Nem sokára aktuális lesz a 12.heti genetikai uh. Ha ott rendben találnak mindent, akkor is megcsináltatnátok a Prenát vagy a Niftyt, vagy várnátok vele a 18.hétig? (36 éves vagyok)
"Azért szerintem egy negatív Prena vagy Niftyt ha nem is 100%-ban szűr, biztató tud lenni ha negatív, vagy tévednék?"
Persze, egy negatív uh mellett, az adott betegségekre (down, patau, stb) igen. De egy negatív nifty után lenne egy 4,5-ös tarkóredő, akkor minden lennék, csak nyugodt nem.
A prena és a nifty is csak bizonyos genetikai betegségekre szűr. Mindkettő megmondja, hogy 99,9% hogy nem down kóros, nincs Edwards vagy Patau szindrómája meg még 100 másik genetikai betegség.
De azon a 100-on kívül amire ezek szűr, még létezik 8000 másik betegség, amire nem tudnak szűrni, akár sokkal súlyosabbak, mint amire a szűrnek.
Pl. Ezek a tesztek szűrnek az xyy, azaz a szuperférfi szindrómára, aminek általában semmi más tünete nincs, csak az átlagnál magasabb a gyerek. Semmi értelme erre szűrni, de szépen bele lehet tenni a felsorolásban, hogy úgy tűnjön hű de sok rendellenességet kimutat.
Közben simán lehet negatív a teszt a szűrt betegségekre és lehet a baba súlyosan értelmi fogyatékos nem genetikai okból, amit nem tudnak előre megállapításai.
Csak 29 vagyok és csináltattam nipt tesztet a 3 laggyakoribbra (Down, Edward, patau). Tudatosan választottam ezt a csomagot.
Nekem az a problémám ezekkel a tesztekkel, hogy nem tájékoztatják megfelelően az embereket, hogy ez mire is szűr, mire is való. Az, hogy azt a hamis látszatot keltik, hogy ha ezt megcsináltatja az ember akkor 100% hogy egészséges lesz a babája, ha nem csináltatja akkor szégyellje magát, mert nagyobb az esélye, hogy beteg lesz. Pedig ez nem így van, nem a teszten múlik, ezek a tesztek nem erről szólnak.
Engem soec megnyugtat, hogy arra amire szűr, aera biztosan.
Egy kombi tesztnek semmi értelme.
Persze lehet azt mondani hogy 10000 másik betegség van.
Valóban.
De legalàbb ez a 100-110 màr nem àll fenn, ha negatív a teszt.
Nekem negatív lett, de ikreket várunk elküldtek mèg erre arra, mert ikreknèl gyakoribb..
A megszakításhoz kellet a méhlepény biopszia.
Én azért is csináltattam minnél előbb a tesztet, hogy ne szülni keljen ha baj van, 14.hétben abortusz volt még.
Ha belefér anyagilag,szerintem nincs vesztenivalótok.
Mi is megcsináltattuk,pedig nagyon alacsony volt a rizikófaktor.
Így voltunk nyugodtak.
Tényleg attól függ belefér-e anyagilag.
Az meg, hogy csak 100 betegségre szűr a 8000-ből így nem számít.
Azt kell megnézni, hogy 1 millió beteg gyerekből hányat szűr ki. Ha a 100 betegségből teszem azt 700 ezer beteg gyerek lenne, miközben a maradék 7900-ból 300 ezer, akkor érdemes szűrni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!