Mit gondoltok a terhesseg alatti stresszrol?
Ha alapvetoen egeszseges vagyok, es a baba is az, akkor csak onmagaban a stressz milyen hatassal lehet a legrosszabb esetben?
Nekem eddig az volt a velemenyem, hogy a stressz nekem rossz, nyilvan az en lelkiallapotom romlik tole, faradtabb vagyok, amitol hamarabb erzek olyet, hogy le kellene dolnom, mert fajdogal a hasam, stb. De nem okozhat olyat, hogy pl megindul korabban a szules, mert amugy egeszseges vagyok.
Egy vita kapcsan ez felmerult egy ismerosommel, es o kototte az ebet a karohoz, hogy megolhetem vele a gyereket, stb.
Nem tudom, mit gondoljak. Nyilvan ha eleve hajlnamos valaki ido elotti kemenyedesekre es/vagy nyilik a mehszaj, esetleg alapbol veszelyeztetett terhes, vagy vernyomas gondja van, egyertelmuen ratesz a stressz es okozhat tragediat, de ha ilyen nincs? Akkor is?
En 33 hetes terhes vagyok, 28 hetes voltam mikor kaptam a hirt hogy az apamnak jo esetben 1-2 honapja van hatra.
Eleg annyi hogy 2 nap alatt 2 kg fogytam, sokat sirtam es kemenyedett a hasam is, a stresszbol kijutott boven.
Mult szerdan voltam az orvosnal es a pici tokeletesen fejlodik, en egy kicsit elgyotort vagyok a sok siras miatt, de o szerencsere teljesen egeszseges es a sok stressz nem volt hatasal a fejlodesere.
Annyi stressznek, amit a hétköznapi életben átéltünk, nincs hatása a babára. Még az olyan komolyabb esetek sem veszélyeztetik az egészségét, amit az első leírt. Persze a stresszhormonok nem tesznek jót, de annyi minden hatással van a magzat fejlődésére, hogy ezek hatása elhanyagolható.
Állítólag ha az anyuka stresszes a terhesség alatt, a baba nyűgösebb lesz. De ez sem törvényszerű, legfeljebb nagyobb lesz a sírós babák aránya. De az ilyen felméréseket az is befolyásolhatja, hogy egy stresszes anyuka türelmetlenebb vagy érzékenyebb, ezért a baba is az lehet mellette.
A háborúk és természeti katasztrófák idején születik a legtöbb gyerek, amióta világ a világ. Az élet nem áll meg senki körül, attól, hogy terhes - ugyanúgy lesznek hozzátartozók betegek, halnak meg rokonok, kéri a bank a törlesztőrészletet, stb.
Az más tészta, hogy sokan szeretik ilyenkor kinyalatni a világgal a pici popójukat, hogy ők szentséges szent terhesek és most bánjon velük az egész univerzum minimum hímestojásként. Persze, vigyázni kell a terhesekre, értelemszerűen ez egy másállapot, de nem kell vele visszaélni. A másik meg az, hogy terhesség alatti pihenés és nyugalom csak az első gyereknél kiváltság, a másodiknál már helyt kell állni pocakkal is és - láss csodát! - attól sincs senkinek semmi baja. (Egészséges terhességről beszélünk ugyebár.)
Nekem is jutott a stresszből az elmúlt pár hónapban. Kezdődött a vérzés hogy velünk marad e vagy sem aztán ott volt az esküvő, toxémiával ilyesztettek aztán kiderült hogy a pajzsmirigyemel van baj az okozza a nagy vizesedést most a 3. trimeszter ami a legnyugotabb.
39 hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!