Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Progeszterontól ilyen szintű...

Progeszterontól ilyen szintű fáradtság?

Figyelt kérdés

9 hetes várandós vagyok és sajnos barnázni kezdtem, a doki látta leválás jeleit is, így írt 2x1 progit. Normális, hogy engem konkrétan kiüt? Emiatt a reggelit be sem tudom venni, mert képtelen vagyok ellátni utána a kislányomat, vissza kell aludnom legalább egy órára. Felkelek másfél órával előbb bevenni. Az estit meg alvás előtt merem csak bevenni.

Mintha valami brutál altatót vennék be, ami 20 perc múlva fejbevág és kb. ülve elájulok/elalszom.

Eddig is nagyon fáradékony voltam, de ez kegyetlen. Normális lenne?

2024. jan. 24. 08:38
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Nem tudok ezzel a kommenttel mit kezdeni, nem is ez volt a kérdés.

Nem gondolnám, hogy egy bevett orvosi szokás humbukra épülne, ahogy azt sem gondolom, hogy felül kellene bírálnom az orvosom döntését, amikor megbízom benne.

Az pedig nem vita alap, hogy nagyon sok esetben nyilvánvaló felesleges a progi, mert nem ez a baj. Nem kizárt, hogy az esetemben is. Ez tény. De mégis mit kéne tennem/tennie a sorstársaimnak?

2024. jan. 24. 13:15
 12/20 anonim ***** válasza:

Egyébként vette bárki is a fáradtságot, hogy elolvassa azt, amit linkeltem? Gondolom nem.

Egyébként hiába megy a fikázás, az egyetlen értelmes és használható kommentet, miszerint használja hüvelybe, mert úgy ritkábbak a mellékhatások, mégis csak nekem sikerült leírni….

2024. jan. 24. 13:19
 13/20 A kérdező kommentje:

Én elolvastam az abstractot, de ígysem tudok mit kezdeni az infóval. Szerintem nem ír újdonságot és komolyan kérdeztem mit kéne tenni akkor olyan esetben, ha a doki progeszteront ír fel? Azt mondani, hogy márpedig én jobban tudom, nesze itt a tudományos cikk? Max nevet egyet és azt mondja akkor ne szedjem be... Azon felül, hogy alá ásom az orvos-beteg bizalmi kapcsolatunkat, elérek valamit?

A kúp formátumra rá fogok kérdezni, ha ehhez nem szokik hozzá a szervezetem. Ez hasznos tanács.

2024. jan. 24. 14:14
 14/20 anonim ***** válasza:

#12! Na, lemaradtam, nagyjából azt akartam kérdezni, amit a kérdező. Én már régebbi válaszodnál belenéztem, de nem olvastam el, azt is megmondom, miért. Nem érdekel, hogy külföldön, számomra idegen orvosok, milyen tanulmányokat olvasnak és milyen protokollt követnek. (Vannak országok, ahol 12hétig nem is beszélnek terhességről, egyetlen vizsgálat se történik. Ha elvetél, elvetél, senki le se sz@rja.) És? Én attól most 10 hetesen terhesnek tartom magam és volt egy vetélésem 5 hetesen. Ez Magyarországon így is van dokumentálva. Én itt élek, magyar orvosom van(több is), bennük bízom és az ő tanácsaikat követem, nem érdekel, hogy hol, kitől tanulták. Köztük egyetértés van, max.mennyiségben nincs. Van, aki szerint kevesebb is elég, más meg felemeli.

Mondtam már neked, ha téged ez zavar, hogy progit szedünk ORVOSI rendelvényre, mert máshogy nem lehet, akkor ne velünk vitázz. Menj el az orvosokhoz és oszd ki őket, hogy mennyire hülyék, nem olvasták a tanulmányt! Nyilván gyorsan diliházba dugnának, de legalább elmondhatbád, hogy te mindent megtettél, megpróbáltad megmenteni az emberiséget a csúnya, rossz progitól.

Tényleg nem érdekel ennél behatóbban ez a téma, csak egy kérdésre válaszolj kérlek. Mi az indítékod, amikor minden progit szedő nőnek leírod ezt és elküldöd a linket? Mit vársz? Azonnal eldobja a progit az orvosával szembeszállva, mert műörmös Gizi azt mondta gyiken, hogy fúj, nem kell az? Vagy bemegy a dokihoz és leb@ssza, hogy mégis hogy képzelte, hogy felírja neki, amikor a zinternet is megmondta, hogy nem kell az? Vagy mit szeretnél? Mi a küldetésed?

2024. jan. 24. 14:37
 15/20 anonim ***** válasza:
0%

Az evodence based orvoslásban hiszek, ezt is köövetem. És őszintén megbotránkoztat, hogy Magyarországon az orvosok többsége még mindig ott tart, hogy szakcikket utoljára maximum az egyetemen olvasott, és az "így szoktuk" elv szerint gyakorolja a szakmáját.

Őszintén szólva, nekem meglehetősen furcsa, hogy neked nem számít, hogy máshol mit csinálnak, csak a magyarországi protokoll, ami egyébként nem létezik. Magyarországon egyetlen egy épeszű szakmai protokoll sincs szülészet-nőgyógyászati témakörben, ellenben számos más, tőlünk jellemzően nyugatabbra lévő helyen van. Mégpedig nem hasraütve írják meg ezeket, hanem tanulmányokat készítenek, a tanulmányok erőssége alapján evidenciaszinteket állapítanak meg, levonják a megfelelő konzekvenciákat és összeállítják belőle a javaslatokat. Mert hogy ez lenne a normális.

Gyógyítani nem úgy kell, hogy "háááá 20 éve így csináljuk, akkor ez így van és kész". Mert hogy itthon ez megy sajnos.

