Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A terhesség tényleg tönkretesz...

A terhesség tényleg tönkreteszi a fogakat?

Figyelt kérdés
Sok helyen olvastam már, hogy a baba elszívja a kalciumot, és amiatt romlanak meg a fogak.
2024. jan. 7. 19:45
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a baba elszívja a kalciumot is, hiszen az szükséges a csontok kialakulásához. De mindenkinél egyéni, mennyi kalciumot visz be egyébként az étkezéssel, mennyire érzékenyek a fogai a kalciumhiányra, ezért nem mindenkit érint ugyanűgy a terhesség.
2024. jan. 7. 21:28
 12/28 anonim ***** válasza:
39%
Nekem négy gyereknél egyetlen egy fogam sem ment tönkre a terhességek alatt, nem hullott ki a hajam, szóval nem, nem igaz, hogy a terhességtöl tönkremennek a fogak.
2024. jan. 7. 21:30
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos előfordulhat.

Én folyamatosan szedtem és szedek calciumot. 9 éves lett a legkisebb gyermekem és a fogaim mintha idáig bírták volna. Az utóbbi fél évben heti 2* járok fogorvoshoz, mert a fogaim úgy roppannak össze, hogy amúgy semmi bajuk, "csak" porladnak. 😭 A doki azt mondta, ez a terhességek miatt lehet.

Már csontsűrűség vizsgálaton is voltam, itt szerencsére minden rendben volt, de a fogaim katasztrófák. Még ha keményet ennék és úgy törnének, de ma a húsleves cérnametéltjébe tört bele a fogam...

2024. jan. 8. 00:01
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is romlottak a fogaim... pedig én azt hittem ez egy baromság.... szép fogaim voltak, oké volt 2 tömött.

De az még kiskorból maradt és most az egyik tömött fogamnál lett valamk fekete kis pont. Meg a hátsó 2 egymás melett lévő fogam elkezdett szuvasodni.

A terhesség elején fogérzékenység volt az első fogaimban de az 2 héten belül el is múlt. Utána jott a szuvasodás meg olyan mintha kevesebbet bírnának a fogaim mikor előtte mindent is könnyen elrágtam.

Igaz azt hozzá teszem én sem szedek kálciumot, de lehet nagyon durván ráállok ezek után

2024. jan. 8. 00:31
 15/28 A kérdező kommentje:
Na jó, akkor én nem fogok szülni, mert nekem pont, hogy egészséges és erős fogaim vannak, eddig még egyetlen egy lyukas fogam sem volt, de tényleg, csak fogkő, de azt rendszeresen leszedetem.
2024. jan. 8. 06:34
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
🙋Jelen.Alapbol nagyon rosszak a dogaim,de a 3.terhesség után borzalom.Nagyon gyengék lettek.
2024. jan. 8. 06:39
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha emiatt nem szülsz, akkor tényleg jobb, ha nem szülsz.

Amúgy barátnőmnek, akinek hasonlóan egy rossz foga sem volt soha életében, neki a szülés se rontott rajta. Gondolom, erre is születni kell.

2024. jan. 8. 06:49
 18/28 anonim ***** válasza:
68%
Elszívja a kálciumot a baba igen a fogakból, genetika ha tönkre is mennek. Egyébként nekem érzékenyek lettek a fogaim terhesség alatt, fogínyvérzés volt sokszor mikor mostam mindössze ennyi. Nem eszem tejterméket.
2024. jan. 8. 08:16
 19/28 anonim ***** válasza:
72%
Nekem igen. Pedig jártam rendszeresen szűrésre terhesség alatt is. És folyamatosan mennem kellett vissza mert lyukadtak ki. Még szülés után is mennem kellett. Pedig szedtem S kalciumot. Hát ez van, szerintem ez genetika leginkább
2024. jan. 8. 09:21
 20/28 A kérdező kommentje:

Amúgy a Glamour oldalán azt olvastam, hogy egy fogorvos cáfolja azt, hogy a baba elszívja a kalciumot.

Ezt írja:

"Az elhanyagolt szájhigiénia ugyanis nemcsak az anya számára jelent kellemetlenségeket, de komoly veszélyt jelenthet a babára is. Dr. Bukna Ildikó fogorvos elmondja, hogyan tudsz vigyázni a fogaidra a terhesség alatt is.

Ildikó hangsúlyozza, hogy tévhit az, mely szerint a növekvő kisbaba „elszívja” a kalciumot közvetlenül az anya fogaiból, és ez okozná azok romlását. A kismamák sokszor kívánósak, így gyakrabban esznek, mint máskor, ha pedig valaki több édességet fogyaszt, mint korábban, nagyobb eséllyel romolhatnak a fogai. Ildikó szerint az is jellemző, hogy a terhesség elején - amikor akár egész nap hányingerrel küzd a kismama -, kevésbé alaposan mos fogat, hiszen már maga a fogmosás is előidézhet hányingert, és a fogkrém íze is émelyítő lehet számára.

Sajnos azzal is kárt lehet okozni, ha rögtön egy rosszulléte után most fogat. Hányást követően ugyanis a gyomorsav egy része is szájba jut, egy alapos dörzsölés pedig megsértheti a fogzománcot. Ildikó azt javasolja – nem csak terhes nőknek –, hogy savas ételek és italok fogyasztása után várjunk legalább fél órát a fogmosással."

Szerintem van benne valami, hogy nem szabad hányás után rögtön fogat mosni, mert a kávéról is ugyanezt írják az interneten, hogy kávé ivás után sem szabad mindjárt megmosni a fogunkat mert az is savas és a dörzsölés megsértheti a fogzománcot.

2024. jan. 8. 10:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!