Ennyire fontosak a baba szempontjából a fizetős tesztek?
Tegnap voltunk egy neves magán intézményben 12 heti genetikai ultrahangon. Konkrétan az egész ultrahang arról szólt, hogy próbáltak a lelkünkre beszélni ( igen, a férjemére is), hogy mekkora butaság nem kérni a kombinált tesztet.(mert hogy ugye nem akarunk beteg babát, meg hogy nem akarnám, hogy később egy nagy tűvel hasba szúrjanak (...)) Csalódás volt, mert a baba értékeire úgy kellett rákérdeznem, de végig arról beszélt az orvos, hogy... Mindamellett ugye maga az UH sem olcsó és még pluszban a tesztek sem...
Kicsit besokalltam, mert kb a védőnő összeveszett velem, hogy a TORCH tesztet nem végeztetem el (...) Majd ez is... Értem én, hogy pénz orientált világot élünk, de fogadják el, ha az ember azt mondja nem. És van egy határ, ahol ne turkáljanak az ember pénztárcájában.( És kaptunk infót a tesztekről, szóval nem ott hallottuk először, a csapból is ez folyik )
A végén azért a doktor annyit hozzá tett, hogy eddig minden rendben van a babával. Csalódás volt a klinika, pedig eddig nagyon jókat olvastam róla.
Ha te/ti úgy álltok hozzá, hogy akármilyen betegséggel is születne a gyerek, felnevelnétek, akkor valóban teljesen felesleges bármelyik teszt.
Viszont az is teljesen érthető, ha valaki egy beteg magzatot nem szeretne megszülni. Ezek a szülők csináltatják meg a tesztet, hogy időben legyenek.
Az egész ennyiről szól.
Unokatesóm 2017ben szülte a lányát. Egy itt is istenített neves klinikára járt. Megcsináltatta a kombinált tesztet, alacsony kockázat jött ki. Közel 1milliót hagyott ott vizsgálatokra, uh-kra.
Majd megszületett a lánya. Down szindrómával.
2019ben lettem terhes a fiammal. Én igaz a kórházba jártam, megcsináltattak a kombinált vizsgálatot.
1:24hez down-ra...
Jött a fejvakarás, hogyan tovább?! A prena/nifti és társai akkor még nem volt ekkora divat. Tb alapon küldött el a doki pár vizsgálatra. Makk egészséges a fiam.
Így mikor 2021ben szültem a lányom, na nála még csak a kombináltat sem csináltattam meg. Engem akkor a doki elmondott mindennek. Felelőtlentől a nem való anyukának, volt ott minden.
Szomszédom nőGógyász. Vele beszélgettem erről. A kombinált teszteket kb tukmálniuk kell. Akár "lelki terrorral" rá kell venniük minél több embert. Felsőbb utasítás nekik.
Ha egy fiatal(abb) anyánál egyáltalán nincs a családban beteg, ahogy az apánál sem, ott ő feleslegesnek tartja ezeket a teszteket.
Meg leszek lehet kövezve itt, mert itt sokszor csak az a jó, ha a nő milliókat költ vizsgalatokra. De én ha újrakezdeném, 1db tesztet nem csináltatnék meg.
13: Sajnos a fiatal kor és egészséges felmenők nem garancia semmire. Épp, hogy a down szindróma "nem válogat", teljesen véletlenszerűen jelenik meg. De ezen kívül van sok más betegség is, amihez nem kell előzmény.
Előfordulhat, hogy a tesztek nem szűrnek ki egy bizonyos betegséget, de azért ha az arányokat vesszük, megbízhatóak azokra a konkrét betegségekre, amikre szűrnek.
Én 30 évesen szültem, nem csináltattam akkor semmi mást, csak a kombináltat, de ha lesz második baba, megcsináltatnám már a drágább teszteket is.
Egészen őszintén, kombinált tesztre biztos, hogy egy forintot nem fizetnék, bármilyen olcsó is, mert szerintem csak arra jó, hogy stresszelje az embert feleslegesen. Akkor inkább keresek egy nevesebb, jó szonográfust jó pénzért olyan helyen, ahol ultramodern gépek vannak, és arra költöm a különbözetet. Ő legalább a terhességemről ad releváns információt, és nem egy szimpla kockázatbecslés.
