Anya nevén a gyerek?
Sziasztok!
Az édesapjával a gyereknek elmaradtunk, nem nagyon szeretném s igazából szerintem ő sem, hogy bármi köze legyen ehhez a gyerekhez.
Igazából örülök, hogy ez a szakítás végbe ment, s annak mégjobban, hogy a gyerekkel mindent rendben találtak annak ellenére, amiket csinált, s nem igazán tudtam róla.
Nem voltunk házasok, épp hogy 1-2 hónapig éltünk együtt, nem ment, elmaradtunk, a gyereket tudta van, s akkor is szakítottunk, egy gyerek nem tarthat össze egy olyan kapcsolatot, ami eleve nem működik.
Szerinte el kellett volna vetetni, ő nem akarta a kezdetektől fogva a gyereket, azt is mondta, hogy neki nem kell, mert bennem fejlődik s belőlem jön ki.
Én érthető okokból kifolyólag nem szeretném a nevére adni, plusz 600 km-re van innen, ha a gyereknek személyit vagy valamit csináltatni kell, az aláírása nélkül nem fogják tudni megcsinálni.
Lehetséges, hogy nem adom meg az apa nevet, hanem ha bármi történne velem, akkor a nagymama nevét másodlagos gyámnak, vagyis anyukám nevét?
Nagyon fontos lenne ez, mert a védőnő szerint kelleni fog, de nem szeretném..
Tudom odébb van még egy kicsit a dolog, de akkoris..
Előre is köszönöm a válaszokat!🥰
16hkm
Az apai elismero nyilatkozat jó lenne, igen, de ha nincs, automatikusan a te nevedre kerül a gyerek, és az anyakönyvi kivonatában nem lesz benne az apa neve. Egy ideje már nem kötelező képzelt apát bejegyeztetni, tehát ha te úgy döntesz, hogy nem foglalkozol a dologgal, akkor se történik semmi. Szülés után valószínűleg kapsz majd a helyi jegyzotol levelet, hogy apait hol kell tenni, de figyelmen kívül hagyhatod, ez csak egy tájékoztatás. Egyébként a gyerek születése után is lehet bármikor apait tenni, tehát ha időközben úgy dönt az apuka, mégis vállalná a gyereket, utólag is a nevére kerülhet.
Viszont van egy olyan lehetőség, hogy bírói pert indítasz, és kerhetsz gyerektartast is. Ilyenkor megállapítjak az apaságot és az apát tartasdijra kötelezik. Ez talán egy hosszabb procedúra.
És igen, van lehetőséged gyamot megnevezni, ha veled valami történne. Helyi jegyzőnél is tudnak már ilyen jegyzőkönyvet felvenni tavaly óta, hogy ha veled bármi történne, kit nevezel meg gyámnak.
Egy anyakönyvvezető
Amennyiben a gyerek születésének napján nem vagy házas, vagy kevesebb mint 300 napja elvált, és nincs apasági nyilatkozat, a gyerek az anya vezetéknevét kapja. Az apa neve rovat üresen marad. Ide az apa/képzelt apa neve kerülhet később. A valódi apa, vagy a partner, aki "nevére veszi" a gyereket, ehhez apái elismerő nyilatkozat kell. Ez esetben a gyerek neve maradhat A te vezetékneved, de még is Lehet változtatni az apa nevére. A képzelt apát a ygamhivatal jegyzi be, veled egyetértésben egy kitalált nevet és adatokat beírva. A gyerek vezetékneve ez esetben vagy marad a tiéd, vagy megváltoztathatod a kitalált névre.
Másodlagos gyám tovabbra sem létezik . Eleve gyamja csak annak a gyereknek van, akinek nincsenek szülei, de annak is csak egy van.
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Viszont ha én indítanék pert a gyerektartás ügyében, muszáj lenne a nevére adjam a gyereket?
Annyira ennek még nem igazán jártam utána.
Nincs ilyen, hogy "nevére adjam". A gyerek névéről a két törvényes szülő dönt, az lehet az anya vagy az apa vezetékneve.
Ha pert indítasz és nincs apasági nyilatkozat, akkor az első egy apasagi per lesz. Ha anvalasztottad az apa, akkor az adatai bekerülnek a gyerek szuletesi anyakönyvi kivonatába. Ettől nem feltétlenül változik a gyerek neve, viszont attól a pillanattól az apja ugyanolyan jogokkal bír, mint te.
A következő lépés a gyermekelhelyezési per lesz, ott majd eldöntik, hogy kinél helyezik el a gyereket, higyan lesz a lathatas és ki fizet tartásdíjat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!