Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhességi cukorbetegség:...

Terhességi cukorbetegség: milyen értékeket mértek?

Figyelt kérdés

Az első várandósságomnál még pont nem voltam GDM-es (terheléses cukorvizsgálat eredménye: 7.4 volt), de orvosi javaslatra diétázni kezdtem. Előfordult, hogy foetkezes után 1 órával 7-8 közötti értéket mértem. Végül 3940 grammal és 54 centivel megszületett a kisfiam.

Most ismét várandós vagyok, a méretek szerint 7-8 hetes lehetek.

Szorgalomból néha rámérek a cukromra, ilyenkor 6,5-7,8 közötti értékeket szoktam mérni.

Az éhgyomori 5.4 alatt van mindig. Diétáznom, bár nem szigorúan: kerülöm a cukrot és a fehér lisztet, és próbálok odafigyelni a szénhidrátbevitelre (de nem méricskélem).

A minap voltunk vendégségben, ahol addig győzködtek, hogy kóstoljam meg a süteményt, hogy ettem belőle.

A finom falatok után másfél órával 8.0 értéket mértem.

Tudom, ez magas érték és az is elképzelhető, hogy 1 óránál 10-11-et is elérte a cukrom... De nem csekkoltam, így csak tippelek.

Ti milyen értékeket szoktatok mérni? Előfordul, hogy nem bírtok ellenállni egy-egy finom falatnak?

Anyósom szerintem nem is vagyok gdm-es és nem kéne diétáznom. Szerinte ártok a babának, hogy nem eszek cukrot.

Mit gondoltok?

2022. ápr. 2. 17:41
 1/9 anonim ***** válasza:
63%
Nekem 7.6 volt a 120 percesem, mégsem nyilvánítottak gdm 3 orvos se ( felkészülten várom a lepontozokat😂😂😂). Nem dietazok, pusztán mint te, kerülöm a fehér lisztet meg a cukrot, de azért nem csinálok belőle ügyet ha épp cukros sütit tesznek elém, nem sűrűn fordul elő.
2022. ápr. 2. 17:46
 2/9 anonim ***** válasza:
18%
(ehgyomim legutóbb 4,3 volt pedig előtte 2 oraval muszáj voltam megenni egy szem apró pogácsát mert a, harmadik trimeszterben en már nem bírok ehgyomorra menni sehova)
2022. ápr. 2. 17:48
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Anyósod nem ért hozzá, mint az emberek nagyrésze de készülj fel mindenki bele fog szólni és jobban tudja majd. Elég idegesítő :( Már miért ártana a gyereknek, ha nem eszel cukrot? Főleg ha érzékenyen reagálsz rá, akkor inkább értékelhetné, hogy odafigyelsz...

Orvos mit mond mikor van a terhelés? Nekem az első várandósságom alatt is kellett a diéta és a második alatt is, végig mértem és mindig ahhoz igazítottam az étkezésemet. 20 hetesen sokkal többet elbirt a cukrom, mint 30 hetesen, úgyhogy mindig csak annyira vettem szigorúan a megvonást, amennyire szükséges volt, így is nehéz volt végig csinálni. Néha belefér egy két kilengés, attól nem lesz nagy baja, de alapvetően ezt azért komolyan kell venni, ahogy teszed is.

A másik válaszolónak: 7,6 120 percesnek tökéletes, azért is nem nyilvánítottak gdm-essé. Ennek ellenére becsülendő, hogy odafigyelsz az étkezésedre.

A másik kommentedre csak amiatt írok, hátha valaki más olvassa, akit érint, az éhgyomri csak akkor értékelhető, ha előtte tényleg nem ettél szénhidrátot 8-10 órán át, tehát ha előtte két órával eszel egy pogácsát, akkor már nem lehet erre hagyatkozni (ha azt nézik kell -et éjszakai inzulin). Ennek az oka, hogy sokaknak pont ha éjszaka éhesek, leesik a cukruk, akkor elkezdődik az inzulin termelés és felmegy az éhgyomri cukruk. Ezt kell többek között kiszűrni, ha esetleg inzulin adását mérlegelik. Sokaknak emiatt étkezés után 2-3 órával alacsonyabb a cukruk, mint éhgyomorra (8-10 szénhidrát mentes). Ettől függetlenül valószínűleg tényleg kutya bajod, csak ezt szerettem volna kiegészíteni, mert becsapósak a fogalmak

2022. ápr. 2. 18:37
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Tekintve, hogy én a nem ismert IR-em miatt 2 babámat veszítettem el, hiába volt a terhelésemen a 120 perces érték 6,8 mégis keményen tartom a diétát a 3. terhességem alatt. Nem szerettem volna se egy 3. vetélést, se azt, hogy a babám beteg legyen vagy óriás bébi vagy koraszülött. Mindenki saját maga dönti el, hogy mennyire szeretné tartani a diétát, a baba szervezete a hasadban viszont nem tud dönteni, hogy a magasabb vércukor értékedet ne reagálja le. Nem saját maga miatt diétázik egy nő sem terhesen, hanem a születendő gyermeke miatt, aki iránt felelősséggel tartozik.
2022. ápr. 2. 19:35
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat! természetesen továbbra is oda fogok figyelni a diétára, nem szeretnék strucc politikát folytatni.

Kedves utolsó, nagyon sajnálom a veszteséged. :(

2022. ápr. 2. 19:51
 6/9 A kérdező kommentje:

Azt tudom, hogy az 1 órás értéknek 7 alatt kellene lennie.

Mit gondoltok, mi számít magas értéknek? Pl egyszer előforduló 10 az soknak számít?

Nektek mi volt a legmagasabb, amit valaha mértetek és mi váltotta ki?

2022. ápr. 2. 19:53
 7/9 anonim ***** válasza:

Nekem 9 volt a legmagasabb valaha és mindez diéta mellett, csak azt gondoltam belefér egy kicsit több kenyér..hát nem fért bele. Heti egy kétszer ha 7,8-8,7 között volt, akkor elnézte nekem az orvos, de rendszert igyekeztem nem csinálni belőle. A 10 az nagyon sok szerintem, azt nem merném hetente

Talán ki tudod tapasztalni, mikor engedhetsz meg magadnak egy kis édességet, nekem például délután két három órával az ebéd után belefért egy túró rudi, étkezések után közvetlenül semmi.

Nekem amúgy 7,8 alatt kellett legyen egy órával étkezés után.

2022. ápr. 2. 20:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Köszönöm #3as, kettes vagyok. Hát csak azért fura mert egyik ismerősöm egyből betett facebookon a terhessegi cukorbetegseg csoportba és ott már jajjgattak hogy, kb 7 fölött gdm és hogyhogy engem 7.6al nem fogtak, diétára és úristen... 🤷‍♀️
2022. ápr. 2. 21:46
 9/9 anonim ***** válasza:
82%
Jajgatni meg egymást hergelni nagyon tudnak a cukros kismamák, egymást támogatni, segíteni ritkábban - én ezt tapasztaltam :D az elején az ember mindent elhisz, én már rutinos róka vagyok ebben, de az elején elég sok paráztatást elhittem másoknak. Pedig elég ép ésszel, lelkiismeretesen csinálni és ha kérdés van, a szakembert kérdezni, nem kell még külön ráfeszülni ilyen olyan mendemondáktól
2022. ápr. 2. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!