, de hidd el, ha odafigyelsz, semmi bajotok nem eshet, minden rendben lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!