Árthatott a babának? Van olyan vizsgálat, ami kiszűri a teratogén ártalmakat, esetleges fejlődési rendellenességeket?
9+6 hetes vagyok, és felújítjuk a lakást. Ma el kellett mennem otthonról mert megcsapott az erős zománc festék szaga. Rá is van írva, hogy belélegezni tilos. Rögtön kimentem a levegőre, és nem is fogok otthon aludni, amíg szárad, de nagyon aggódom.
Lehet baj? Ha igen, azt kimutatja valamelyik vizsgálat?
Szia!
A súlyos fejlődési rendellenességeket a genetikai ultrahangok szűrik. Ebből összesen 3 van: nekem a terhesség 12., a 20 és a 24. hetében végezték.
Térítés fejében ezen felül plusz genetikai vizsgálatok is elérhetők.
Fontos, hogy ezek a vizsgálatok a leggyakoribb rendellenességekre szűrnek, de nyilván nem jelentenek garanciát az egészséges babára, hiszen egész egyszerűen van, ami nem látszik uh-n, sem a vérképből.
Ami a vegyi anyagokat illeti, hát... nagyon sok időt töltesz a lakásban? Esetleg Te is aktívan részt veszel a festésben, felújításban? Mert utóbbi valóban nem lenne szerencsés. Nem jelenti szükségszerűen azt, hogy baja lesz a magzatnak, de nyilván finoman szólva sem ideális...
Férjem laborban dolgozik, és a felhasznált (oldó)vegyszerek miatt minden női alkalmazott azonnal irodai munkára megy, amint teherbe esik. Pedig profi védőfelszerelésük van, szűrőmaszk, arcpajzs, minden...
Azért ne ess kétségbe, de amennyire lehet, szerintem tartsd távol magad a festési munkálatoktól.
🤦♀️ Újabb paramami..
Hidd el semmilyen baja nem lesz az ég világon.
Se a hajfestéstől, se a fűszerektől, de a füstölt termékektől.
Istenem...
Jah, majd fogyatékos lesz a gyerek. Csak nem a festék szagától...
Az első terhességnél sajnos elég aggódósak tudunk lenni, mert rengeteg félinformációt meg egymásnak ellentmondó információt kapunk, tapasztalatok hiányában pedig nehéz megítélni ezeknek a valóságtartalmát. Azzal senki sem segít, hogy piszkálódik.
Én is aggódtam emiatt, mert velem is megtörtént, de megnyugtattak hogy ennyitől az ég világon semmi baja nem lesz a babának. :)
99,99999999999999% hogy nem. Megkockáztatom a 100%-ot is.
Nagyon kevés olyan vegyszer van, ami egy rövid expozíció után árthat a magzatnak, leginkább a sugárzás, de még ott sem biztos soha az ártalom. Ezentúl fogékony időszak kell, az egyes szerveket érintő ártalmak ablaka pár nap, hét. Szóval nagyon nem egyszerű lemérgeznie magát senkinek sem vegyszerekkel, pláne belégzéssel.
Laborban dolgoztam, minden anyag SDS-ért alaposan tanulmányoztam mielőtt egyáltalán hozzányúltam a vegyszerhez, többnek utánanéztem az orvosi irodalomban. Brutális dózisok mellett csinálnak kárt jó eséllyel, de mindig a legrosszabbat kell feltételezni... Nyilván vigyázni kell, és kerülni mindent, de azért mert egyszer beszipákolta valaki a benzint vagy a random vegyszert, még nem lesz beteg gyereke.
Felesleges ezen ennyit pörögni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!