Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » GYES-GYÁS kérdés? Ki szült...

GYES-GYÁS kérdés? Ki szült úgy, hogy akkor esett teherbe a 2. gyermekével, mikor az első babája majdnem 3 éves lett?

Figyelt kérdés
Olyanok válaszát várom, akik úgy szülték 2. gyermeküket, hogy az első babájuk elmúlt 3 éves. Ha az első babámmal 3 évig maradok itthon, de a kistesó akkor érkezik, mikor az első pici elmúlt 3 éves, mi alapján számolják a GYÁS-T, GYED-ET? És mehetek addig betegállományba, amíg megszületik a pici(ha az első elmúlt 3 éves) vagy vissza kell mennem dolgozni?
2010. aug. 25. 21:31
 1/6 anonim ***** válasza:
52%

Ha 3 éves a kicsi, amikor teherbe esel, akkor így is úgyis vissza kell menned, legfeljebb kiíratod magad. Ha nem mennél vissza, nem járnál túl jól, mert az ellátások alapja a minimálbér lenne. De ha visszamégy, és kiíratod magad, akkor 2 eset lehet. Ha kiveszed a szabikat, utána betegszabadság, majd táppénz, akkor az ellátások alapja a szabikra kapott jövedelem és a betegszabadságra kapott 70%-os jövedelem összege lesz.

Ha a szabikat nem veszed ki, akkor az ellátások alapja a betegszabi alatt kapott 70%-os jövedelem lesz.

Legjobban akkor jársz, ha kiveszed a szabikat, majd elmégy betegállományba.

2010. aug. 25. 21:42
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem. Az első pici még 2 éves 10 hós volt, mikor teherbe estem. most vagy 4 hetes a picivel! Tehát még gyes alatt estem teherbe, de már csak 1 hónapig kapom, és nem tudom, mi legyen: visszamenjek, vagy egyből betegszabi?
2010. aug. 25. 22:19
 3/6 anonim ***** válasza:

Mennyi volt a bruttó béred? Ha 210000-nél több havonta, akkor menj egyből betegszabira, mert így is úgy is a maximális ellátást kapod majd a tesóra.

Ha viszont ennél kevesebbet kerestél, akkor érdemes lenne a szabadságokat is kivenni, hogy felhúzza az alapot.

2010. aug. 26. 10:23
 4/6 anonim ***** válasza:
Mindenképp vedd ki a szabid és ha teheted szakítsd meg kb 5-6 naponként 1-2 hét táppénzzel. Így nyújtható a magasabb béres időd. Aztán mikor lejár így a szabi maradj táppénzen. Én is ezt csináltam mert ezt tanácsoolta am unkaügyisem.. így ugyanolyan magas TGYÁST, GYED-t kaptam a másodikkal is mint az elsővel.
2010. aug. 29. 22:42
 5/6 anonim ***** válasza:

?

Ezt a választ nem igazán értem. Hogyan nyújtható? Hiszen ha megszakítja, ha nem, akkor is ugyanannyi lesz a bérezett napok száma! Ha nem megy el 5-6 naponta táppénzre, akkor is a szabadság napjai és a betegszabi napjai számítanak bele.

Ha pl. volt 40 nap szabadság, akkor az azt jelenti, hogy 60 vagy 61 a bérezett napok száma, akkor is, ha fél éven keresztül húzza táppénzzel. A táppénztől a bérezett napok száma nem lesz több!

És a gyed-tgyás számításánál a tényleges jövedelem számít, táppénz nem.

2010. aug. 30. 09:04
 6/6 anonim ***** válasza:
Ja, és ha nincs 180 bérezett nap, akkor a tgyás csak akkor lesz ugyanannyi, mint az első babával, ha a béred nem haladta meg a minimálbér kétszeresét. Ugyanis ennyi a maximuma. Ha ennél magasabb volt a fizetésed, akkor a tgyás biztosan nem lehet annyi.
2010. aug. 31. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!