Ha most gyedet kapok, és második babám 2010. júliusában fog születni milyen támogatásokra számíthatok 186 biztosított nap esetén? Tgyás? Gyed? Gyes? Hol kaphatnék erről felvilágosítást? Esetleg valaki jár még a cipőmben?
Ez most egy nehéz kérdés, mivel most változik a jogszabály,és ha hatályba is lép nem tudni az új kormány mit tesz, és ha megteszi akkor visszamenőlegesen is???
Ezt leginkább a Regionális....ban kérdezheted meg, de lehet még ott sem tudják mi lesz.
Szia!
Aktív vagy passzív jogon kapod a gyedet? Ha aktív, akkor nem 186 biztosítotti napod lesz akkor, hanem a tgyás és gyed idejével megnövekedett, ugyanis az aktív tgyás, gyed időszaka biztosítási jogviszonynak számít. (A gyes-é önmagában nem, csak ha van mögötte munkahely.)
Vagyis ugyanúgy fog neked járni tgyás és gyed is. Amit "elveszítesz", az a harmadik gyes-es év. A tgyás és gyed összege pedig a szerződésed szerinti bér 70%-a lesz, max. a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a.
Az új törvény ugye arról szól, hogy amennyit az elmúlt két évben dolgoztál, annyi ideig kapod a gyed-et, ha ez kevesebb, mint két év, akkor a hiányzó időben de max. a gyerek 2. éves koráig gyes jár. Viszont van egy olyan kitétel, amit nem nagyon hangoztat senki: ha valaki a gyed-be vagy a lejártát követő két éven belül igényel újra gyed-et, de nincs az igénylést megelőző két évből végig két év munkaviszonya, az ugyanannyi időt maradhat otthon gyed-en, mint az első esetben.
Remélem érthető és tudtam segíteni.
Én ezzel "számoltam" ki:
Utolsónak:
Nagyon jó amit belinkeltél annak, akinek semmi extrája nincs. A második babával a tgyás-t és a gyed-et ezzel NEM lehet számolni, mert a kalkulátor csak azt nem veszi figyelembe, hogy ilyen esetben van maximuma a tgyásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!