Milyen a nifty teszt eredménye?
Májusban csináltattuk és így nézett ki:
21-es triszómia (Down-szindróma) alacsony kockázat
18-as triszómia (Edwards-szindróma) alacsony kockázat
13-as triszómia (Patau-szindróma) alacsony kockázat
Ivari kromoszómák számbeli eltérései: Turner-szindróma(X0), Klinefelter-szindróma(XXY), Tripla X-szindróma (XXX), Jacob- szindróma(XYY) nem detektálhatók.
Egyéb triszómiák: 9-es, 16-os, 22-es triszómia alacsony kockázat.
Deléciós/duplikációs szindrómák: Deléciós/duplikációs szindróma nem detektálható.
Egyéb eredmény: Járulékos eredmény nem detektálható.
Majd utána volt egy angol nyelvű rész, ahol a részletek és arányszámok voltak
pl.: Trisomy 21 - Low risk - 1/2303954171
Nekem ez így nagyon megnyugtató volt.
Remélem segítettem.
Találtam most egy ilyet:
"a kromoszóma rendellenességek (pl a Down szindróma) biztos,99,9%-os diagnózisa csak invazív módszerrel (magzatvíz minta vétel (amniocentézis), vagy köldökzsinór vérvételel útján oldható meg. A chorion vagy lepényboholy mintavétel hatékonysága a mozaikosság miatt gyengébb. A lepény és í magzat genetikai anyaga nem mindig azonos. Emiatt tévesen pozitív és tévesen negatív leletek is előfordulnak. Ez az egyik hátránya az NIPT-nek (Prenarest, Veracity, stb."
itt az oldal hivatkozása is:
Ezért írtam az amniot, én is olvastam ezt korábban.
Ha én most terhes lennék mindkettőt megcsináltatnám, de én 43 vagyok.
Igen az is elég pontosnak tűnik. Azt gondoltam egyébként hogy majd olyan lesz az eredmény hogy pozitív vagy negatív. És ez 99%-nál biztosabb. De akkor ezek szerint ki jöhet itt is az hogy 1:800-hoz. Furán írják le az oldalon.
"Negatív predikciós érték (NPV)
A negatív teszteredmény megbízhatósága, tehát annak a valószínűsége, hogy negatív NIFTY™-teszt eredmény esetében a magzat valóban egészséges
Down-szindróma 100%
Patau-szindróma 100%
Edwards-szindróma 100%"
Én ezt úgy értelmezem hogy ha azt mondják hogy negatív akkor 100% hogy nem Down szindrómás a gyerek.
"Specifitás
Annak a valószínűsége, hogy a NIFTY™-teszt értéke negatív lesz annál a kismamánál, akinek a magzata egészséges. A specificitás tehát azt jellemzi, hogy a NIFTY™-teszt milyen megbízhatóan azonosítja azokat, akiknél nem mutatható ki kromoszóma-rendellenesség.
Down-szindróma 100%
Patau-szindróma 100%
Edwards-szindróma 100%"
Ezt szintén úgy, hogy ha egészséges a gyerek akkor 100% hogy negatív lesz a tesz.
Most akkor van olyan eredmény is hogy negatív, vagy csak arány számok?
"Szenzitivitás
Annak a valószínűsége, hogy a NIFTY™-teszt értéke pozitív lesz annál a magzatnál, akinél fennáll a kromoszóma-rendellenesség. A szenzitivitás azt jellemzi, hogy a NIFTY™-teszt milyen megbízhatóan detektálja a betegséget.
Down-szindróma 99%
Patau-szindróma 100%
Edwards-szindróma 98%"
Ennél meg már olyan mint ha azt írnák, hogy ha valaki Down-os akkor 99% hogy kimutatja a teszt.
Vagyis 1% hogy Down-os a gyerek és a teszt negatív lesz? (csak mert akkor ez ellent mond az első kettő ponttal)
Vagy 1% hogy a teszt azt mondja hogy alacsony kockázatú hogy Down-os legyen a gyerek és mégis az lesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!