Terhességi cukrosok! Ti mennyire tartjátok a diétát, mennyire szigorú veletek a dietetikus?
26 hetes terhes vagyok. Múlt héten derült ki a terheléses vizsgálaton hogy cukros vagyok. Az éhgyomrim 4,9 viszont a 120 perces 9,3 lett. Én már aznap mikor megnéztem az eredményemet eeszt-n, diétázni kezdtem.
Bevallom a 4. hónap végétől nagyon rákívántam a pékárukra és az édességekre, sokat is ettem belőlük... Ezeket teljesen elhagytam.
Naponta 5x eszek 3 óránként, figyelek a mennyiségekre, teljes kiörlésű kenyeret fogyasztok, kerülöm a nasikat, stb stb. Hétvégén vásároltam egy vércukor mérőt, és minden étkezés előtt, valamint étkezések után másfél órával mértem a cukromat. A mért eredményeim mindig nagyon jók lettek, így elkezdtem kísérletezni picikét pl. ettem 100 g főtt rizst (simát, nem barnát) ebédre, vagy éppen egy 0% hozzáadott cukros túró rudit / 0% hozáadott cukros tejberizst nasinak az ebéd után, vagy tízóraira, uzsira.
Volt ami megdobta picit a cukrom (egyes cukormentes kekszek), így azokat el is hagytam teljesen, amint láttam, hogy már kicsit magasabb mértékeket mértem.
Mindezt feljegyeztem egy naplóba, minden mérési eredményt, mindent amit ettem, a mérések időpontját.
Ma visszamentem a nőgyógyászomhoz, aki azt mondta 24 órára be kell feküdnöm majd a kórházba, hogy meg tudják figyelni a cukromat, és megnézzék, elég-e a diéta, vagy kell majd inzulin is.... a naplómba, az eredményeimre rá se nézett, csak annyit mondott, jó sok vért fognak venni...
Aztán találkoztam a dietetikussal, aki már megnézte a naplómat, majd közölte velem, hogy az eredményeim nagyon jók, de amiket eszek azok egyáltalán nem. Nem ehetek toast kenyeret, hiába teljes kiörlésű, sőt, pirítani se piríthatom a kenyeret, ne egyek sima főtt rizst, kerüljem a felvágottakat, ne egyek naponta sajtot, egyik nap túl nagy volt az alma súlya amit megettem tízóraira, a másik nap túl kevés volt...
Azt mondta egyek kefírt és natúr joghurtot, illetve olajos magvakat, de mondtam neki hogy IBS-es vagyok, így ezen tejtermékektől borzalmas görcsös hasmenésem van, és a magvakkal is vigyáznom kell, mert sajnos ekcémás is vagyok, és nekem erősen előjöhet ha sokat eszek belőlük.
Erre nem mondott semmit.
Végül azzal zárta hogy szülés után is tartanom kell a szigorú diétát és rendszeresen kontrollra kell majd járnom.
Már beszéltem több ismerősömmel is akik voltak cukrosok, senkit se fektettek be, egyik rokonom is evett, próbálkozott ételekkel, de mivel nem dobta meg a cukrát sosem, így azt mondta a dietetikus, hogy eheti...
Más is járt már így? Mennyire tartjátok szigorúan a diétát? Kinek mit mondott a dietetikus? Mert mindezek alapján, ahány dietetikus annyi féle módszer és elképzelés van a kismama helyes étrendjéről és cukráról...
Az a lényeg, hogy jó legyen a cukrod. Viszont terhességi cukorbetegségben 60 percest kell mérni, nem másfél órást.
A befektetésnek és a cukorprofil vizsgalatnak meg az az értelme, hogy ők is lássák az értéket, mert sajnos a legtöbb orvos már megtanulta, hogy a beteg mindig hazudik.
Találkoztam olyan terhessel, aki nem mérte a cukrát, csak kamuból beírta a normál tartományon belüli értékeket.
Köszönöm szépen mindenki válaszát!
Ez a dietetikus akihez mentem a helyi kórházban dolgozik. A szénhidrát tartalmat eddig is számoltam, csak nem jól, mert a védőnőm által kapott táblázat alapján csináltam, és a dietetikus szerint az elavult és régi, így újat kaptam. Most ezt használom az arányok belövéséhez.
Igaz eddig se mindig sikerült úgy pontosan az arány, pl 20 g szénhidrát helyett 18 vagy 21 lett, ez nem tudom mekkora probléma lehet még...
A felvágottakat amiket vettem átnéztem, és fogyaszthatóak, a 0%-os hozzáadott cukrot termékekben pedig eritrit van, szóval az is jó, nem értem miért lázadozott ellene...
Én alapvetően édesszájú ember vagyok, teljes mértékben nem akarok lemondani az édesről, pláne ha meg is ehetném azt az adott terméket amiről szó van.
