Nem sokára aktuális lesz a 12.heti genetikai uh. Ha ott rendben találnak mindent, akkor is megcsináltatnátok a Prenát vagy a Niftyt, vagy várnátok vele a 18.hétig? (36 éves vagyok)
Olyan nincs, hogy biztosra mész. Ezek a tesztek csak a genetikai betegségeket SZŰRIK.
Magyarul attól nem lesz egészségesebb a baba hogy ezt a tesztet valaki elvégezteti. Az hogy van-e genetikai betegsége az már a foganzatás pillanatában eldőlt. A teszt csak arra jó, hogyha beteg lenne akkor dönthess úgy, hogy ne szülessen meg.
A teszt nem varázsolja egészségessé a beteg babát.
Az értelmi képességeket lehet nem tudja kimutatni, de volt kollégám, akiknek egy ritka genetikai eredetű betegsége lett a gyereküknek, és ha végeztettek volna ilyen tesztet, kiderült volna. Azért se lett második gyerekük, mert két magzatnál is kimutatták később ugyanazt, és elengedték, nem próbálkoztak többet. Szóval azért nem felesleges, csak olyan teszt nincs jelenleg, ami mindenre is jó. De ha minimalizálni szeretné a kockázatot, akkor hasznos.
Mi is a genetikai uhval együtt levetettük a vért is a prenahoz.
Én 37 évesen szültem. Kombinált teszttel kezdtük ami kifejezetten jó lett, mentem genetikai tanácsadásra és ott mondta az orvos, hogy egyáltalán nem ajánlja. Persze ha szórni akarom mindenképp a pénzt az más.Még egy véleményt kértem egy másik genetikustól és ő is ugyanazt mondta. Azt a pénzt amit erre költenék, költsem a gyerekre ha megszületik.
Mi amúgy úgy indultunk neki, hogy kombinált teszt, ha az rosszabb eredményt ad, akkor valami vérvételes és ha az is akkor még az amniot is megcsináltatjuk. De nem volt rá szükség. 18 héten mentem még egy szívultrahangra(baba szívét nézték), aztán megszületett rendes időre makk egészségesen.
De itt a környéken az utóbbi időben divatba jött a rossz eredmény. Kb 4 ismerősömnek is rossz lett a kombinált tesztje és mindre tukmálták a vérvételes drágább fajta teszteket.(jó biznisz na:D) Ismerősi körből is hallottam történeteket ahol nagyon erőltették, akár fiatal akár idősebb volt az anyuka.
Első kettőnél nem csináltattam, mivel közelíteni fogok a 35-hoz egy harmadikkal, ott már megcsináltatom, mert magasabb lesz a rizikó, és a leggyakoribb gondokat ki szeretném szűrni. Millió egyéb másik sajnos még így is jöhet.
Amúgy egyetértek azokkal is, akik túlhypoltnak tartják ezeket a tesztetek. 60-100 betegsége szűr, miközben van 8000. Ez lenne a megnyugvás...?
Inkább arra kéne hangsúlyt fektetni, hogy az anyukák a helyén kezeljék a kockázatokat. Már egy hasonló kérdésnél írtam, de az egyik önsegítő anyuka csoportban nagyon csalódott kommentözön volt, hogy hány genetikai eredetű megbetegedéssel született gyereknek volt full negatív a nipt teszt. Nem egy köztük rossz kombiteszt vagy rossz uh lelet után lett negatív. Egyszerűen csak azért, mert nem volt megfelelően kommunikálva, hogy ezek a tesztek mire jók.
Kicsit emiatt kártékonynak tartom az itteni, csináltasd meg, mert így tudsz megnyugodni típusú kommenteket is... Nem, megnyugodni soha nem lehet, de kockázatot csökkenteni valamennyire igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!