Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Normálisak az érzéseim? Ti...

Normálisak az érzéseim? Ti hogyan léptek/léptetek túl a saját félelmeiteken?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 9 hetes kismama vagyok ikrekkel. A párommal közel 6 éve vagyunk együtt, tavaly nyáron volt az esküvőnk. Már mindketten nagyon vágytunk egy kisbabára, így májusban zöld utat adtunk a dolognak, elsőre terhes is lettem. Természetesen örültünk a dolognak, habár én nehezen térek magamhoz, amióta megtudtam, hogy ikreket várunk. Két gyermeket terveztünk, de nem egyszerre, hanem 2-3 év korkülönbséggel. A probléma az, hogy nekem van egy autoimmun betegségem (myasthenia gravis), ami a harántcsíkolt izomzat gyengeségében mutatkozik meg. Sokszor érzem magamat hullámvasúton, gondolok itt arra, hogy sokszor ingadozik az állapotom. A legnagyobb félelmem az, hogy hogyan fogok ellátni két kisbabát úgy, ha esetleg én is rosszul leszek? Egy kisbaba is borzasztó megterhelő tud lenni egy egészséges pár számára is, esetünkben pedig ikrekről van szó úgy, hogy én beteg is vagyok. Amióta megtudtam, hogy ikrek, rettegek, nem is tudok örülni a terhességnek. Kövezzetek meg, igen, de így van. Mindenki azzal nyugtat, hogy lesz segítségem bőven, a férjem, az anyukám, a nővérem, az anyósomék, ez mind így is van. De senkitől sem várhatom azt, hogy helyettem legyen majd a babák anyja és ezt nem is szeretném. Közben mindig is úgy képzeltem el a terhességet, hogy már az elejétől fogva kötődni fogok a babához, hát ez sincs egyáltalán így. Tudatosult bennem egy bizonyos szinten, hogy igen, jönnek majd, de ennyi. Nem érzek még szeretetet, kötődést. Ez másnál is később alakult ki, esetleg a szülés után? Betartok mindent, amit az orvos mond, óvom őket és magamat, de egyelőre semmi több. Habár hozzátenném, hogy egyelőre nagyon nehéz is lenne rájuk koncentrálnom, ugyanis elég rosszul viselem a terhességet. Nulla étvágy, rosszul vagyok mindentől. Ha eszek is valamit, utána órákig iszonyatos hányinger és émelygés gyötör, már alig bírom. Volt már 2 nagyon erős napokig tartó migrénem is. Szóval egyelőre túlélek. Kérlek, ne hordjatok el mindenféle kőszívű szarnak, akinek nem való gyerek… Csak az érzéseimet írtam le őszintén.
2023. júl. 28. 08:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%
A terhesség alatt minden érzés normális. Az is, ha örül az ember, az is ha fél, az is, ha félúton inkább kiszallna belőle. Ha tervezett terhesség colt, akkor akarod a babát, esetedben babákat, csak tulgondolsz mindent, a hormonok meg rendesen raerositenek. Senki nem lesz a gyerekeid anyja helyetted. Ha úgy gondolod, a családi segítség ide vezethet, ha emiatt bizonytalanabb leszel, lehet keresni szakértő segítséget, egy bébiszittert, aki már az elejetől segit.
2023. júl. 28. 08:42
 2/11 anonim ***** válasza:
94%

Konkrétan milyen tüneteket okoz a betegséged? Miben tudná megnehezíteni, hogy ellásd a babákat?

Amúgy még csak 9 hetes vagy, épp csak kiderült, hogy terhes vagy. Majd amikor már rugdosnak, jelzik hogy vannak és nem ‘csak’ tudod hogy ott vannak, akkor majd jön a kötődés. Meg ha túl leszel a kezdeti sokkon. Nyugi, sokan vannak ezzel így. Nem vagy ettől kőszívű meg semmi.

