Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tüdőérlelő, fájáscsökkentő...

Tüdőérlelő, fájáscsökkentő infúzió hatása ebben az esetben?

Figyelt kérdés

34+5 hetesen kórházba kerültem a nőgyógyászom utasítására, mert 2 ujjnyi méhszájtágulást állapított meg az általános vizsgálat során. Jósló fájásokat éreztem korábban, de a konkrét, rendszeres vajúdás nem indult be, mégis még aznap sürgősségi ellátásban részesültem, fájáscsökkentő infúzióra raktak és tüdőérlelőt is kaptam 4x. Gépen figyeltek egész infúzió lefolyása alatt, állítólag 5 perces fájásokat jelzett, de én nem éreztem semmit. Bent tartotttak 3 napig a kórházban azzal ijesztgetve, h bármikor megszülhetek. Végül 3 nap után kiengedtek, mert visszahúzódott a méhszájam 1 ujjnyit és nem volt egyéb panaszom. Viszont a legutóbbi ultrahangon, amit ott a kórházban végeztek (másik település kórháza), megállapították, hogy a baba méretei 37+3 hetes magzatnak felelnek meg, nem pedig (akkor hivatalosan) 34+6 hetesnek. Súlyban 3120 g-ot mértek, míg 1 nappal előtte a nőgyógyászom 2450 g-ot mért. Azért ez elég nagy eltérés, ezért utánamentem a dolognak, a saját nőgyógyászom ismét súlybecslést és flowmetria vizsgálatot rendelt el abban a kórházban, ahova körzetileg tartozom (szóval nem ott, ahova befektettek és nagyobb méreteket mértek), és értetlenkedtek, hogy miért mértek a másik helyen nagyobbat ennyivel, mert ők továbbra is kb. 35 hetes magzati méreteket mértek. Na és hatalmas kavarodás lett és van ebből, a lényeg h nem tudni ki hibázott, nyilván mind a 2 fél egymásra mutogat. A lényeg h a baba igazából bármikor megszülethet már, akár 35., akár 38. hétben vagyok valójában. Mert ugye itt felmerült így annak a lehetősége h elszámolások történtek, nem részletezem, mert bonyolult.

Na de az én legfontosabb kérdésem ezzel kapcsolatban most, hogy mivel fennáll a lehetőség, hogy már egy 37-38.hétben lévő babának adtak be tüdőérlelőket, fájásvisszatartó infúziót, 4 féle antibiotikumot... lehet-e belőle bármi hátránya, baja? Hisz már egy egészséges, tüdőérett baba kapta ezeket a szereket, az is lehetséges.

Azért érdeklődöm itt is, mert én már nem bízok ezekután egyik kórház orvosában sem, nyilván mindegyik a saját érdekeit védi és használható infót nem mondanak, csak egymásra mutogatnak, hárítanak...

ma 09:42
 1/6 anonim ***** válasza:

Attol meg, hogy a meretei nagyobbak (vagy nem), egy 34 hetes magzat akkor sem olyan erett, mintha 38 hetes lenne.

Nem baj, hogy megkaptad.

ma 09:46
 2/6 A kérdező kommentje:
De pont ezaz h nem tudják megmondani, hogy most valójában mennyi idős. Lehet, hogy 37-38 hetes volt már, amikor megkapta ezeket. Pont ez a lényeg, ezért kérdezem. Tudom, hogy egy 34 hetesnek még szükséges lehet.
ma 09:49
 3/6 anonim ***** válasza:
De nem volt annyi.A tudeje attol meg nem lesz erettebb,csak mert nagyobbnak merik tevesen.
ma 09:55
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Most mindegy mekkorát mérnek, 12.hétig mekkora volt a mensihez képest jók voltak az adatok

A fiam 4.5 kg al születettnagy esélyel ő már 36.héten volt vagy 3.5 kg, semmit nem jelent hogy mekkora a mérete most a lényeg hogy 12 hétig volt e eltérés mert az a nérvadó.

Most ez csak genetika hogy milyen nagy, nem a kora

ma 10:08
 5/6 A kérdező kommentje:

13.héten a Czeizelben feljebb tolták a korát majd 1 héttel kb., de a nőgyógyászom maradt a menstruációhoz számított koránál mégis. Kb. 24.héttől kezdve mondogatják, hogy "nagy baba", és kérdezgették más orvosok, hogy biztos annyi hetes-e mint amennyinek mondva van?

A nőgyógyászom ragaszkodott ehhez a korhoz valamiért, pedig így a vége fele már tényleg bizonytalankodtak sokan. Itt ennél a legutóbbi 2,5-3 hetes méreteltérésnél pedig tényleg gyanús lett az, hogy lehet elszámolt valamit a nőgyógyászom, és lehetséges h annak ellenére, hogy normálisan megjött a menstruációm, előző hónapban foganhatott a baba. Itt van most kavarodás, megy a herce-hurca. Nyilván az én nőgyógyászom ennyi idő és esetlegesen felelseges beavatkozás után nem fogja bevallani h tévedett esetleg, mert megütheti a bokáját.. Érdekes mód a kontroll vizsgálaton már megfelelő méretei voltak, tökéletesek az ő számításai alapján mért korához, úgy, hogy addig ők is kb 1 hét eltérést mértek felfele.

Nem tudom mennyire érthető a sztori...de igazából nem is ez a lényeg itt most. Arra vagyok csak kíváncsi, hogyha tegyük fel valójában egy 37-38 hetes magzat kapta a tüdőérlelőket meg a többi szart (nem pedig egy 34 hetes), lehet-e abból neki bármi problémája? Mert egy ennyi idős baba már tüdőérett általában, és ha még pluszban nyomnak rá érlelést az nem lehet-e káros neki?

Kérem, aki ért hozzá, az válaszolja meg! Köszönöm!

ma 10:23
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

12 hetes kor előtt a babák ugyanolyan tempóban növekednek.

Ha 4 hét eltérés lett volna, akkor a 6 hetes(nek hitt) vizsgálaton pl. már korrigálták volna 10 hetesnek. Ilyenkor olyan gyorsan fejlődnek, hogy egy héttel sem lehet elnézni, nemhogy 4 héttel. Lehetetlen.

Egy 6 hetes embrió kb 0,5 cm, egy tíz hetes pedig 5 cm. Tehát kb 10x akkora.

Viszont utána eltérőek a méretek. Lehet, hogy a te babád nagyobb, mint az átlag.

ma 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!