17 kilós gyereket megemeltem pár fok lépcsőn keresztül. 27 hetes vagyok. Ezt nagyon nem kellett volna, igaz? Az adrenalin nem "könnyíthette" meg az erőlködést?
Mióta tudom, hogy terhes vagyok nem emelgetem a nagytesót és igyekszem vigyázni, de már ma nem ment. Betegen nem jár oviba, unatkozik, állandóan cirkuszol szegény, az udvarról meg az istennek nem akart bejönni. 15 perc brutál hiszti után valahogy az overáljánál fogva hozhattam fel kb 4 lépcsőfokon, hogy be tudjam vinni a házba, kicsit még hajolva is emeltem szerintem, de nem annyira. Bevallom akkora már én is kiborultam és még csak nehéznek sem éreztem.
A terhességem nem problémamentes, mert sokat keményedik a hasam és bakteriális fertőzésem is van, így izgulok, hogy ettöl vagy a sok köhögéstől (eléggé elkapott a covid) nem-e nyílik ki a méhszájam vagy válik le a lepény.
Szerintetek ez okozhatott gondot? Akkor lennék nyugodt, ha már ilyen hülye voltam ha megnézethetném uh-on, de így, főleg betegen biztosan rám sem nézne senki, hangom sincsen jelenleg. Vagy ha baj van akkor lesznek tünetei (vérzés, görcs, baba kevesebbet mozog)?
Nem azért nem javasolják az emelést terhesség alatt, mert baja lehet tőle odabent a babának, hanem mert elősegítheti a méhszáj idő előtti nyílását.
Mégis hogyan tudna ártani a babádnak az emelés?
Nem szabad ennyire félni.
Nem lett bajotok, nyugi, ez valószínűtlen. De legközelebb beszéld meg az orvossal, hogy milyen tünetekre figyelj, ha muszáj volt emelned. Ne emészd magad, értem, hogy tökéletességre törekszel, de nem reális ezt 100%-ban betartani. Hacsak nem fogadsz fel állandóra egy babysittert.
Nemrég hallgattam ilyesmiről egy pszichológiai előadást, és azóta úgy próbálom, hogy:
- megállapítom, hogy ez a megoldás nem volt ideális, de nem is katasztofális,
- átgondolom, hogyan csinálhattam volna jobban (ha egyáltalán ez lehetséges - azt is meggondolom, hogy esetleg lehetséges, de nem éri meg, mint a fenti példában az állandó fizetett segítő),
- abbahagyom a saját magam lecseszését, mert ezzel csak ártok, fölösleges stressz.
Igen, itt a babának ártást közvetetten értettem, mert ha leszakadt a méhlepény nem kap oxigént, tápanyagot, ha kinyílik a méhszáj a fertőzés burkot repeszthet.
Utolsó: Köszii
Szerintem sokkal jobban ártasz a meglévö gyerekednek, haza overáljánál fogva vonszolod fel a lépcsön!
A legtöbb kismama nem hanyagolja el a nagyobbat sem, az, hogy felemeled, nem árt senkinek sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!