2023. júl. 28. 08:44
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

Először is, a terhesség brutális hormonváltozással jár együtt, ami depressziót, stresszt,fokozott ingerlékenységet okozhat és okoz is nagyon sok kismamánál.

A rosszullétek szintén okozhatnak hasonló negatív érzéseket.

Ugyanakkor ezek mind természetes folyamatok és simán lehet, hogy végig fog kísérni az egész terhesség alatt és a szülés utáni időszakban is.

Ez teljesen független attól, hogy ikreket vársz, hisz mondom, nagyon sok kismama szenvedésként éli meg a terhességet és a gyermekágyas időszakot. Szóval emiatt ne hibáztasd magad!!!

Az ikreket illetően, próbáld megkeresni a pozitív oldalait a dolognak!

Pl.: - Egyszerre letudod a terhességet

- Egyszerre letudod a szülést

- Nem lesz testvérféltékenység (amikor a nagytesó egésznap hisztizik és szélsőségesen viselkedik amiatt, hogy te a picivel foglalkozol)

- Együtt nő fel a 2 gyerek, egymás játszó pajtásai lesznek

Az, hogy van segítséged csodálatos dolog és kincs!

Hidd el, mindenki örömmel fogja babusgatni a piciket. Nem teherként fogják megélni!

Ugyanakkor te leszel az anyukájuk és ezen semmi sem változtathat! Gyönyörűen el fogod látni a babaidat és a segítségnek hála, nem leszel egy idegbeteg zombi anyuka!

Még annyit fűznék hozzá, hogy most várom a 2. babámat. Kisfiam 3 éves lesz, mire megszületik a hugica és brutálisan nehéz ellátni, pakolni a gyerkőc után egész nap. Aztán még a lelkiismeret is furdall, amiért nem tudok olyan szinten foglalkozni a naggyal, ahogy megérdemelné, mert egy roncs vagyok. 20. hétig hànytam, azóta meg jóslófàjásaim vannak. Minden nap egy túlélés...

Szóval kicsit irígykedek, amiért neked nem kell a terhességet 2x elszenvedni. Hidd el, ez az út sem könnyebb semmivel, sőt...

Kitartás neked! És ne hibáztasd magad, mert nincs miért!

2023. júl. 28. 08:52
 4/11 anonim ***** válasza:
91%

Meg csak 9 hetes vagy, boven raersz meg kotodni, ez egy bullshit, hogy mar a pozitiv teszttol azonnal barmit is kene erezni ezzel kapcsolatban. Gyakoribb az, hogy az erzesek csak kesobb jonnek.

Es igen, teljesen normalis, amit erzel.

De hidd el nekem, majd lesz valahogy. Ez legyen a mantrad, mert ez tenyleg igaz!

Olyan nincs, hogy nem lesz sehogy. Amikor mar ott lesznek a babak, meg fogod oldani, mert muszaj lesz. Senki nem lesz helyetted az anyjuk, nyilvan,de ha van segitseged, akkor nem szegyen hasznalni es kerni vagy akar bebiszittert fogadni neha, takaritonot fizetni,ha belefer.

2023. júl. 28. 08:52
 5/11 anonim ***** válasza:
91%
Én 16 hetes kismama vagyok! Nekünk elég sokára jött össze a gyerek, kb. nem is reméltem már, hogy valaha lesz! De most, hogy mégis itt van valahogy én sem érzem még ezt a kötődést! Nekem is borzasztó rosszul léteim vannak/voltak lehet ezért! De bízom abban, hogy hogyha már meglesz akkor ez változni fog..
2023. júl. 28. 08:56
 6/11 anonim ***** válasza:
91%

Nagyon szerettük volna már, de több mint egy év után jött össze a kislányunk. Amíg csak tesztem volt, nem hittem el, amikor megerősítette a doki sem igazán. Olyan semmilyen érzéseim voltak. Egyszer nagyon örültem, máskor meg zokogtam, hogy úristen mennyire megváltozik az életünk, biztos akarom én ezt? :D Amikor megszületett, totál szürreális volt, hogy itt van és kellett kbm 3 hónap, hogy úgy igazán kötődni tudjak. A mai napig szürreális és a mai napig vannak kétségeim, de egyszerűen imádom a kislányunkat, pláne amikor hozzámbújik, vagy megsimogat. Elolvadok. Nagyon nagyon nehéz az anyaság, de semmiért nem cserélném el és ha segítséged is lesz, akkor ne aggódj szerintem!

