Segítség! Tudtok erről?
Az első lehetőség:
Apaság vélelmének megdöntése iránti pert kell indítani. Teljesen mindegy, hogy az új apuka apasági elismerő nyilatkozatot tesz-e vagy sem, a régi férj pedig lemond az apaságról, a magyar törvények szerint a válást követő 300 napon belül megszületett gyermek apjának a házastársat/volt házastársat kell tekinteni. Az apaság vélelmének megdöntése iránti per megindítására tehát akkor kerülhet sor, ha a gyermek apjának apasága mellett törvényi vélelem szól- házasság, azonban, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett.
Nos ezen esetben a novemberi válás után is a volt férj nevére kerül a gyermek, teljesen mindegy, hogy ki ismeri el a gyermeket vagy ki nem. Csak bírósági ítéletben lehet ilyenkor kimondani, hogy ki az apa.
A második lehetőség:
Az új házasság. Ebben az esetben a jegyzőhöz történő bejelentést követő 30 nap múlva lehet összeházasodni leghamarabb. Akkor lehet csak korábban, ha az egyik fél halálos beteg.
A harmadik lehetőség:
Élettársi Nyilatkozat közjegyző előtti nyilvántartásba vétele. Ilyenkor - szerintem - elegendő az apasági elismerő nyilatkozat és az élettársi viszony hivatalos felvétele. Ennek bővebben utána kellene nézni, de szerintem az összes közül ez az, ami árhatóbb.
Sok örömöt és boldogságot a babához! 27h km
Ha a születés előtt elváltok, elég a párodtól az apasági nyilatkozat, és akkor az Ő nevét kapja (ha nem akartok kapkpdni az esküvővel)
Nem vagyok tisztában a joggal, de szerintem a válás elhúzódása esetén is elég a volt férjtől egy lemondó nyilatkozat.
Hívd fel a Polgármesteri Hivatalt biztosan segítenek.
A 20.03-as vagyok. Ha októberben elváltok, és a szülésig marad még kicsivel több, mint 30 napod, akkor az jó. Tehát október végi válás esetén (30 nap múlvára) november végére tudtok bejelentkezni az anyakönyvvezetőnél, és az tökéletes, hiszen csak decemberben szülsz :).
Nem elegendő a válás utáni apasági elismerő nyilatkozat, hiszen vélelem áll fenn a jog szerint az apaságra, amely a volt férjre vonatkozik. Ilyen esetben van két apa úgymond a jog értelmében, és a bíróság mondja ki ítéletben, hogy kit kell apának tekinteni.
A 20.03-as vagyok ismét. Bemásolom a Családjogi törvény ide vonatkozó részét, és akkor minden világos lesz:
35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.
(2) A vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idő, mind a két határnap hozzászámításával. Bizonyítani lehet azonban, hogy a gyermek fogamzása a vélelmezett fogamzási idő előtt vagy után történt.
(3) Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, az újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az újabb férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el. Ha azonban ez a vélelem megdől, a gyermek apjának a korábbi férjet kell tekinteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!