Miért szenved sok kismama a rosszulléttől, ha van rá
gyógyszer?
Azért, mert a hatóanyaga metoklopramid, aminek a tartós szedése megemelheti a prolaktin hormon szintet, ami az abbahagyásával lecsökken. Terhesen amúgy is emelkedett, ami normális. De nem biztos, hogy bele kell kavarni egy terhes nő hormonháztartásába, ami amúgy is elégé érzékeny. Ha vészes hányásról van szó, az más, meg ugye nem biztos, hogy lesz baj a hormoningadozástól, de inkább nem kockáztatnak.
2024. febr. 2. 14:04
12/27 A kérdező kommentje:
Egyébként milyen fura, hogy van akinek semmi baja, van aki a kórházig jut. Hogy lehet ez ennyire különböző? Ugyanaz a folyamat játszódik le, hcg, stb, azt érteném, hogy valaki jobban valaki rosszabbul viseli, de az hogy totál ellentétes reakciók. Nagyon érdekes ez szerintem.
Nálam nem működött egyáltalán.
2024. febr. 2. 14:07
14/27 A kérdező kommentje:
Babyboom 567, a gyógyszer amit írsz vény nélkül kapható volt. Itt főleg ebben látom a problémát. Szedhették orrba szájba a nők. Egyebként a cikk is úgy kezdődik, hogy emiatt (is) átmentünk már egy túlzott óvatoskosásba és teljesen ártalmatlan hatóanyagokat sem veszünk be, inkább szenvedünk. Nekem sem jutott volna eszembe, de egy orvos mondta, orvos írta fel, miért lennék okosabb nála?
Nagyon erőlteted, gyógyszerügynök vagy?
2024. febr. 2. 14:12
Nekem a dokim feleslegesen nem ír fel semmit. A Ludeára is kérte,hogy a 12 hétig próbáljunk már meg alternatívát. Nehezen jött az első terhesség,de pl progeszteront se,csak ha szükséges, végül nem kellett. A cerucalt felajánlotta nekem egyébként hogy HA annyira rossz lenne,hogy fetrengek, hányok és nem segít más,de én se akartam ezzel élni, kihúztam amíg lehetett gyógyszer nélkül, utána meg segített a Ludea. Barátnőmnek engedték a daedalont pl,holott elvileg nem is lehet. Én azt gondolom,hogy ezt mindenkinek az orvosáal kell mérlegelnie, én például inkább a szaktekintélyre hagyatkozom,mint a gyk-ra.
2024. febr. 2. 14:13
Szerintem egy orvos és egy gyógyszerész vagy gyógyszercég sem tudhatja, hogy konkrétan az a gyógyszer mit okoz a babánál, és csak mert az egyik még nem halt bele vagy semmi baja, másnak még lehet belőle baja.
Szerintem is fura, h egy várandós anya ilyeneket ír...
Épeszű ember tuti nem erőltetne semmiféle mérget magába.
2024. febr. 2. 14:19
Régen kifejezetten ajánlották a cigarettát terhes nőknek. Ma már tudjuk, mennyire káros.
Ha elszívsz egy két szálat, bajod még nem lesz, a magzatnak sem, de persze ettől függetlenül nem egészséges.
Ugyan ez a helyzet a gyógyszerekkel.
Persze rossz példát hoztam fel, de remélem érthető.
2024. febr. 2. 14:39
17# Nekem is furcsa,sokan a hányós migrént is próbálják húzni terhesen,mert fontos a pici. Nincs azzal gond,ha valaki vállalja és beveszi ezeket,de azért én erre nem bíztatnék senkit külön így. Eldönti mindenki maga,mondom ezt úgy,hogy a második 20 hétig tartó rosszullétes terhességem viszem. :D Napi többszöri hányások,stb voltak,de azért nem haltam bele ebbe. Illetve most feküdtem kórházba is 11 hetesen,ott még a szimpla kúpra is azt mondták,hogy "első trimeszterbe nem kéne mindenféle gyógyszert szedni". Szó szerint idézem az ottani szakorvost. Kérdező nincs gond azzal,ha neked így hat és jobban vagy,de mellette vállalod a kockázatot is,azt nem az orvos fogja,hanem te. Ezért nem baj,mert a te tested,de mást erre bíztatni butaság,mert gondolom érte nem vállalsz felelősséget?
2024. febr. 2. 15:03
Engem simàn megfullasztott volna a dokim, ugyanis asztmás vagyok és nem akarta engedni a gyógyszert..
Egy tüdőbetegnek...Túl van ez már aggódva, vajon az oxigénhiány kevésbé lenne káros a babànak?
Beszéltem szakértővel az meg kb kiröhögött, hogy ez egy agyonvizsgàlt, tök biztonságos tabletta, terhesen és szoptatás alatt is szedhető...
De ugye könnyebb a dokinak mindent tiltani mint továbbkèpzésekre jàrni.
2024. febr. 2. 15:34
Kapcsolódó kérdések: