Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mit tartalmaz az első "terhesg...

Mit tartalmaz az első "terhesgondozás"? Mert én nagyon felháborodtam.

Figyelt kérdés
Orvossal nem találkoztam, uh-t nem csináltak, közölték, h majd a 13. héten.
2010. dec. 17. 10:08
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

ha nagyon nézni akar egy doki uh-t akkor hasit csinál (valakinél még a 12.heti is hasi, orvostól függ). szóval az egy kifogás lenne, hogy hüvelyit nem csinál h. ne okozzon gondot. a köv. csak a 13. héten??? és ha kombinált tesztet szeretnél akkor mi van?! mert az a 12. héten van. (és megbízhatóbb mint a 16. heti afp.

menj másik dokihoz ha tudsz.

2010. dec. 17. 15:38
 12/24 anonim ***** válasza:
Az enyém is végig hasival vizsgált, úgyhogy az nem kifogás.
2010. dec. 17. 15:44
 13/24 anonim ***** válasza:
Nem kell 2 hetente uh-ozni, mert felesleges, és bár a tudomány mai állása szerint valószínűleg nem ártalmas, az is biztos, hogy nem használ. Engem a 7. hét után 12 hetes genetikai uh-on néztek legközelebb.
2010. dec. 17. 16:20
 14/24 anonim ***** válasza:
Tényleg, kedves utolsó? Akkor szerencséd van, hogy nem voltál veszélyeztetett terhes. Mert ebben az esetben igenis szokták a kismamákat gyakrabban vizsgálni.
2010. dec. 17. 16:50
 15/24 anonim ***** válasza:
"kedves utolsó" vagyok. És veszélyeztetett terhes. Jó, hogy így egyből ítélsz, anélkül, hogy bármit is tudnál rólam. Végigfeküdtem a várandósságom, jó esetben kihúzunk még két hetet, akkor betöltöm a 36-ot, és nem lesz koraszülött a lányom. A véleményem ennek ellenére tartom, hozzátéve, hogy minden uh-on azt láttam, éreztem, hogy a lányomnak nem tetszik. Nem uh-oznak kéthetente. Az ilyen gyakori uh-ot nagyon ritka esetek indokolják csak, szerencsére a kérdezőnél egyik ilyen sem áll fenn.
2010. dec. 17. 17:32
 16/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Azt mondták, h náluk a 13. héten szokás, nem a 12.-en. persze, kifogásokat kerestek, meg hát az asszisztens nem tudott megvizsgálni, ha a doki a képét se dugja be :S
2010. dec. 17. 17:32
 17/24 A kérdező kommentje:
Én akkor is nyugodtabb lennék, ha legalább az elején nem 7 hetente néznének. Szerintem mindenhol más a szokás, simán eélhiszem, h téged így vizsgáltak, hiszen nálunk is így van, de nekem ez akkor sem elég! Mindenki más és minden hey is más.
2010. dec. 17. 17:35
 18/24 anonim ***** válasza:

Utolsónak üzenem, minden ember más és más és minden kismama is más. Lehet, hogy a te orvosod, orvosaid nem tertották indokoltnak a gyakori ultrahangot, de vannak még lelkiismeretes orvosok, akik végzik a dolgukat, és igen is van olyan orvos és nem is ritka, aki veszélyeztetett terhesség esetén többször vizsgálja a kismamát, ez biztos, hogy így van. Magamból kiindulva pedig, igaz, nem voltam veszélyeztetett, de amikor úgy éreztem gond van, elmentem orvoshoz egy héten többször is (rákszűrés utáni barnázás, sokáig tratott és megijedtem) és lelkiismeretesen minden alkalommal szó nélkül megultrahangozott, azzal kezdte. Vannak tények, és a tény pedig az, hogy nem szabad napi 3-nál több ultrahangot végezni egy kismamán, egyébként nincs semmilyen hatással az embrióra és később a magzatra sem, viszont, ha gond van, akkor azt észre lehet venni. Nem mondom, hogy minden nap kell a veszélyztetett terhességnél ultrahangra járni, de 2-3 hetente, abban mi a rossz? A kismama is nyugodt és hamarabb kiderül, ha gond van.

És, ha nekem van egy orvosom, akitől én azt kérem, hogy vizsgáljon meg uh-val, akkor szerintem az alap, hogy megnéz. Én is felháborítónak tartanám, ha nem.

