T-GYÁS kérdés? Szerintetek, mi lenne a jobb?
December 27-re vagyok kiírva a bébivel, október 1től táppénzen vagyok, eddig azt meg is kaptam rendesen, csak hát az összege...pff.
Azt terveztem, hogy szülés előtt 28 nappal megigénylem a T-GYÁS-t, azaz november 30tól.
Azt mondták az OEP-nél, hogy így a 2009-es évem lesz az alap, mivel 2010ben igénylem meg, ami viszont nem jó, mert 2010 januártól lett magasabb a bruttóm a munkahelyemen és nem lenne jó ha 2009 alapján számolnának.
A kérdésem:ha megigénylem és szülés után (2011 januárjában) leadom a születési anyakönyvi kivonatot, hogy tovább folyósítsák a T-GYÁS-t akkor ez az összeg marad amit eleve megállapítanak, vagy felülbírálják és akkor már 2010 lesz az alap?
És a számolásuk a gyerek születése napjától függ, vagy, hogy mikor adtam be az igénylést.Ha esetleg nem igénylem meg, majd csak januártól és addig maradok táppénzen, akkor 2010 lesz az alap akkor is ha a gyerek még idén megszületik?
Kérlek segítsetek, teljesen tanácstalan vagyok!
Ha 2010-ben születik a baba, 2009. lesz az alap, ha 2011-ben, akkor 2010. A születésnapja számít.
Születése napjáig táppénzen maradnék a helyedben.
Nálam bent a cégnél a munkaügyes azt mondta, hogy ha folyamatos a táppénz,(tehát dec.31-vel átlépsz táppénzzel a következő évben) akkor a tgyás alapja is a 2009 lehet, még ha 2011-ben igényled is a Tgyást.
Nekem is hasonló gondom van és csak jövő héten fogok erről értekezni, hogy tényleg így van-e.
Remélem nem!
Első vagyok.
Kisfiam 2009. jan. 9-én született, addig táppénzen voltam, azaz 2008. júniustól.
A tgyást 2008. évre számolták, nem 2007-re.
Akkor egyre jobban úgy néz ki, hogy a születés napja számít, ergo mindegy, hogy idén megigénylem-e mert ha idén születik akkor mindenképpen 2009 lesz az alap.
Márpedig túlhordani biztos nem fogom, 20.hét óta keményedek és elvileg egy héttel idősebb a babó az UH-ok szerint :)
Köszi a válaszokat, azért várok még továbbiakat is, hátha másnak máshogy volt :)
Tényleg az előző év számít. Ha még idén megszülsz, márpedig azt írok, h elég nagy rá az esély, akkor valóban a 2009-s év számít, ha viszont árcsúszol januárba, akkor a 2010-s év fog számítani. Mindig azt nézik ami a születési anyakönyvi kivonaton szerepel. Nekem májusba született, de van olyan ismerősöm is, akinek dec-ben v jan-ban, az előző évet nézték náluk is.
Remélem segítettem, bár már előttem is leírták ezeket.
Könnyű és gyors szülést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!