Vérszegénység miatt felkerestek a laborból sürgősen. Mennyire vészes az érték, a babának ettől lehet baja?
Természetesen már beszéltem orvossal és védőnővel is, de gondolom tudjátok ki mennyi időt szán az emberre. Viszont kicsit kétségbe estem. A hemoglobinom a 24.heti vérvételen 109 volt (123-153-ig volt a referencia tartomány). Erre se a védőnő, se az orvos semmit sem mondott erre. Sőt a védőnő azt mondta, kifejezetten jó a vérképem. Még a terhes vitaminnal is leállított, hogy sokat híztam.. azóta persze csak magnéziumot meg d vitamint szedtem.
Erre ma (tegnap voltam 36.heti vérvételen) hívtak telefonon hogy sürgősen kezdjek vasat szedni mert vérszegény vagyok. 98 lett az értékem.
Maltofer fol 2x1-et mondtak.
Az orvosom is végülis ezt mondta.
Meg nem értette hogy lett ennyi az eredményem.
Hát nagyon elkeseredtem, hibásnak is érzem magam, hogy hallgattam a védőnőre, mert a többi értékem is szint alatt volt már a 24.héten (vörösvérsejt, hematokrit). Direkt rákérdeztem a vasra.. de mondta hogy nem kell, sőt a hízás miatt kerüljem a vöröshúst.
Magam miatt annyira nem aggódom csak hogy a baba ettől károsodhat-e vagy okozhat-e gondot a szülésnél.
A ferritined mennyi?
Amúgy a C-vitamin segíti a vas hasznosulásár, annak a bevitelére is figyelj.
Nyugi, nincs itt akkora gond. En is ugy jartam, vegig nagyon alacsonyak voltak az ertekeim, vas is meg hemoglobin is, 105-es hemoglobinnal mentem szulni (vegig ingadozott, volt 90-es ertekem is terhesen).
Szules utan vegul 85 lett, de nem kellett vert kapnom, szedtem a vasat otthon es kb 3 honap mulva mar 125 volt. Sokat szedultem es a hajam hullott mar szules utan 2 hettel (ugye kesobb szokott kezdodni), szoval ezek voltak a tuneteim, de kibirhato volt, elmult. Babanak nincs baja, ez elsosorban az anyukara hat, ha alacsonyabb. Nyilvan ha korosan alacsony, az mas, de itt se errol van szo.
Szedd a vasat es minden rendben lesz, csak fontos, hogy helyesen szedd.
Tehat reggel ehgyomorra (max 2 db keksz vagy egy kis szelet kenyeret ehetsz elotte, de semmikeppen se kaja utan).
Ra minimum 1 orara kavezz vagy igyal-egyel tejes dolgokat.
Magneziumot is kesobb vedd be.
De C-vitaminnal egyutt beszedheted, b12-ot is hozza csaphatsz, az is segiti a felszivodast.
Köszönöm a válaszokat!
11# remélem igazad van.. én bevallom igen, parásabb vagyok, és bár igyekszem túllendülni a dolgokon, de gondolom nem jó vérszegényen szülni menni.
Épp egy ismerős mesélte pár hete, hogy ez volt a gondja és hiába kapott vénásan vasat szülés elött már hetekkel, alig bírt regenerálódni szülés után.. nekem is itt van már az 5 éves kisfiam, és minimális segítség mellett várjuk a babát, nem szeretnék semmi gondot ebből. Önmagában is épp elég egy szülés (legyen akármilyen formában) és a gyermekágy, meg egy kisgyerek, stb..
És tudom, hogy ez általános gond terhesség alatt, kisfiammal is volt valamennyire csökkent értékem, de messze nem süllyedt ennyire, és feltételezem nem hívtak volna egyből a laborból (mert hogy magánvérvételen voltam) hogy sürgősen kezdjek vasat szedni anemia miatt. Feritint kérdezte valaki, az nincs benne a csomagban. De a vörösvérsejt, a hematokrit, egy MCV és egy MCHC elnevezésű érték is határérték alatt van. Nem olvasgattam utánuk, de nyilván ez mind vérkèpző dolog. Szóval annyira nem tapsolok, főleg hogy az orvos szerint 2 hét alatt rendbeszed a dolog, de tulajdonképpen akár holnap vagy jövő héten is megszülhetek ha véletlen úgy alakul..na mindegy. Ráállok ezerrel aztán bízom a legjobbakban.
Minden választ köszönök szépen!
A 3as válaszom miért van lepontozva??
Semmi haszontalant nem írtam...
Amúgy,ha vasat szedsz,tilos a kávé,csoki,tea, tejtermék, teljes kiőrlésű péksütemény. Ezek vannak felsorolva a betegtájékoztatóban.
17# nem tudom.. én mindenkinek zöld 👍-t küldtem.
Egyébként köszönöm, itt is írták sokan meg utána is olvasgattam mit szabad enni/inni mellette. Igyekszem ezeket kiiktatni, illetve ha reggel es este eszem majd a vastablettát, akkor csak napközben fogyasztani az általad felsoroltakat.
Mert butaságot írtál, #3 és #16
Véradás/ plazmaadás során nőknél 120 alatt nem veszik le, férfiaknál 125 ez az érték a vért/plazmát.
Egy rendszeres véradó/plazmaadó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!