Terhesség alatt derült ki a Leiden mutációm. Baj lehet abból, hogy eddig semmilyen kezelést nem kaptam rá?
Elmentem magánúton (Synlab), Leiden faktor vizsgálatra. Minimálisan szokott dagadni a lábam, visszerem van, és bár a háziorvosom meg a védőnő nem látta indokoltnak (mert nem volt a családban trombózisa senkinek), mindenképp szerettem volna ilyen vizsgálatot csináltatni.
Ma délután kaptam meg e-mailben az eredményt, Leiden mutáció jelenléte nem igazolt, de a heterozigóta és a homozigóta állapot is igazolt.
A háziorvosom már nem rendelt, hogy megkérdezzem, holnap viszem el hozzá az eredményt.
Teljesen bepánikoltam. Mire számíthatok most?
24 hetes terhes vagyok. 7 év meddőség után, 2. lombikkal estem teherbe. Ennél a lombiknál túlstimulálás miatt Clexane-t szúrtam beültetéstől kezdve a 7. hétig, és ahogy olvasom a neten, még a kevésbé súlyos, heterozigótás Leidenesek is folyton elvetéltek, ha terhesség elejétől nem szúrtak Clexane-t maguknak.
Talán csak ennek a véletlennek köszönhetem, hogy nekem megmaradt akkor a baba?
Az utolsó, 20. heti genetikain is minden rendben volt a babával, és mégis, most, hogy megjött a lelet, úgy érzem, egy időzített bomba vagyok, és a babának baja eshet.
Volt valaki olyan helyzetben, hogy terhesség alatt derült ki róla? Ezzel a lelettel vajon tb alapon a hematológián azonnal fogadni fognak, további vizsgálatok céljából?
Tudom, holnap ezekre valószínűleg kapok választ, de hátha valaki hozzá tud itt is szólni.
Nekem is megvan ez a génhiba, de még sok évvel ezelőtt derült ki.
Most én is terhes vagyok, de eddig semmilyen problémát nem okozott, és remélhetőleg nem is fog.
Elmehetsz kivizsgálásra, de kezelést vagy gyógyszert nem fognak rá adni, mert nem szükséges.
Annyi, hogy műtétek előtt mindenképpen mondani kell az orvosoknak!
Természetesen, a nőgyógyászoddal, szülészorvosoddal is feltétlenül beszélj róla! Ez minden, amire oda kell figyelni.
Egy esetleges trombózist követően számítana az utókezelésnél, hogy Leiden-mutációd van, addig viszont nem kell miatta aggódni. Sem a babának, sem neked nem lesz tőle semmi bajotok.
1-es vagyok, bocs az utólagos kommentért: elfelejtettem írni, hogy én is veszélyeztetett terhes vagyok: autoimmun beteg, Leiden-mutáció és 4 év meddőség után spontán terhességből ikreket várok :), de a Clexanet még csak meg sem említette egyik orvosom sem.
Tényleg ne aggódj miatta!
Ha legközelebb mész kontrollra, akkor kérdezd meg az orvosodat róla, de tényleg nem kell miatta aggódni.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kedves #3! Köszönöm, hogy ezt kihangsúlyoztad, rájöttem, hogy én hülye rosszul értelmeztem a leletemet. Teljesen... A tájékoztató lapot hittem eredménynek, miközben a főoldalon lévő "normál" eredményen átsiklottam.
Nincs Leiden mutációm.
Most már értem, miért mondják, hogy terhesen elbutul az ember. 🙃
Bocsánat mindenkitől, akinek idejét raboltam a kérdésemmel!
Nekem nem Leidenem van, de hasonló mutációm ami szitén növel a trombózis hajlamom. Nekem is most derült ki a 15. héten.
Én magán úton voltam hematológusnál, miután az állami intézményben 3 hete sikertelenül próbáltam időpontot kérni (mindig azt mondták telefonáljak a jövő héten). A hematológus clexane szúrását javasolta. Az ilyen mutációk alapból növelik a trombózis esélyét, a terhesség szintén emeli minden nőnél. Így a hasonló mutációval élők már duplán kitettek ennek. Én nem szeretnék terhesség (vagy gyermekágy) alatt trombózist kapni, végig fogom szúrni magam amíg az orvos mondta.
Először az általános adagot írta fel és most kell majd mennem egy vérvételre, ami kimutatja hogy jó -e ez az adagolás, vagy túl sok-e esetleg (elég vékony alkat vagyok).
Nagyon sajnálom a veszteségedet. 😔
Remélem, a következő terhességedben minden rendben lesz, mert időben kapod majd a kezelést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!