24 hetes kismama vagyok mit vegyek be napok óta tartó fejfájásra?
Rubophent nem szabad terhesen
Algopyrint lehet ilyenkor, még a paracetamol tartalmút (panadolt) sem ajánlják új kutatásokra hivatkozva, bár én azt vettem be ha fájt valami.
Mint írtam a paracetamol tartalmúakat pont nem ajánlják, így a rubophent sem.
a napokban volt róla nagy cikkezés az interneten is, illetve a szülész orvosom is felhívta rá a figyelmem, mert én is akartam szedni a fájdalmaimra, csak ezért írom én is. Nekem algopyrint mondott, szülés után is azt kapjuk.
Eddig is úgy volt hogy csak bizonyos mennyiségig lehet szedni a paracetamolt, (hogy tiszta legyen, napi 500 mg paracetamol még oké volt, több nem)
Na a mostani tanulmány szerint nem szabadna szedni terhesen, a kérdés inkább az, hogy a mi fenét szedjen a terhes nő ha fáj valamilye..
7-es, ez a tanulmány csupán korrelációt mutat, kauzalitást nem (és én elolvastam az egész tanulmányt :)). Ráadásul az absztrakt első mondtaa már az, hogy "inconclusive" tehát nem döntő erejű a tanulmány.
Ennyi erővel vizsgálhatták volna azt is, hogy hány nő evett sonkát a terhesség alatt, és az így született gyerekek közül produkál-e legalább 1 tünetet az ADHD-ből... Tudományos papírokban jártas ember vagyok, de azért ez nem a legprecízebb dolog amit olvastam. Kezdve azzal hogy az ADHD tüneteggyüttes, akkor hogy lehet kimondani, hogy ADHD-t okozhat a paracetamol, ha azt nézték, min 1 tünetet produkálnak-e...? (Lehet valami határidős ösztöndíjpénzt kellett elkölteni valami fejlődési rendellenesség kutatásra :D)
Nem leszólni akarlak, mert aki nem olvas gyakran ilyan tanulmányokat, megvezetődhet a rövid bemutató cikkekkel, de ez a tanulmány, ahogy ők maguk is írják, nem "perdöntő". Természetesen szerintem se kell kétpofára zabálni a paracetamolt, de a "nem ajánlják" is egy sarkítása ennek a tanulmánynak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!