0 pozitív apának és B negatív anyának lehet 0 negatív vércsoportú leány gyermeke?
Sziasztok. Ezt olvasom: "Az Rh-faktor öröklődésénél a + domináns a - felett, így ha az egyik szülő Rh+, míg a másik Rh-, úgy a baba mindenképpen Rh+ lesz, és csak akkor lehet egy gyermek Rh-, ha Rh- az anya és az apa is." Ez vajon igaz? Mert ha igen, akkor a fenti két szülőnek nem lehet 0 negatív vércsoportú a leány gyermeke.
Kérem, hogy csak olyan válaszoljon, aki ezt biztosan tudja. Köszönöm szépen!
Értem. Köszönöm szépen a segítségedet! Akkor ezek szerint nem jól írták a cikkben, ahonnan idéztem, pedig biológus nyilatkozott.
Köszönöm, hogy válaszoltál!
Azt jól írták, hogy a + domináns a - felett, de az nagyon fontos, hogy mindenki 2 értéket hordoz. Tehát az Rh+ személyek valójában lehetnek Rh+- vagy Rh++ vércsoportúak, csak mivel a + a domináns, az fog érvényesülni. Így előfordul, hogy az Rh+ személy nem csak + értéket örökít, hanem - értéket is.
Ezzel szemben az Rh- személy csak Rh-- lehet, hiszen ha hordozná a + értéket, akkor már Rh+ lenne.
Tehát egy Rh+ és egy Rh- szülőnek abban az esetben lehet Rh- gyereke, ha az Rh+ szülő hordozza a - értéket és továbbörökíti. Azaz a gyerek kap egy - értéket a + szülőtől és egy - értéket a - szülőtől. Így lesz a gyerek Rh--.
3-as vagyok. Azt kifelejtettem, hogy ugyanígy 2 értékes a betűs vércsoport megnevezés. Valamint ott az A és B vércsoportok dominálnak a 0 felett. Itt az A és a B csoportok viselkednek úgy, mint az Rh+.
Tehát egy B-s személy valójában lehet B0 és BB vércsoportú. A 0-s vércsoportú csak 00 lehet, mert ha hordozná az A-t vagy a B-t, akkor azok dominálnának. Szóval egy B0-s és egy 00-s személy gyerekének 50-50% az esélye arra, hogy B-s vagy 0-s legyen.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítségét!
Kedves 3! Nagyon hálás vagyok és köszönöm szépen a részletes, precíz válaszodat! Sokat tanultam most tőled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!