TGYÁS/GYED ügyben hol kaphatnék hihető felvilágosítást? A munkaügyesünk szerintem nem jól mondta nekem, és szeretnék olyan információt kapni, ami meg is felel a valóságnak.
Szia!
Megpróbálom röviden.
Szeptember végéig gyeden vagyok, már megigényeltem a gyest 30-ától. Jön a kistesó május közepén.
A munkaügyesünk azt mondta, hogy a tgyás és a gyed jóval kevesebb lesz, mert ugye most gyesre megyek, és azt veszik alapul.
Na már most én úgy tudom, hogy ha 9 hónapig gyeden voltam és 3 hónapig gyesen, és májusban szülök, áprilistól kérhetem a tgyást, októbertől a gyedet, tehát mindkettőt az idei évemből számítják, ezért a 9 hónap gyed dominál. Illetve ha januártól kiírnák a szabikat (50 napom van) az eltart sacc/kb március közepéig, akkor elmehetek 1 hónap táppénzre és utána ugye tgyás. Ilyenkor párom kaphatná a gyest pluszban. ÉS hogy mivel már szülés éve, így az nem számít bele tgyás és gyed számításába.
Most kapok 71-72.000 Ft gyedet, a tgyásom úgy emlékszem 10.000 Ft-tal volt magasabb.
Remélem érthető voltam és tényleg tudsz nekem segíteni, vagy tanácsot adni, mit csináljak. Hülyén hangzik, de hogy járnék jobban anyagilag?
Nagyon szépen köszönöm!
No, ilyenkor azt nézik, hogy melyik volt a több idő az elmúlt időben, a gyed, vag a gyes. Mivel esetedben a gyes ideje lenne több (7 hónap), igy az dominálna, tehát rosszabbul járnál. Tehát ha az elmúlt év (szülés előtt) nagyobbik részében gyesen voltál, akkor az nem jó. Ha a nagyobb részben gyeden, akkor az jó. Nálad nagyobb részt gyes lesz, tehát nem jó.
Ezzel nincs mit kezdeni.
Ahogy a legtöbbet tudod kihozni a helyzetből: ha tudsz, menj vissza dolgozni fél évet (táppénz nékül). Ha korai terhes vagy, akkor megtehető. Én ezt tettem, ikrekkel. Ekkor a béred alapján kapnád a juttatásokat, ekkor járnál a legjobban anyagilag.
Ha ez nem megy, akkor úgy juthatsz a legtöbb pénzhez, hogy kiveszed a szabikat és elmész táppénzre, majd igényled a tgyást és utána a gyedet. Bár ettől nem lesz nagyobb összegű a tgyás és gyed, de legalább addig nem csak gyest kapsz.
Tehát nem a szülés előtti naptári évet nézik, hanem a szülést megelőző egy évet? Így tényleg szarul jövök ki.
Dolgozni nem tudok visszamenni, mert a munkahelyem megszűnt. A cég még létezik, de már csak más városban vannak irodái. :(
Sziasztok!
Jól gondolod, amit a munkaügyisről írtál! Adja vissza a bizonyítványát. A gyes semmilyen ellátás alapját nem képezi, max összekötő időnek számít a bizt.idő megállapításánál.
Hasonló kérdésre írt válaszom:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Neked is azt ajánlom nem a neten keresgélj, itt mindeféle hülyeséget írnak össze. Hívd fel te személyesen az illetékes oep ügyfélszolgálatát és választ kapsz a kérdéseidre.
Én is majdnem elhittem, hogy nem jár semmilyen ellátás csak a gyes, de kiderült, hogy kb. 90 e ft thgy-re vagyok jogosult havonta.
A döntés a tied.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!