Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Erre íratnátok antibiotikumot?...

Erre íratnátok antibiotikumot? (Részletek lent)

Figyelt kérdés

1 hete kezdtem benáthásodni. Eleinte csak a hangom ment el és kezdtem takonyosodni. De aztàn szerdàtól bedurvult és még most is tart. Mai napig sok sárga orrváladékom van, érzem hogy lenne mit felköhögni, de nem sikerül, le vab tapadva vag nem tudom. Emiatt viszont folyamatosan rajtam van a köhöghetnék, mert szúr màr lüktet a fejem ha köhögök :( éjjel rendszerint fent vagyok 4-fél5-től, már annyira meggyűlik az orrom hogy semmi levegőt nem kapok és csak jön a köhögő inger, ráadásul csak nyitott szájjal tudok lélegezni (létezni🙄) ami még jobban szárítja a torko.. ha pedig beindul ez a száraz köhögés nem birom abbahagyni. Napközben néhány alkalommal bírom felköhögni amit kéne, de annyi.

Már beszéltem a háziorvossal, de nagyon nem akar adni semmit sem. Orrsprayt engedte, de azt is napi 2-3x max. Egyik orrlyukam viszonr 0-24-ben be van dugulva és érzem a garatomnál is hogy csurug lefelé a váladék, gondolom ez se segít a torkomnak🤦🏻‍♀️ már nagyon unom. Lassan 5-6 napja alig alszok, fáj a torkom és az orromból ez a sárgás (néha zöldes) trutyi egyszerűen mintha nem akarna elfogyni.

Talan tegnap és ma 1-1 fokkal jobb, de ennyi idő után egy nàthàból már kifelé kellene menni, de száraz fájó torokkal, dugult orral szenvedni 😩

Már nem érzek szagokat sem, a torkom meg sose szokott ennyire kikészülni.

Amit eddig próbáltam: salvus vizes inhalálás, hagymatea, terhesség alatt is hasznàlható wick szopogató tabletta, méz, mézes negro, tea, gyümölcs, tengervizes orrspray, rinospray, nasivin kids.

Ma még nekiállok kamillás inhalálásnak, de holnap megyek a háziorvoshoz. Nem tudom, mennyire erőszakoskodjak. Úg tudom augmentint fel lehetne íratni..

Szerintetek?

(20.hétben járok)

2023. jún. 12. 10:45
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Ez egy vírus,mostanában mindenki az ismerősi körben elkapta felénk.Nem kell rá antibiotikum,mert nem fog használni.Tudja ezt a dokid is, azért nem írt.Nekünk 3 hét volt mire a cucc elfogyott az orrunkból,a köhögés meg még kb 2 hétig eltartott.A gyerekek körbe is adták egyszer,mire a legkisebb meggyógyult,addigra visszakapta a legnagyobbtól,aki akkor kezdte.Kövesd az orvos utasításait,és légy türelemmel.Sokáig eltart ez a kórság most.
2023. jún. 12. 13:54
 12/21 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!

Aki azt kérdezgeti, hogy én mondom-e meg. Nyilván nem..de meg sem vizsgál sajnos, ott kezdődik a probléma. Nyilván ha nagyon mondom hogy nagyon szarul vagyok és kérem, hogy valamit találjon ki, talán elgondolkozik rajta. Mindössze erre gondoltam.

Mivel várandósan még a Neo citrán se jön szóba, de antibiotikum szedhető azért gondoltam rá, hogy hátha.

Édesapám orvos volt, sosem csinált ekkora ügyet az antibiotikumból mint ami most van. De mikor már nagyon elhúzódott valami, és durva orrfolyás alakult ki, vagy egyre csunyább fel nem szakadó köhögés, stagnáló állapot, egyből írta fel nekünk. És mindig (!) jobb lett utána. És ez messze nem azt jelenti, hogy évi 4-5x alkalmazta. De jelen esetben már biztos adna, ha még köztünk volna.

Sajnos ez már a 2.ilyen megbetegedésem 3 hónap alatt, mivel az első nekem is ráment az arcüregemre, arra se kaptam semmit, nem lett rendesen kigyógyítva..ebből is csak csigatempóban tudok kivánszorogni, szenvedések között. De elfogadom a véleményeket, azért próbálkozom majd az orvosnál. Meglárjuk! Köszi a válaszokat.

2023. jún. 12. 15:01
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Most ugye viccelsz,hogy a neocitrántól jobban félsz,mint antibiotikumot bevenni?!Egyiket se nagyon kéne nyilván,de azért na.
2023. jún. 12. 15:12
 14/21 anonim ***** válasza:

Ahogy itt más is írta, ha volt már amúgy is ilyen problémád, ami ráment az arcüregedre, inkább egy beutalót próbálj szerezni fül-orr-gégészetre, vagy menj el magánban, ha van rá kereted. Sokkal többet fogsz érni vele, ha ott rendesen megvizsgálnak, esetleg kenetet vesznek. És ha ott bebizonyosodik, hogy baci, amire kéne írni valamit, akkor ott egészen biztosan segíteni fognak. És ott sem biztos, hogy antibiotikumot fognak adni.

Az ész nélküli antibiotikumszedésnek- és felírásnak az eredménye az egyre több rezisztens baktérium, ami már most problémát okoz, és hosszútávon még inkább azt fog. És ennél sokkal komolyabb fertőzéseket nem fognak tudni hatékonyan gyógyítani. És egyáltalán nem biztos az sem, hogy amikor apád felírta az antibiotikumot, hogy az segített: hosszú ideig tartott a betegség, már egy ideje stagnáltatok, eleve lassan eljött a gyógyulás ideje, plusz a placebo-hatás sem elhanyagolható ilyenkor. Szóval ebben ne erőszakoskodj. Ha vírusfertőzésed zajlik, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy az antibiotikum NEM fog semmit sem segíteni.

