Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Amikor még nem volt UH,...

Amikor még nem volt UH, hogyan vizsgálták a terhesség előrehaladtát?

Figyelt kérdés

Első trimeszterben például.

Pocak még nincs, mozgást sem érezni, hcg se mutatja ki pontosan a korát.. hogyan fedeztek fel például egy abbamaradt vetélést?

Van olyan vérteszt ami a korai időszakban a terhesség korát mutatni tudja?

2024. máj. 29. 10:49
 1/5 anonim ***** válasza:
95%

Békára pisiltek és a béka lepetézett ha terhes volt a nő.

Csak a 2. kimarad vérzés után mentek orvoshoz, akkor már lehetett tapintani.

A szívhangot valószínűleg egy jó sztetoszkóppal is lehet ellenőrizni.

A vetélés meg azért egy idő után megindul magától, persze ugyanúgy bele lehetett halni, mint a szülésbe. Semmelweis idejében, azaz az 1800-as évek közepén minden 10. nő belehalt a szülés e vagy a gyermekágyi lázba.

2024. máj. 29. 10:58
 2/5 anonim ***** válasza:
95%

Amikor én voltam terhes( 1978 és 81), akkoriban az elsö kimaradt menzesz után senki nem ment orvooshoz, teszt nem volt kapható, a második kimaradt menzes után az orvos csinált egy tesztet vérböl, hüvelyen keresztül megvizsgált, akkor már a méh észrevehetöen nagyobb volt. Szívhangot az orvos sztetoszoppal tudta hallani, én nem. A védönök meg egy fából készült szerkezette, ami olyna volt, mint két szembe fordított tölcsér, a szélesebb végét tették a nö hasára, a mások végét meg a saját füléhez, így tudna ellenörizni

A terhesség korát a menzesz alapján számolták, illetve a méh mérete alapján.

(Mellékesen éppen ezért nem igazán volt ismert a korai vetélés, azt megkésett menzesznek gomndolta mindenki. Aminek az az elönye volt, hogy a nök sokkal kevesebbet stresszelték magukat, igazán eszébe semi jutott senkinek, hogy terhesség lehetett)

A vetéléseket akkor vették észre, ha elkezdett vérezni valaki, az esetek többségében megvárták, mire lezajlott magától, sokkal kevesebb mütétet végeztek.

2024. máj. 29. 11:13
 3/5 anonim ***** válasza:
39%

Korábban a terhesség előrehaladtát egyrészt a női test fizikai változásai alapján vizsgálták, például a hasnövekedés, az emlők megvastagodása, a hasban és a medencében érzett mozgások alapján. Emellett a terhesség jeleit és tüneteit, mint például a reggeli rosszullétet, hányingert, fáradtságot, szabálytalan menstruációt, vagy érzékenyebb emlőket figyelték.

A terhesség előrehaladásának megállapítására használták a terhességi teszteket, amelyek a korai terhesség hormonját, a hCG szintjét mutatják ki a vizeletben vagy a vérvétellel.

2024. máj. 29. 12:58
 4/5 anonim ***** válasza:
26%

Szerintem pontos lázmérők is léteztek már, tehát elméletileg cikluskövetéssel a fennmaradó hő alapján lehetett volna következtetni a terhességre. Egyszer olvastam hogy tizenvalahány (talán 18) napja fenn levő hő is viszonylag biztos terhességi jel. Csak ennek ma már nincs annyira jelentősége, hiszen a teszt is kimutatja addigra.

Persze attól, hogy erre volt már eszköz, szerintem nem használták széles körben.

2024. máj. 29. 14:05
 5/5 anonim ***** válasza:
94%
#4 Ennyire pontos lázmérők nem léteztek és ahhoz, hogy a hőből következtetést lehessen levonni mérni kellett volna ciklus elejétől a hőt, hiszen az számít, hogy mihez képest magasabb. Másrészt ezt az összefüggést régen nem ismerték, és magasabb hőmérsékletet betegség is okozhat, ahogy a menstruáció késését is.
2024. máj. 29. 14:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!