Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mennyi a max, amit terhesség...

Mennyi a max, amit terhesség alatt fel lehet szedni?

Figyelt kérdés

5 ès fél hónapos vagyok.

Jelenleg 4,5 kg-ot híztam.

Ez sok vagy kevés vagy pont jó?

Az orvost kérdeztem, de Csak legyintett Egyet.

2022. okt. 23. 08:52
 1/8 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem tökéletes
2022. okt. 23. 09:00
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Igazából manapság ezt már lazábban kezelik, mint régen. Az irányadó elv most az, hogy egy nem túlsúlyos vagy sovány kismama esetén az ideális testtömeg növekedés 8-12 kg között van. Ebből kb 8-10 kg a baba, a méh, a méhlepény, a magzatvíz, a megnőtt mellek, a raktározott víz és zsír, valamint a plusz vér súlya. Szóval a tényleges hízás egy átlagos, az ajánlásnak megfelelő terhesség esetén kb 2 kg,mivel a maradék tulajdonképpen a szüléssel le is megy a kismama testéről.

Ha sovány vagy, tehát a bmi-d 18 alatt van, akkor a fent írtnál valamennyivel több, ha túlsúlyos vagy, tehát 25-ös vagy afölötti a bmi-d, akkor valamennyivel kevesebb súlygyarapodás az ideális.

Akkor szokták amúgy ezt komolyabban venni, ha nagyon elhízott a kismama, tehát 35 fölötti a bmi-je, vagy ha van valamilyen betegsége, ami kockázatot jelent akár rá, akár a babára nézve, pl GDM vagy IR, egyes anyagcsere betegségek, meg ilyenek.

A lényeg, hogy ne kettő helyett egyél, hanem egészségesen. Első trimeszterben nem kell plusz kalóriát bevinni, a másodikban kb +200-300 kcal, míg a harmadikban kb. 300-500 kcal az ajánlott többlet bevitel. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos kalória igényű nő esetében, ha nem mozog rendszeresen, akkor az ideális kalória bevitel 1600-1800 kcal között van valahol,ehhez képest kell többet fogyasztani a trimeszternek megfelelően, de a fenti plusz értékek maximumot jelölnek, tehát a többlet ideális esetben maximum annyi, amit fent leírtam.

Arra figyelj, hogy egészséges táplálkozást folytass, és tartsd szem előtt, hogy a terhességi súly növekedése csak akkor ideális, illetve normális, ha valójában csak a baba és a vele járó egyéb dolgok súlyával növekszel. Minden, ami afölött jön fel, az valódi hízás, amit persze később is le lehet adni a szoptatás során, vagy egyéb módon, de nem az a cél, hogy elhíz, mert ész nélkül eszel.

Ami a te súlygyarapodásodat illeti, azért nehéz megválaszolni, hogy jó-e, vagy sem, mert nem írtad, hogy milyen magas vagy és terhesség elején hány kg voltál,illetvr mennyire vagy aktív, szoktál-e mozogni, vagy sem.

2022. okt. 23. 09:06
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

49 kg-mal kezdtem és most 53,5 kg vagyok.

161 cm vagyok:)

2022. okt. 23. 09:44
 4/8 A kérdező kommentje:

Napi 5x étkezem inkább kevesebbet.

Zöldség, gyümölcs minden nap van. Húst annyira nem eszem kb két naponta egy olyan 2-3 dl húslevest szoktam megenni, mert annak nagyon ízlik az íze.

Most is húslevest főzök, sok zöldséggel farháttal.

Reggelire 2db zsemle ment le, kevés felvágottal paprikával.

Nem eszem sokat mégis 1 hét alatt 1,5 kg-ot híztam...

2022. okt. 23. 09:48
 5/8 anonim ***** válasza:
Az én orvosom 13 kilót engedett
2022. okt. 23. 09:49
 6/8 A kérdező kommentje:

Az enyém nem mondott semmit. Sőt le se mért, én mértem magam és bediktáltam neki. 4x voltam eddig nála, vérnyomást sem mért egyszer sem és azt is nekem kellett itthon lemérnem.

Beírta, kérdeztem a súlyomról erre legyintett, hogy Ahh hagyjam már békén...

2022. okt. 23. 09:55
 7/8 anonim ***** válasza:

Mivel alapból vékony vagy, így jó.

Én az 5. hónapot kezdtem most, eddig hála az égnek nem híztam. Az első trimeszterben nagyon rosszul voltam, sokat fogytam. Nekem ez azért jó, mert eléggé molett vagyok.

2022. okt. 23. 10:04
 8/8 anonim ***** válasza:

46kg-vel kezdtem.63-al mentem szülni. A kórházból 53kg-vel jöttem haza. Szóval 17kg híztam terhesség alatt(amiből 10kg a baba és a víz volt) és nekem senki nem szólt érte.

Ne aggódj, teljesen rendben van a súlyod 🙂

2022. okt. 26. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!