Jó, én befizettem egy NIPT tesztre, mert én parás vagyok, és le tudok úgy mondani 250e forintról, hogy ne fájjon, és ne menjen semmi fontosnak a kárára. Én ettől jobban alszom. De azt is megértem, ha valakinek nincs vagy szimplán nem erre akar költeni. Ráadásul ezek nem is diagnosztikus tesztek, tehát ha el akarja vetetni az ember beteg magzatot, úgyis invazív vizsgálat lesz a vége.
TORCH-ot én sem csináltattam, mert teljesen feleslegesnek tartom. De nekem nem is tukmálta senki: annyit mondtak, hogy a kakát ne én szedjem össze a kertben (kutya van csak, macska nincs, de mivel vidék, sosem lehet tudni, mivel találkozol), mossam meg a gyümölcsöket, zöldségeket és mossak kezet.
Én nem kombináltat, hanem alap nipt tesztet csináltattam, kvázi babonából, plusz hogy ne az UH alapján kelljen tippelgetni a nemét.
Ettől függetlenül én teljesen megértem, ha valaki nem csináltat, ahogy mások is írták nem lesz tőle a baba egészségesebb vagy kevésbé egészséges, csak az a kérdés a szülő tudni szeretné-e. A ágazati szív ultrahangot én fontosabb vizsgálatnak tartom, azt mégsem tukmálják...
A toxoplazmózisra szűrni meg igazából tök felesleges, az eredménynek nincs semmi gyakorlati jelentősége, mivel ha már átestél rajta akkor sem fogsz mosatlan zöldséget enni és macskakakiban turkálni...
Ezzel a "fiatal vagyok, így nem csináltatok semmilyen tesztet" hozzáállással csak az a baj, hogy mindenhol azt olvasni, hogy pont a fiatal anyukák miatt nő a Down-szindrómás babák száma. Persze csak azért, mert az idősebb, veszélyeztetettebbnek számító szülők szinte mind szűretnek, így időben kiderül...
Az meg, hogy úgyis kell invazív vizsgálat az abortuszhoz, azt hülyeség indoknak hozni. Kell, hogy "hivatalossá" tegyék a rossz eredményt, amit esetleg más teszt hozott korábban, de az már csak egy plusz eljárás, ott már nem is az eredmény a lényeg általában, hanem csak hogy leírják ott is, hogy baj van. De ahhoz, hogy ez felmerüljön, kell egy másik vizsgálat, ami közel 99%-os pontossággal jelzi, hogy baj van.
Attól függetlenül ez mindenkinek a saját döntése, csak akkor mondja azt, hogy ő Down-os vagy egyéb betegséggel születő babát is vállalna (az élettel összeegyeztethetetlen betegségeknél pl. Patau ez úgyis mindegy, ott max. azzal kell számolni, hogy esetleg meg kell szülnie mondjuk a 26. héten...).
38 vagyok, mire megszületik 39 leszek. A kombit megcsinaltattam (de szerintem az nekem kell is), és szerencsere külön irta az eletkorom szerinti becslest meg a teljeset. Igy lett hogy eletkor alapjan 1:125, amugy meg harmincezer valamennyi. Ugy voltunk vele ha rossz a szam, akkor csináltatunk drágábbat. A szonografus amugy alaposnak tűnt, csak kőbunkó volt...
Egyikünk csaladjaban se volt semmi, előző gyerek 3 éves, makk egészséges. Engem a genetikai tanacsadas ami bosszant, szerintem annak semmi értelme igy, csak megint ülhetünk ott egy fél napot, hogy megmondhassak nincs mitől félni, vagy javasoljanak olyan vizsgálatokat amiket egészséges vizsgalatokkal biztos nem végeztetnék el. Sokan szülnek 40 felett, megis egészsegesek.
#5. Pontosan.
Csak egy gond van: a szonográfusok 98%-a nem ilyen jó.
Ezért fizet a nipt tesztekért az, aki beteg babát nem vállalna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!