Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Melyik genetikai tesztet...

Melyik genetikai tesztet érdemes szerintetek választani?

Figyelt kérdés

A dokim mindenképp szeretné, ha kombinált teszt helyett Nifty vagy Trisomy tesztet csináltatnánk, de őszintén szólva bennem ez nem igazán merült fel, mert eddig úgy tudtam bizonyos kor felett illetve, ha a családban volt már példa ilyen betegségekre akkor ajánlott. Az orvosom azt mondta ő mindenkinek ajánlja ezeket a teszteket, mert szinte mindent kiszűrnek és a mai világban ezen nem szabad spórolni. Részben igazat is adok neki, de ezek elég drága vizsgálatok és mivel semmi sem indokolja így sokat agyalok rajta. Elmondta és értem is, hogy a kombinált teszt nem sokat ér, de jelenleg felújítunk és megmondom őszintén, hogy minden forint számít.

Ti melyiket választottátok?

2023. nov. 6. 09:18
 1/6 anonim ***** válasza:

Mi trisomy xy-t csinaltattunk, ugyanazokat vizsgálja, mint a nifty vagy a prena.

Kor szerint nálunk sem volt indokolt, van egy egészséges 2 evesunk, de inkább biztosra akartam menni.

Az Istenhegyiben csinaltattuk kb 1 hónapja 149.000 Ft volt. Szerdán vettek a vért, következő pénteken lett meg az eredmény.

2023. nov. 6. 09:42
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Sok teszt van mamár, igaz nem olcsók a mai világban. De megbízható és nyugodt leszel. Ennyi pénzt, meg megér.
2023. nov. 6. 09:46
 3/6 anonim ***** válasza:
37%
Szerintem ha nincs rá pénz, akkor ne csinaltass nem kötelező. 6 éves gyerekem van, akkoriban a kombinált volt a menő, nekünk nem is ajánlottak mást. Aki ezt ajanlgatja annak pénze van belőle, ezer más baja lehet, amit ezek a tesztek nem mutatnak ki.
2023. nov. 6. 10:38
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezeknél a teszteknél azt érdemes vegiggondolni mit csinálnál ha az eredmény pozitív lesz.

A kombinált teszt Edwards, Patau és Down-kórt néz, egy valószínűséget ad, az életkorod és a baba adatai alapján, hogy statisztikailag mekkora az esélye annak, hogy a baba beteg.

Az Edwards és a Patau élettel összeegyeztethetetlen, azaz ha nem veteted el akkor születése után meghal a baba. Most ha leleketlenek vagyunk a végeredmény teszttel és teszt nélkül is ugyan az, lelkileg kérdés hogy kinek mi, és ezek nagyon ritka betegségek.

Down szindrómával együtt lehet élni, akár közel teljes életet, de előre nem tudni mennyire lesz érintett a gyerek. Ha valaki megtartana egy Down szindrómás babát akkor felesleges a teszt, mivel az eredmény nem változtat a végkimenetelen.

A nipt tesztek olcsóbb változatai ugyan ezt a 3-at nézik, csak a magzati DNS-t vizsgálják, nem egy arányszámot adnak statisztikai alapon. Biztosabb az eredmény. A lényeg ugyanaz, ha elvetetnéd ha beteg megéri ha nem akkor nem.

A drágább csomagokban még ritkább betegségek vannak, olyanok is amikkel tényleg teljes életet lehet élni. Pl egy szuperférfi szindómát (xy helyett xyy kromoszóma) legtöbbször észre sem vesznek, ha nem csinálnak genetikai tesztet, mert azon kívül hogy kicsit magasabb vagy kicsit nagyobb keze van semmilyen tünete nincs.

Mi sima Trisomyt csináltattunk ami a 3 alap betegséget nézi, kombinált tesztet nem. Nem akartunk statisztikai alapú, bizonytalan eredményt és szerettük volna tudni biztosra a nemét is, ne kelljen UH-n találgatni.

xy kromoszóma eltéréssel nem vetetnénk el, ezért nem kértük, a nagyon nagy csomag helyett pedig inkább magzati szív uh-ra mentünk a 20. héten, ugyanis a legtöbb súlyos problémát okozó genetikai betegség szívproblémával jár, így ezzel is kiszűrhető, és lehetnek nem genetikai eredetű szívbetegségek, amikre a nipt tesztek nem tudnak szűrni, ezek között is lehetnek élettel összeegyeztethetetlenek és olyanok aminél szülés után azonnali műtétre lehet szükség, így olyan kórházban kell szülni, ahol lehetőség van az azonnali műtétre.

Szerencsére mindenhol mindent rendben találtak, de így sem éreztem pénzkidobásnak a teszteket.

2023. nov. 6. 10:39
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Az előző vagyok, a sok nipt teszt közül nagyon egyszerű miért a trisomy választottuk. Ez volt a legolcsóbb ami ezt a 3 betegséget+a nemét vizsgálja.

A nipt tesztek mind ugyanazon az elven működnek, ugyanúgy vizsgálják csak az egyik laborja Pozsonyban a másiké meg Hong-Kongban van. A csomagban lévő betegségekben és az árban van eltérés.

2023. nov. 6. 10:47
 6/6 anonim ***** válasza:
53%
Ha nem érzed fontosnak és nem vagytok veszélyeztetett csoportban kor és családi halmozódás miatt, én nem csinálnám meg. Én 36 évesen szültem a 3. gyereket, nem csinaltattam meg. Nem éreztem szükségét. Orvosom elfogadta.
2023. nov. 6. 14:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!