Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogy kapom a gyest? 6 hetes...

Hogy kapom a gyest? 6 hetes terhes vagyok. Van egy 2 éves fiam aki júli 1-én töltötte a kettőt. Tehát még egy évig kapom a gyest. Nem tudom hogy működik.

Figyelt kérdés
Március közepén szülöm a tesót, és onnastól számitva lehetek még itthon két évet? És akkor már nem igényelhetek gyedet csak gest? A fiammal kaptam gyedet mert dolgoztam előtte.
2010. júl. 22. 14:13
 1/7 anonim ***** válasza:
De igényelhetsz a második picúrral is gyed-et, csak kevesebb lesz az összege mint korábban. Mivel a kicsivel (a jelenlegi szabályozás szerint) csak 2 évet lehetsz otthon, így valószínűleg választanod kell majd a gyed és a gyes között. Tervezik, hogy ezen változtatnak, de jelenleg még csak a nagy porhintés megy, érdemben semmi nem történt. Nem tudom mennyi volt a bruttó béred a szülések előtt, de ha alacsony volt akkor még az is lehet, hogy a gyes több lesz a második gyereknél mint a gyed lenne. Utána kell majd számolnod.
2010. júl. 22. 14:18
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ, 73000-el voltam bejelentve. A gyed 51 ezer volt, a gyes pedig 28500 amiből vonnak is le. Az érdeleln hogy a gyestől többet kaphatok e.
2010. júl. 22. 14:21
 3/7 anonim ***** válasza:
Én felhívtam az illetékeseket és ők azt mondták, hogy ha a gyesbe születik a második gyerek (tehát ha az elsővel még gyest kapsz amikor szülsz), akkor a szerződésben leírt munkabér lesz a gyed alapja. Valószínű, hogy ugyan annyi, mint az első gyereknél. Remélem tudtam segíteni. De ha felhívod az OEP-et és megkérdezed, ott el fogják mondani, hogy mire számíthatsz. Ja még annyi, hogy ha megszületik a második baba rá kapod a gyedet, de a nagyobbra nem kapod a gyest.
2010. júl. 22. 14:56
 4/7 anonim ***** válasza:
Igazad van kedves utolsó, de ez csak akkor van így, ha nem táppénzről megy szülni. Mert ha a gyes mellett felfüggeszti a fizetés nélküli szabadságot, táppénzre megy és onnan fog szülni, akkor a minimálbér kétszeresének 70%-a lesz az új tgyás és gyed alapja, mivel a táppénz egy tb-ellátás és ilyenformán nem lehet alapja egy másik ellátásnak (ahogy a korábbi munkabér sem, hiszen így nem kapott 365 napig munkabért a szülést megelőző két évben). Amennyiben a bruttó munkabér kevesebb volt a szülés előtt mint a minimálbér kétszerese, akkor lesz csak ugyanannyi a tgyás és a gyed összege a másik gyereknél.
2010. júl. 22. 15:13
 5/7 anonim ***** válasza:
Most nézem, hogy kevesebbel voltál bejelentve mint a minimálbér, így neked tényleg ugyanannyi lesz a gyed a második gyerekre is.
2010. júl. 22. 15:20
 6/7 anonim ***** válasza:
Én azt csináltam, hogy mikor 2 éves lett a lányom visszamentem dolgozni, s kiírattam magam táppénzre. A férjem megigényelte a gyest a 2. baba születéséig. Így 3 jövedelmünk volt, nem volt rossz:)
2010. júl. 22. 17:10
 7/7 anonim ***** válasza:
17.10-es vagyok. A baba születése után tgyás, aztán utána igényelheted a gyedet. Az első után viszont nem kapsz már semmit.
2010. júl. 22. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!