Az orvostudomány fejldődik. Régen egy rakás nő kapott dietilstilbösztrolt vetélés megelőzésére, mert akkor éppen azt gondolták, hogy az jó, aztán 1971-ben betiltották, mert kiderült, hogy egyébként fiatalkorban kialakuló ritka hüvelyrák kockázatát nagyon sokszorosára emeli azon anyák gyermekeinél, akik szedték a gyógyszert.

Tehát alapvetően az a normális fejldődési útja az orvostudománynak, hogy ha használunk valamit, akkor megnézzük, hogy az az adott dolog egyáltalűn működik-e arra, amire adjuk, és nem mellékesen nem okoz-e több bajt, mint ami hasznot hoz.

Nyilván a világot nem a gyakorin fogom megváltani, arra más fórumok és lehetőségek vannak. Itt csak szimplán az edukáció lenne a célom. Hogy a tudománytalan hülyeségek lehetőleg ne terjedjenek, hanem az embereknen legyen annyi kritikai érzék, hogy néha-néha utánaolvasnak dolgoknak és különbséget tudjanak tenni a "gyakorin azt olvastam" és a tudományos cikkek között.

Egyébként pedig egyetlen szóval sem írtam olyat, hogy azonnal hagyja abba a szedését.

"Emiatt a reggelit be sem tudom venni, mert képtelen vagyok ellátni utána a kislányomat"

Pl. azért írtam le, amit írtam, hogy a szerencsétlen kérdezőnek ne legyen bűntudata, amiért reggel nem tudja bevenni az orvos által előírt készítményt, és ne azon pörögjön, hogy a saját hibájából fog elvetélni, mert képtelen szedni. Mert nem így van. Mert nem ezen fog múlni a terhessége.

2024. jan. 24. 15:35
 16/20 anonim ***** válasza:

#15! Te nem vagy orvos, de még csak egészségügyis se. Ilyet ugyanis egy kórházi takarító se merne leírni, nem hogy egészségügyis. Fogalmad sincs a kérdező egészségügyi állapotáról, terhességéről. SEMMI.

Az egyik orvosom min.30 éve praktizál, nem fiatal. A másik rezidens. 20 éve még a csattogós lepkét húzogatta. Érdekes, mégis ugyanazt vallják, pedig nem valószínű, hogy ugyanazokból a tankönyvekből tanultak volna. És mielőtt félreértenéd, nem mester és tanítványa, nem is ismerik egymást.

De te mint tök laikus személy nyilván az ország összes orvosánál többet tudsz, mert elolvastál EGY tanulmányt 😂Vicces.

Amúgy köszönöm a választ, mert azt legalább kaptam.

2024. jan. 24. 16:19
 17/20 anonim ***** válasza:

Szerintem egy anonim oldalon felesleges azon vitatkozni, hogy kinek mi a szakmája, mindegy mit írok, úgy sem hiszed el, de őszintén szólva, nem is érdekel.

Viszont nem egy tanulmányt olvastam el, hanem rendszeresen olvasok, és lehet, hogy neked sem válna hátrányodra, ha legalább azt az egyetlen egyet elolvasnád, amit belinkeltem, mert elég átfogó képet ad a sárgatest működéséről.

2024. jan. 24. 16:36
 18/20 anonim ***** válasza:

#17! Így is van. Mindenki annak képzeli magát, aminek akarja😁

A sárgatest működése általános iskola tananyag. Nekem nem kell róla többet tudnom, de neked is elég lenne legalább odáig eljutni és akkor nem írnál ilyen butaságokat, mint az első kommentedben.

Mondom, győzködd az orvosokat, nekik készülnek a tanulmányok, nem nekem. Megnéznék egy ilyen győzködést. Szólj kérlek, ha mész 😀

2024. jan. 24. 16:56
 19/20 anonim ***** válasza:

#2 vagyok.

Az ország egyik legelismertebb nőgyógyászához járok. Szerencsére gyorsan tudtunk lépni, vérvétellel megerősítették a hormonhiányt és csak utána kezdtem szedni, pedig a vérvételnek még nem volt eredménye. Igen, van itt valaki, aki nyomja ezt az "evidence based" dolgot, amivel részben egyet is értek, de egyet mondanék: valószínűleg nem rugdosna bennem az egyébként egészséges kisfiam, ha akkor és ott nem kapok pótlást. A nőgyógyászom szerint nagyon is gyakori a hormonhiány, főleg azoknál akik mondjuk évekig szedték előtte kombinált fogamzásgátlót. Én is 6 évig szedtem, ezek szerint fél évvel az abbahagyása után is hatással volt a szervezetem természetes hormontermelésére. Ez ennyi erővel másnál is így lehet, nem kérdőjelezem meg az orvosom szaktudását, ha nem haragszol.

Kérdező!

Lehet, hogy a 12. hét után el is hagyhatod. Nekem ez nem volt opció, mert amikor megpróbáltuk, újra barnázni kezdtem. Ez az én esetem, nyilván mindenki más és más. Kövesd az orvosod utasításait és bízz a saját testedben meg a pici életben, aki veled van.

Persze, bármi történhet, de mikor nem? Még a szülés közben is vagy közvetlenül utána is történhet akármi. Próbáld úgy felfogni, hogy minden nappal egyre jobbak az esélyek.

2024. jan. 24. 17:44
 20/20 anonim ***** válasza:
#2 vagyok megint, én eleinte reggel és este is a kúpot használtam, hát lehet, hogy az valakinek jobb, engem ugyanúgy álmosított és szédített, mint amikor átálltam napközbeni szájon át szedősre. Egy próbát azért megér, mindenki szervezete másként reagál.
2024. jan. 24. 17:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!