Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ki végzi a második genetikai...

Ki végzi a második genetikai ultrahangot?

Figyelt kérdés
A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha magánrendelésre járok, az orvosom is el tudja végezni ezt a genetikai ultrahangot vagy ez annál speciálisabb? Mert a 12. hetinél pl. kombinált tesztre a Czeizel Intézetbe küldött + utána mennem kell hozzá is vizsgálatra. Viszont ha a második genetikaira is oda akarna küldeni, hozzá nem szívesen mennék még pluszban, hiszen nem kevés plusz pénz a Czeizel mellett (csak ugye ő meg 4 hetente vizsgálna amúgy is...). Szóval ez a második genetikai vajon annyira speciális, hogy ezt is nagyobb intézetben/kórházban lehet csak csináltatni vagy a magánorvos UH gépe is alkalmas erre?
2023. máj. 10. 15:19
 1/7 anonim ***** válasza:
68%

Nem a géppel van a baj, hanem a dokival.

Egy "sima" nőgyógyász nem csinálhat (elvileg) genetikai uh-t. Ahhoz szonográfus kell.

Nekem mind a 3 genetikait máshol kellett csinaltatnom, mert a nődokim nem csinálhatta meg.

2023. máj. 10. 15:23
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Van amelyik nőgyógyásznak van erre képzettsége és van amelyiknek nincs.

Első terhességnél engem is elküldött a magándokim az sztk-ba genetikai uh-ra, mindhárom alkalommal.

Most újra kismama vagyok másik magándokinál, aki a genetikai uh-t is elvégzi. Így sokkal jobb, mert azonnal tájékoztat az uh ereményéről, pecsétel a kiskönyvbe , lehet tőle kérdezni. Időt és pénzt is spórolok így.

2023. máj. 10. 15:36
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, és ha a ezt a második genetikait másnál végeztetem el (akár intézetben, akár sztk-ban), kérhetem őket is, hogy pecsételjenek a kiskönyvembe, vagy muszáj annak, akivel megkezdtem a várandósgondozást?
2023. máj. 10. 15:53
 4/7 anonim ***** válasza:
64%
Más orvos is pecsételhet, nem muszáj végig ugyanahhoz járnod, de az UH-n nem pecsételnek. Kb mint a laboron sem. Hiába látják, hogy minden oké, ő szonográfus és nem nőgyógyász.
2023. máj. 10. 17:10
 5/7 anonim ***** válasza:

Én jövő héten megyek a 12. hetire, már előre mondta a nőgyógyászom, hogy nem ő végzi ezt a vizsgálatot, hozzá majd csak a 16. héten megyek vissza. Tehát nem járok duplán orvoshoz.

Én mindent magánban csináltatok egyébként, vérvételtől kezdve a kromoszóma vizsgálatig.

2023. máj. 10. 17:41
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha nálatok az sztk-ban nőgyógyász végzi a genetikai uh-t akkor pecsételhet a kiskönyvbe.

Ahogy a 2-es is írta a genetikai uh-khoz speciális ultrahangos vizsga kell. Vannak olyan magán nőgyógyászok és tb-s nőgyógyászok is, akiknek van ilyen vizsgájuk, ők végeznek genetikai uh-t és pecsételnek is a kiskönyvben.

Vannak olyan rendelők, ahol a nőgyógyászoknak nincs ilyen vizsgája, vagy nem tudnak Uh gépet biztosítani nekik, így külön szonográfus végzi a genetikai uh-t, majd az ő leletét el kell vinni külön egy nőgyógyászhoz aki kiértékeli és pecsétel. (Szerintem ez tiszta középkor, nálunk ilyen utoljára a '90-es években volt...)

2023. máj. 10. 21:04
 7/7 anonim ***** válasza:
Én pl csak sztk-s rendelésre jártam genetikai uh-ra. Ott nem pecsételnek a kiskönyvbe, hanem nyomtatják a leletet
2023. máj. 10. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!