Köszönöm, hogy mondjátok ezt az egy órás dolgot, meg a cukorcsúcsot!! Se a nőgyógyászom, se a dietetikus nem említette, pedig mindkettőnek mondtam hogy másfél órára rá mérem, sőt a dietetikus még láthatta is a naplómból, hiszen megnézte... Azt mondták, jó így...
Így most kicsit mérges vagyok, mert úgy érzem az elmúlt napok kísérletezései és szurkálásai mentek a kukába, mert nem a megfelelő időben mértem, szóval azokat is úgymond "kezdhetem előről".
Még pár kérdésem lenne hozzátok.
Tegnap vacsorára 100 g bolognai szószos darált húst ettem, 130 g durum tésztával és kicsi reszelt trappista sajttal.
A vacsora előtt 5,1 volt a cukrom, fél órára rá 7,5 (ettől nagyon megijedtem...) majd pont egy órára 6,5. Ez így jó ezek alapján?
Illetve vásároltam narancsot, kivit és mandarint. Meg vettem csonthéjas mixet (mandula, törökmogyoró, kesudió és dió van benne, hiába az ekcéma, gondoltam rápróbálok...). Ezek mehetnek mondjuk tízóraira vagy uzsira? Akár egyben, mondjuk gyümi mellé egy kis maroknyi belőle?
A hideg időben én nagyon tejbegrízes vagyok. Arra gondoltam, hogy durum búzadarából, Alpro cukrozatlan mandulás tejből csinálnék tejbegrízt, és édesítőt meg holland kakaóport használnék még. Ez így jó ötlet, vagy nem?
Sajnos én egy elég kicsi városban élek, kaptam ismerősöktől termék ajánlást amit különböző nagyobb boltokban, áruházakban lehet kapni, csakhogy az én lakhelyem 50 km-es körzetében nincsenek ilyen boltok/áruházak. Ez a pár 0%-os cukros tejtermék, meg a durum tészta amit tegnap ettem is komoly "vadászás" után lett meg, szóval nem vagyok túl könnyű helyzetben bevásárlásnál sem...
Nyilván a babám egészsége érdekében próbálok minden tőlem telhetőt megtenni.
Hogy mit ehetsz és mit nem, abban nem igazán tudok segíteni, nekem kábé semmilyen diétahibától nem ment föl.
Azért ne dobd ki az eddigi jegyzeteidet, nagy különbség nincs az egy és a másfél órás mérések között. Alapozhatsz arra is valamennyire. Amúgy se működik úgy, hogy ami egyszer jó volt, az végig jó lesz, jellemző, hogy rosszabbodik a dolog a terhesség előrehaladtával.
Ami a vacsorádat illeti, szerintem erről ahány szakembert kérdezel, annyi félét fognak mondani. Lesz, aki azt mondja, hogy az egyórás jó, a 30 perces mindegy, tehát nincs baj. Más meg azt, hogy igazából a vércukorcsúcs számít, legközelebb próbálj ahhoz a bolognyaihoz egy jó adag savanyú káposztát vagy más savanyúságot enni, hogy lassabban szívódjon fel (a savanyúság is lassít). Másik trükk rögtön evés után sétálni menni, az is lassítja a felszívódást. Ha Nyugat-Európában élnél, akkor meg csak néznének, hogy min vagy kiakadva, ott 7.8-as határértéket használnak, amúgy az USA-ban még magasabbat.
Amúgy én a felvágottak cukortartalmán nagyon nem izgultam. A mennyiség teszi a mérget, és ez itt is igaz. Direkt pl. mézeset nem vettem, de bármilyen olyan ételnél, amiben több a só, mint a cukor, a cukor miatt már nem aggódom. (Nyilván akinek súlyosabban jelentkezik a cukorbetegsége, az nem veheti ezt ilyen lazán. Nekem 1-2-3 gramm cukortól semmi bajom nem lett, meg se moccant tőle a vércukorszintem.)
Amit még senki nem írt, és gondolom nem mondták el: vércukormérés előtt mindig moss kezet. Ha egy ici-pici cukor van az ujjadon, már hülyeséget mérsz. Ha megfogtál előtte egy almát, már többet fogsz mérni. És arra is gondolj, hogy a mérőnek van hibája, szórása. Ha jó mérőd van, akkor ez nem nagy, de néha-néha be fog ugrani egy téves érték. Ha hihetetlennek tűnik, amit mértél, akkor mérd újra.
A 7,5 magas, mindegy mikor mérted.
A Bolognai szószt honnan szedted? Gyári nem jó. Házi esetleg, de a paradicsomot sokak cukra nem bírja.
A kisètkezést számold ki. Felé lassú, felé gyors. Pl ha 20g van előírva, akkor kimérsz 10g ch-nak megfelelő almát és 10g CHnak megfelelő mandulát.
Nekem például a mandulát, diót nem kell számolni, de a mogyorót, kesudiót már igen. 🤷♀️
Ha találsz egy szimpatikus dietetikust, hallgass rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!