A hülye gondolatok természetesek. :)

2023. júl. 28. 09:07
 7/11 anonim ***** válasza:
81%

Nyugi, amit érzel azt sok kismama/anyuka érzi. Köztük enis. A terhesség nem mindig móka és kacagás. Nekem az első nagyon jó volt, de most a másodiknal azt éreztem, hogy már 2 éve terhes vagyok, elegem van, zavart a nagy hasam, csak azt akartam, hogy jöjjön el a szülés ideje, ha indítva lesz az sem zavar, csak haladjunk, pedig probléma mentes volt minden.

A kötődés részehez pedig annyit fűzök hozzá, hogy ehhez is idő kell. Az sem baj ha szülés után sem jön azonnal.

Segítség a babakhoz pedig bizony kell, főleg ha kettő jön egyszerre, de meglatom, hogy itt is az idő fog segíteni.

2023. júl. 28. 09:31
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Èn mèg az utolsó hèten sem èreztem azt a fene nagy kötődèst, engem is bántott rendesen. De amikor megkaptam a kezembe, onnantól imádom Őt, úgyhogy teljesen normálisak az èrzèseid.
2023. júl. 28. 10:59
 9/11 babyboom567 ***** válasza:
100%

Az én történetemet hosszú lenne leírni.Azt a nagyon nagyon kötődést amiről írsz, az én akkor éreztem először,mikor a kb 4,5 éves gyerekem(aki akkor még bőven autista gyanús volt,és 4 évesen még semmit sem beszélt),életében először magától kijött hozzám,megölelt és azt mondta"nagyon szeretlek,te vagy a legjobb anyuka".Azóta 2 kézzel kitudnám a világot is forgatni a helyéből a gyerekemért.

Hidd el,hogy minden rendben lesz!

2023. júl. 28. 11:12
 10/11 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a megnyugtató és a bíztató szavakat. Örülök neki, hogy ezek szerint nem vagyok selejt a kötődést illetően. Csak az ember néha annyira rosszul tudja érezni magát, amikor lapozgatja az Instát és látja a celeb kismamákat, akik mindenféle “még itt sem vagy, de már most szeretlek” idézetekkel posztolgatnak nagy pocakkal… Nyilván tudom, hogy ezek az emberek a külvilágnak élnek egy kirakatéletet, aminek a fele sem igaz. Csak gondoltam megkérdezem, hogy másnál/nálatok milyen érzések voltak jelen.

Kettes: A betegségem izomgyengeséggel jár, ami terhelés hatására fokozódik. Ez akár napról-napra is változhat, rosszabbodhat vagy javulhat. Példák a mindennapi életből: nem tudok annyit gyalogolni, sétálni, lépcsőzni, mint egy normális ember, mert leesek a saját lábamról. Hajmosáskor, fésülködéskor sokkal hamarabb elfárad a kezem, le kell tennem pihentetni. Amikor fáradt a szemem, csüng a szemhéjam, nehezen tudom nyitva tartani a szememet. A betegség érintheti a rágó-, nyelő-, mimikai izmokat és sajnos a légzést is (a rekeszizom miatt). A betegség krízise, amikor leáll a légzés. Én 7 éve vagyok beteg, krízisben nem voltam eddig. A babák kapcsán attól félek, hogy rosszabbodni fog az állapotom a kimerültség és kialvatlanság miatt. Hogy nem fogom tudni fürdetni, ringatni őket úgy, ahogyan egy egészséges ember. Rettegek így, hogy ketten lesznek…

2023. júl. 28. 11:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!