Ha pozitív lesz az ellenanyag szűrés, akkor mi a teendő?
Sziasztok! Bár még nem vagyok kismama, mégis megfogalmazódott bennem a kérdés. Volt már régebben egy abortuszom, ami után kaptam anti D injekciót. (0 negatív vagyok). Akkor mondta a nőgyógyászom, hogy következő terhességnél már célszerű lesz az elején elkezdeni nézni, hogy termelek e ellenanyagot. Eddig annyira nem is foglalkoztam vele, viszont nyárra tervezzük a férjemmel, hogy belevágunk a babaprojektbe. Abban az esetben ha már terhes leszek, és pozitív lesz ez az ellenanyag vizsgálat, akkor mit csinál a doki?
Érdekel a válasz, de most csak azért nem fogom felkeresni az orvosom, így reménykedek, hogy itt választ kapok majd a kérdésemre :)
Meg kell nézni a titert (hogy mennyiségileg mennyi ellenanyag van) és figyelni kell a magzatot. Ha nagyon magas az ellenanyagtiter és a magzat vérszegény lesz, akkor súlyos esetben transzfúziót kell adni a magzatnak. De ez amúgy marha ritka, pláne mióta rutinszerű adnak anti-d profilaxist. 5 éve dolgozom klinikán, de talán egyszer ha láttam ilyesmi miatt magzati transzfúziót.
Az orvosodtol mrg picit vicces ez a "majd célszerű lesz elkezdeni nézni". Hát nem célszerű, hanem kötelező minden trimeszterben, ráadásul minden terhesnek, nem csak neked.
Nem vagyok benne biztos, hogy így fogalmazott akkor amikor erről beszéltük, csak most én irtam így :)
Köszi a válaszod! Ezek szerint akkor kicsi az esélye annak is, hogy termelni fogok ellenanyagot az anti D injekciónak köszönhetően, de ha mégis így alakul, akkor sincs minden veszve, hiszen nem biztos, hogy nagyon magas mennyiségben történik?
És egyébként ilyenkor is adnak anti D injekciót? Ha a terhesség alatt pozitív lesz a szűrés vagy hogyan kezelik? Lehet e egyáltalán kezelni valamivel?
Mint mondtam, nem nem szokott ilyen előfordulni, mióta anti-d injekciót adnak.
Ha előfordul, az nem rh inkompatibilitás miatt, hanem általában más vércsoport antigének miatt, ugyanis vercsoportrendszerből nem az a kettő létezik, amit gimiben tanítanak.
Terhesség alatt már az anti d nem ér semmit. Ha valóban kialakulnak antitestek és nagy mennyiségben átjutnak a magzata, az szívás. Transzfuzioval esetleg lehet kezelgetni, de azért csodát nem nagyon kell várni. De mint mondtam, ez alapvetően olyan ritka, hogy tök feleslegesen idegesíted magad rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!