Ki végzi a második genetikai ultrahangot?
Nem a géppel van a baj, hanem a dokival.
Egy "sima" nőgyógyász nem csinálhat (elvileg) genetikai uh-t. Ahhoz szonográfus kell.
Nekem mind a 3 genetikait máshol kellett csinaltatnom, mert a nődokim nem csinálhatta meg.
Van amelyik nőgyógyásznak van erre képzettsége és van amelyiknek nincs.
Első terhességnél engem is elküldött a magándokim az sztk-ba genetikai uh-ra, mindhárom alkalommal.
Most újra kismama vagyok másik magándokinál, aki a genetikai uh-t is elvégzi. Így sokkal jobb, mert azonnal tájékoztat az uh ereményéről, pecsétel a kiskönyvbe , lehet tőle kérdezni. Időt és pénzt is spórolok így.
Én jövő héten megyek a 12. hetire, már előre mondta a nőgyógyászom, hogy nem ő végzi ezt a vizsgálatot, hozzá majd csak a 16. héten megyek vissza. Tehát nem járok duplán orvoshoz.
Én mindent magánban csináltatok egyébként, vérvételtől kezdve a kromoszóma vizsgálatig.
Ha nálatok az sztk-ban nőgyógyász végzi a genetikai uh-t akkor pecsételhet a kiskönyvbe.
Ahogy a 2-es is írta a genetikai uh-khoz speciális ultrahangos vizsga kell. Vannak olyan magán nőgyógyászok és tb-s nőgyógyászok is, akiknek van ilyen vizsgájuk, ők végeznek genetikai uh-t és pecsételnek is a kiskönyvben.
Vannak olyan rendelők, ahol a nőgyógyászoknak nincs ilyen vizsgája, vagy nem tudnak Uh gépet biztosítani nekik, így külön szonográfus végzi a genetikai uh-t, majd az ő leletét el kell vinni külön egy nőgyógyászhoz aki kiértékeli és pecsétel. (Szerintem ez tiszta középkor, nálunk ilyen utoljára a '90-es években volt...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!