Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mennyire tartod be a tiltólist...

Mennyire tartod be a tiltólistás ételek nem fogyasztását?

Figyelt kérdés
Imádom az Aliolit és a tatárbifszteket, de úgy tudom egyiket sem szabad enni, pedig az Aliolit hetek óta nagyon kívánom. Elvileg nem szabad szalámit, sonkákat, felvágottat, camambertet, csírákat, sushit enni, de én ezeket mindet nagyon szeretem. A védőnő csúnyán lebaszott amikor megkérdeztem, hogy kis mennyiségben szabad-e ezekből bármi és hozzátette, hogy csak egészséges ételeket egyek, ez pedig mind szemét, értelmes ember akkor sem eszik ilyet, ha nem terhes, ami szerintem elég érdekes kijelentés. Tudom, hogy rá kellene mindenben hallgatnom, de egy nehéz természetű hölgy és bár, nem a semmire kapta a diplomáját, azért kiváncsi vagyok mások hogyan állnak ehhez a témához.
2023. okt. 27. 12:50
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%

20!

Alapjában véve igazad van, DE!

"Melyek a liszteriózis tünetei?

Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat. Az általános tünetek, mint pl. láz, hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal is végződhet.

Kik a veszélyeztetettek?

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) azonban az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést."

A leírtak alapján nem vagyok benne biztos, hogy a hivatalosan igazolt évi 10 eseten felül nincs további 10-100-1000, aminél a beteg orvoshoz sem fordul az enyhe lefolyás miatt, vagy csak fèlrediagnosztizálják...

2023. okt. 28. 07:47
 22/23 anonim ***** válasza:
59%

Persze hogy jóval több a lappangó eset, pont ezért felesleges paráztatni minden anyukát. Egészséges nem terheseknél extrém ritka, a terhesek többségének sem lesz semmi baja. Pedig a szalámi fogyasztás jóval gyakoribb...

Az igazi súlyos listeria járványok meg szinte mindig élelmiszeripari balesetből jönnek. Na az para, lásd magyar fagyasztott zöldség, amivel egy tucat embert sikerült tepsibe rakni.

2023. okt. 28. 07:57
 23/23 anonim ***** válasza:
100%
Most már az aioli is tiltott? :D Bolti dobozosat simán ettem. Kb majonéz kategória. Házit ne.
2023. okt. 30. 15:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!