2010. dec. 17. 19:05
 19/24 anonim ***** válasza:
Az MSZNUT sem ajánlja a gyakori uh-ot, mert (ez is tény) az idegsejtek kifejlődésére bizonyítottan hat az uh frekvenciája. Igaz, hogy (egyelőre) nem bizonyított, hogy károsan. (Ez olyan, mint ahogy a mobiltelefonról is tudjuk, hogy hatással van a sejtekre, felmelegíti a szöveteket, csak éppen nem bizonyított, hogy ez a hatás káros.) A lombik program önmagában nem indokolja a gyakoribb uh-ot. Nyilvánvaló, hogy vérzés, görcs, magzatvíz szivárgás gyanúja esetén pl. kell, hogy uh készüljön. Ha valakinek "saját orvosa" van, mármint magán doki, akinek fizet egy kalap pénzt, nyilván el is várja, hogy a pénzéért kapjon valamit, még akkor is, ha nem feltétlenül szolgálja az érdekeit. Ez már átment amolyan szolgáltatás félébe. Az sztk-s terhesgondozáson (amiért amúgy szintén fizetünk, méghozzá a tb-t) klinikai, kórházi orvosok dolgoznak, és meggyőződésem, hogy néhány kivételtől eltekintve megfelelően teszik a dolgukat. Nem akkor van baj, ha nem csinálnak felesleges vizsgálatokat, hanem akkor, ha nem magyarázzák el, mit, mikor, miért, vagy éppen miért nem kell. (Kommunikáció hiánya.) Ha valaki nincs olyan viszonyban az orvosával, legyen az magán vagy sztk-s doki, hogy 100%-ban megbízik a döntéseiben, akkor keressen sürgősen másikat. Az igazi lelkiismeretesség nem azt jelenti, hogy az orvos azt teszi, amit Te mondasz neki, hanem azt, hogy legjobb tudása alapján mindent megtesz. Valamint hogy a szakmailag indokolt döntéseit a pácienssel megbeszéli, a kérdésekre, kétségekre megnyugtatóan válaszol, hajlandó őt partnernek tekinteni. (És nem mellesleg kell ehhez az is, hogy a kismama "hiszti" helyett hajlandó legyen együttműködni.) Én megtapasztaltam nem is egyszer, hogy (az egyébként sztk-s) orvosom a babánk és az én érdekeimet helyezi első helyre, és fontos számára, hogy ezt én is lássam. Ha nem így lenne, rég ott hagytam volna. Ezt azért írtam le, mert úgy éreztem, hogy lelkiismeretlennek lett kikiáltva az orvosom, ha tévednék, és az újabb ítélet nem erre vonatkozott, akkor én kérek elnézést.
2010. dec. 17. 19:58
 20/24 anonim ***** válasza:

Rendben van, egyetértek sok mindenben. De, mint írtam is, nem tartom azt vészesnek vagy feleslegesnek, ha valakit esetleg 2-3 hetente uhval is megvizsgálnak párszor, nyilván nem a terhesség végéig. Vannak orvosok, akik szükségesnek tartják és vannak, akik nem. A leírtakból úgy értelmezten, hogy lelkismeretes dokihoz jártál, elnézést. De nem hiszem, hogy az én orvosom meg hozzá nem értő lenne csak attól, hogy minden alkalommal megvizsgált ultrahanggal. Magán terhesgondozásról van szó, de nem én mondtam ezt, hanem azon a helyen ez az előírás, minden kismamát megultrahangoznak minden alkalommal. Olvastam én is cikkeket arról, hogy vannak, akik károsnak tartják az uh-t, de nincs bebizonyítva. Mivel engem minden terhesgondozási alkalommal meguh-ztak, illetve akkor is pluszban többször, amikor aggódtam, és voltam már négyszer 4D-n, úgyhogy én anno felkutattam a netet erről a témáról.

És jól írtad, az sztk sincs ingyen, én nem dolgozom egy ideje és most fizettem be egycsomó pénzt a tb-re, nem kevés egyébként, főleg úgy, hogy talán életemben még nem használtam ki, talán, amikor receptet kiír az orvos. Persze, kell fizetni, sosem lehet tudni, mikor lesz az embernek szüksége rá. És nagyon örülök, hogy vannak még olyan orvosok, mint a tiéd, mert bizony eddig sajnos csak rossz tapasztalatról hallottam az sztk-s orvosokról, pedig nem hinném, hogy rosszabb vagy udvariatlanabb bánásmódban kellene, hogy részesüljön a beteg, aki sztkba jár. És nem hiszti az, ha egy kismama akár az sztkban, akit nem ultrahangoztak meg, megkéri az orvost, hogy tegye meg, mert joga van hozzá. Lehet, hogy az orvos a szakértő ebben az esetben, de nem kellene elutasítania a páciens kérését. Főleg, mint írtam, nálunk (nem kell kérni) alap, ha megyek vizsgálatra, akkor első, hogy fekszem is az ultrahanghoz az ágyra.

És a kérdező abszolút nem alaptalanul kéri, mivel írta, hogy nem szeretné, ha eleinte 7 hetente ultrahangoznák, azért ez egy minimális elvárás, a 7 hét azért sok és közben meg kellene vizsgálni.

2010. dec. 17. 21:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!