2023. jún. 12. 15:24
 15/21 anonim ***** válasza:
36%
14,pont akartam írni,hogy placebo volt az,és hogy gratulálok a papának,hogy ész nélkül írta a gyógyszert, pontosan a rezisztens bacik miattuk lettek,és lesznek.
2023. jún. 12. 15:33
 16/21 anonim ***** válasza:
Talán ezt nem neked vagy nekünk kellene eldönteni, hanem az orvosnak. Mi az, hogy íratni?… az orvos nem bolti eladó, hogy azt kérsz, amit akarsz.
2023. jún. 12. 16:23
 17/21 anonim ***** válasza:
Nekem 6 hétig eltartott a mandula és arcüreg gyulladásom, többször voltam fül-orr gégészeten vele, algopirinnel sikerült meggyógyulom, mert a penicilinre allergiás vagyok és nem adhatott más hatóanyagú antibiotikumot a doki. Általában csak sajnálkozva nézett rám és mikor már a mandulagyusziból arcüreg gyulladás lett, akkor mondta, hogy próbáljuk meg az algopirint. De a 3.trimeszterben az is tilos. Én a helyedben még megpróbálnék kikeveredni belőle, orrmosás, salvus vizes hideg inhalálás, gargalizálás segíthet a váladék oldásában. Viszont háziorvos helyett fül-orr gégészetet javaslok, ha nem javul, mert a házidoki olykor félrediagnosztizál, ha nem egy sima nátha, hanem durvább a helyzet.
2023. jún. 12. 18:39
 18/21 A kérdező kommentje:

Aki a “papámat” minősítette szégyelje magát. Nagyon lelkiismeretes orvos volt. Még annak idején, körzeti orvos volt több vidèki faluban hosszú éveken keresztül. Még azok is hozzájártak, akik nem az ő körzetébe tartoztak. De te biztos jobban tudod, orvosi diplama és tapasztalat nélkül, hogy indokolt vagy indokolatlan esetekben írta fel az antibiotokumot.

Sajnos a mai világban úgy félnek tőle mint a tűztől (várandóságot most tegyük félre). Az 5 évesemnek is addig meddig nem írtak, míg 2 héten belül felülfertőződött , és 39,8 fokos lázzal meg fülgyulladással kellett végül kezelni. Egy orvos jól tudja, látja, hallja hogy mikor indokolt egy antibiotikum. Ezesetben is egész máshogy köhögött a gyerek, és még én is hallottam, hogy abból baj lesz. De nyilván nem megyek az orvossal szembe, úgyhogy helyette “wodooztunk” 1,5 hétig mire egyre rosszabbul lett. Pedig én az az anyuka vagyok, aki napi 15x is kiszivom az orrat, meg inhalálunk, meg ki tudja még mi. Azt nem nekem kell valóban eldönteni, hogy mikor kell neki gyógyszert adni, de ne csinaljuk mar hogy olyan ördögtől való dolog lenne. Na mindegy.

A sok rosszindulatunak üzennem, hogy tegnap már olyan kutyául voltam, hogy ma gyorsan elmentem maganban fül orrgégészhez. Arcüreg és orrmelléküreg gyulladás. Egyből kaptam rá az Augmentint+ha lehet Algopyrint. De a gonosz, antibiotilumos biztos a gyógyszert feleslegesen feliró doktornő, kérte hogy konzultaljam meg a gondozó orvossal is.

Szóval, igen. Biztos rosszul érzem, hogy már gáz van, és a sok haszontalan népi praktika ezesetben semmire sem jó, csak hogy még vagy 3 hetig huzodjon, esetleges további szövödményekkel, ami aztán biztos többet árt a magzatnak is mint egy 20 éve terhesseg alatt is szedhető antibiotikum. Na mindegy.

Nem a véleményekkel van baj, hanem a leírás modorával. Amellett nyilván egy felelős kismama (igyekszem ilyen lenni) önmaga is mérlegel, csak épp van az a pont amikor mar tényleg érezni kell, hogy gond van/lesz ha annyiban hagyjuk. Jó egészséget mindenkinek.

2023. jún. 13. 14:09
 19/21 anonim ***** válasza:

Menj el egy fül-orr gégeszhez, terhesen 3x kaptam antibiotikumot, próbáltuk az arc es homloküreggyulladást kezelni anelkül de felülfertőződött így kellett az antibiotikum pedig nem akarmit kaphatok a penicilin érzekenysegem miatt,talaltak olyat amit szedhettem, a 3. Esetben valami hugyúti fertőzest szedtem össze egy napot ültem a kórházban mire megjött a lelet és azonnal antibiotikumot írtak fel.

Mindenkeppen szakorvoshoz menj a háziorvos ezzel nem.tud mit kezdeni.

2023. jún. 13. 14:28
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem senki nem azt mondta, hogy semmilyen esetben nem kell az antibiotikum. Ha a betegséget vírus okozza és nem fertőződött felül baktériummal, akkor nem fog hatni rá az antibiotikum, mindenki ezt írta, régebben minden nathara felírták. Saját tapasztalatból is tudom, hogy pont ugyanúgy meggyógyulok ha nem szedek antibiotikumot, mint anno amikor folyton felírták, de ha felulfertozodott akkor természetesen kell szedni.
2023. jún. 13. 15:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!