Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ki tudná nekem valaki számolni...

Ki tudná nekem valaki számolni mennyi gyed s tgyás jár?

Figyelt kérdés
A párom gondolkozik rajta, mert m.nélküli vagyok, h Ő menne el helyettem gyedre tgyásra, s valaki ki tudná számolni nekünk, hogy havi nettó 96ezer körüli keresetnél mennyi összegre számíthatunk tgyás s gyed-nél?
2010. dec. 5. 13:06
 1/7 anonim ***** válasza:
2010. dec. 5. 13:12
 2/7 anonim ***** válasza:

Tgyásra csak az anyuka mehet, apuka nem.

A munkanélküli mit takar? Mert az álláskeresési járadék jogosíthat tgyásra, gyedre.

2010. dec. 5. 13:21
 3/7 A kérdező kommentje:

Pályakezdő munkanélküli vagyok, így sajna semmi nem jár. Egyedülállóként be tudnám adni a rendelkezésre állási segélyre a kérelmem, de már házas vagyok. 2008-ban végeztem a főiskolán, s bejelentett munkaviszonyt sajna nem találtam, mert a szakmámban min. 3 éves gyakorlatnak kellene lennie, ami még a gyakorlati idő alatt sem jött össze, máshová meg gyakorlat s végzettség hiányában nem kellettem.

Így semmire nem vagyok jogosult munkanélküliként. Egy ft-ot, annyit nem kapok már 2 éve, s mellette a TB-et is a párom fizeti.

2010. dec. 5. 20:20
 4/7 A kérdező kommentje:
S ha Tgyásra nem mehet az apuka, akkor a gyed mikortól s meddig jár?
2010. dec. 5. 20:22
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia megint!

A ti esetetekben akkor úgy néz majd ki, hogy amikor megszületik a pici, mehetsz gyesre (államkincstárnál kell intézni), nettó 25eFt. A gyes ideje alatt nem kell tb-t külön fizetni, így erre az időre ezt le kell mondani (ha jól tudom apehnál). Amikor 168 napos a pici, mond le a gyest és apa igényelje meg a gyedet (oep), magadnak pedig újra el kell kezdeni fizetni a tb-t. A jelen szabályozás szerint addig maradhat apa gyed-en, amennyit az előző két évben dolgozott, ha végig dolgozta az elmúlt két évet, akkor a baba két éves koráig jár a gyed. A gyed mellett nem lehet dolgozni, így apának a munkahelyén fizetés nélküli szabadságot kell kérnie. Szóval anyagilag csak akkor éri meg, ha te egyből el tudsz majd helyezkedni, ha viszont ez nem jön össze, akkor rosszabbul jártok, mintha gyest kapnál apa pedig a fizetését.

Ha jól számolom, apa a max. gyedet fogja kapni, ami 2011-ben 73eFt lesz, erre még jön az adójóváírás, ami kevesebb, mint 2010-ben 12100 Ft, azaz 85eFt. Plusz kiadásotok a te tb-d.

Ha te gyes, apa pedig fizetést fog kapni, akkor 121eFt lesz a bevételetek és nem kell tb-t fizetned.

2010. dec. 6. 10:44
 6/7 A kérdező kommentje:

Szia! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat utolsó!

Az érdeklődés efelől azért volt, mert szeretnék a gyerek mellett dolgozni, hogy minél hamarabb elköltözhessünk apóstól. S úgy jött a párom ötlete. Azért is kérdeztem rá, mert nem tudtuk, hogy egyből el kellene-e mennie vagy lesz rá időm, hogy elsőnek találjak. Ezek szerint van rá lehetőségem. Keresek munkát, s ha az biztos, azt követően mennék el, de még át kell gondolnunk, mert ugye bele kell gondolni abba mi lesz, ha nem jön össze vagy pár hó után elengednek, s párom is tart attól, hogy míg gyeden lesz, a gyed lejárta után a munkahelyén felmondanak neki. Akkor kb. annyit fog kapni, mint ha munkanélkülire menne + ha én gyesen maradok. Azt is gy 85ezerre saccoltuk, de így ez tényleg nem éri meg. A kockáztatást is át kellene gondolnunk.

2010. dec. 6. 13:57
 7/7 A kérdező kommentje:
S ha apa mégis úgy döntene, s csoda folytán sikerül elhelyezkednem, kapja majd a gyedet, akkor a gyerek 2 éves kora után jár a gyes is egy évig még? Úgy hallottam, hogy a gyerek 3 éves koráig jár a gyes újból.
2010. dec. 6. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!