Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mennyire veszélyes a retinol?

Mennyire veszélyes a retinol?

Figyelt kérdés

Azt olvastam várandósság elején, hogy retinolt nem szabad használni, úgyhogy a szérumot el is tettem a fiók aljára. Azonban a Ziaja nappali arckrémét napi szinten használtam eddig, amiben most derült ki számomra, hogy retinil-palmitát van, ami szintén “A” vitamin származék.

Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, hogy mennyire okozhattam nagy bajt?

Eléggé megijedtem, mivel már 20 hetes kismama vagyok. 😔

júl. 12. 14:03
 1/7 anonim ***** válasza:
71%
Semennyire ilyen lepkefingnyi mértékben.
júl. 12. 14:12
 2/7 babyboom567 ***** válasza:
100%

"A retinol az A-vitamin egyik formája, zsírban oldódik, és számos állati eredetű élelmiszerben megtalálható, ugyanakkor növényi eredetű forrásai is vannak.

Máj. A máj az egyik legjobb retinolforrás azok számára, akik fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket.

Vese.

Angolna.

Egyéb halak.

Kaviár.

Sajtok.

Margarin és vaj.

Tojás."

Ha fókazsírt ennél 20 hete sem lenne semmi bajod.

júl. 12. 15:38
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A túladagolás veszélyes, tehát ha minden nap májat eszel vagy minden nap tetőtől talpig bekened magad retinolos testápolóval.
júl. 12. 16:23
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezeken a termékeken írják, hogy terhesség alatt nem ajánlott. Skinsmarton is ez olvasható.

A terhességem alatt körbejártam ezt a témát és a túlzott A vitamin bevitel okozhat károsodást a magzatnak. A kutatások szerint a bőrön keresztül minimális A vitamin szívódik fel. Étkezések sokkal több vihető be, de például azt nem láttam sehol, hogy a májat vagy egyen A vitaminban gazdag ételeket tiltaná am terhesség alatt. Emellett nincs a krémeknek igazoltan magzatkárosító hatása, csupán azt sem igazolták, hogy nem káros. Ezen gondolatmenet mentén én simán kentem magam terhesen is retinallal.

júl. 12. 20:09
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az infókat! :) Akkor nem izgulok annyira ezen.
júl. 12. 21:32
 6/7 anonim ***** válasza:

"de például azt nem láttam sehol, hogy a májat vagy egyen A vitaminban gazdag ételeket tiltaná am terhesség alatt." De igen, dietetikustól kapott tájékoztatóban benne volt felsorolva, mint olyan étel, amire oda kell figyelni, mennyit eszik az ember, bár tipikusan ez nem olyan étel, hogy bevágsz egy fél kilót. Már nem emlékszem, de meg volt adva, hogy kb. heti/havi szinten hány gramm májat vagy májas terméket ajánlott enni max., illetve vitamin formájában max. mennyit szabad bevinni.

Megtaláltam közben:

Máj

Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint minden állat mája, ezért ennek fogyasztása kerülendő, mivel az A-vitamin túlzott bevitele előnytelen a magzatra nézve. A májpástétomok, májkrémek esetében kisebb a kockázat, ezeket havonta 2-3 alkalommal, legfeljebb 30 gramm mennyiségben szabad fogyasztani, de az étrendből el is hagyhatók. Csukamájolaj vagy A-vitamint nagy dózisban (700 mikrogramm) tartalmazó étrendkiegészítő nem szedhető.

A legtöbb várandósvitamin az A-vitamin elővitaminját, karotinoidokat tartalmaz, ezért ezek biztonsággal használhatók.

júl. 13. 01:07
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
júl. 14. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!