Normális hogy nem utalt be cukorterhelésre a nőgyógyászom?
30, mázli. A gdm nem válogat aszerint hogy hol szülsz.
33 évesen a második terhességem alatt lettem cukros. Családi anamnézisben nem szerepel, mindig vékony voltam és a terhesség alatt az összes általános vizsgálatom jó volt. Mert azok nem mutatják ki.
"Alig eszek cukrosat, inkább sósat kívánok.Ettől függetlenül is lehet magas a cukrom?"
Lehet.
A cukrot nem csak a cukor viszi fel, hanem a szénhidrát általánosságban. Az meg nem ízhez kötött. A sós ételek ugyanúgy lehetnek magas ch tartalmúak.
Tészta, fehér liszt, krumpli, tej, paradicsom...
Gdm esetén ch-t kell számolni és előnyben részesíteni a lassú felszívódásúakat, amik nem dobják meg úgy a cukrot.
Szigorú diéta kell, ahol nem elég annyi, hogy "én keveset eszek ilyet". Még a felvágottakban lévő cukor is sok, mindent figyelni kell.
"Ha az éhgyomri cukrod jó"
Még igazolt cukrosan is jó volt végig az éhomim, mégis inzulin kellett a végén.
Én úgy voltam gdm-es hogy alsó határon volt az éhomi szinte mindig :-/
Vannak rizikófaktorok a gdm-re, gondolom nem vagy benne. Ezért nálatok nem előírás. Különbözik a protokoll, de még a kezelésé is (sok helyen nem javasolnak szigorú számolós diétát, itt tiltják a gyümölcsök nagy részét míg másutt minél többet javasolnak stb.
Nekem a dietetikus azt mondta, hallgassak a vércukormérőmre. Ha a vércukorszintem tényleg mindig a javasolt határ alatt van, és bevittem a szükséges szénhidrátot, akkor minden rendben van. Persze kicsit nehezít, hogy a pontszerű mérésekkel el lehet véteni a tényleges maximális vércukorszint pillanatát. De bele lehet jönni. (Mo-n a diétánál 7 mmol/l a határ, másutt általában 7.8, ne lepődj meg.)
Mivel elég nagy bajt tud csinálni, érdemes lehet ragaszkodnod hozzá. Ha túl későn van, attól még kiderül a baj, csak akkor a kezelés is kissé későn kezdődik.
Szerintem nem teljesen van igaza a 36-osnak. Oké, azt mondjuk rá, hogy 0, de az igazából nem 0,000000. Valójában a vese nem tud tökéletesen szűrni, egy nagyon-nagyon-nagyon pici cukor átszűrődhet. Lehet, hogy a te értéked valójában 0-nak számít, csak nem szoktak ennyi tizedest kiírni.
Másrészt meg az én nőgyógyászom azt mondta, terheseknél előfordulhat cukor a vizeletben úgy is, hogy valójában nincs semmi probléma.
Ettől még szerintem is jól teszed, hogy kéred a cukorterhelés elvégzését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!