Terhességi cukorbeteg kismamák, tapasztalat? SOS
Hány hetes vagy?
A terhességi cukornál, (amúgy a 2-es típusúnál is) vannak időszakok, amikor meredeken emelkedik az inzulinigény. Ezt kell követni az inzulinegységek emelésével. Hívd fel a diabetológiát, meg fogják mondani, mennyit emelj. Egy idő után már annyira megbíznak az emberben, hogy ha 2 egymást követő napon bizonyos érték fölött van a cukrod az adott étkezés után, magadnak emelheted az adagodat. Ezt nevezik titrálásnak.
Szóval ne aggódj, ez most természetes folyamat nálad. Lesznek még stagnálós időszakok, és újabb emelkedés is.
Nekem 2-es típusú diabéteszem van, 2 terhességet csináltam végig így. makk egészségesek a gyerekeim.
Még valami: akkor se ijedj meg, ha jelentősen meg kell emelni az inulinadagot.
Én amikor nem vagyok terhes, napi 14 egységet használok. A terhesség végére 55 egység volt az adagom. Volt olyan hét még az elején, hogy 6 egységről 15-re kellett emelnem a reggeli dózist, és a dokinéni ettől sem esett kétségbe. Szülés után 2 héttel már újra a 14 egységnél tartottam.
A kajára ügyelj továbbra is, de eszedbe ne jusson csökkenteni az előírt ch mennyiséget!!! Lehet, hogy az orvos változtat a diétádon, pl. felcseréli a reggeli és a tízórai CH mennyiséget, de te ehhez magadtól ne nyúlj!
Most olvastam a kommentjeidet.
1. Ez nem az inzulintól van, egyszerűen most volt egy ugrás, amit le kell követni inzulinnal.
2. Furcsa ez számomra, hogy ne számold a szénhidrátot. Számold nyugodtan, csak egyél sok olyasmit, amiben nincs, mégis magas a kalóriatartalma. Pl. teljes kiőrlésű kifli jó sok szalonnával. Ugyanis húst annyit eszel, amennyi belédfér.
Arra ügyelj még, hogy délelőtt 10 előtt se tejcukor, se gyümölcscukor ne legyen a terítéken. Hiába van csak 5 g ch a tejben, nagyon felkapja a cukrot. Tehát tejtermék, gyümölcs reggel tilos.
A reggeli vércukorszint a legproblémásabb minden diabéteszesnél, erre kell a legjobban ügyelni.
Ha megengedsz még egy tanácsot, leírok még valami fontosat.
A cukros kismamák babáira gyakran jellemző egy minimális izommerevség. Ez nem vészes, de akadályozza Őket a mozgásfejlődésben, és esetleg kihagynak fázisokat. 2 hónapos korában érdemes elvinni a babát gyógytornászhoz, akkor ugyanis Ő már észreveszi ezt a minimális eltérést, és néhány alkalom alatt "kigyúrja". Nekem mind a 2-őt vinnem kellett. A nagyobbal 6 hónapos korig vártam, így 5 hónapig hetente jártunk, a kicsit 2 hónaposan vittem, 3 hónap alatt szintén heti egy alkalommal rendbetette.
Ettől nem szabad megijedni, meg hát nem is minden cukros babánál jön elő, csak a dokik valahogy időnként elfelejtik megemlíteni.
Szia! Tejet nem ihatok, gyümölcsök közül csak almát és narancsot ehetek. Húst sokat eszek:) Tehát azért figyelek a kajára, csak nem kell kimérnem grammra pontosan a 180g-nyit egy napra.
Közbe dokit is hívtam, azt mondta, hogy emeljem az adagot 4 egységre.
A jótanácsokat köszönöm, meg fogom fogadni!
Örülök, hogy megnyugodtál!
További szép terhességet, és könnyű szülést kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!