Mi volt a menet és a sorrend?
Az érdekelne hogy mikor megtudtátok hogy várandósak vagytok ahogy énis msot 5. héten vagyok, mik voltak a vizsgálatok, mit hol kaptál kiskönyvet pl meg halottam fogásztról is vérvételről meg belgyógyászatról, szoval igy első hónapokban mire számoljak hogy mik lesznek a teendőim?
-dokihot másfél hét mulva ellátogatok
-terhesvitamint holnap veszek asszem gravidára esett a választás:)
Először is dokihoz kell elmenned, aki megállapítja a terhességet, csinál/elküld ultrahangra. Utána a körzeti védőnőhöz el kell menned és ő adja neked a terhességi kiskönyvet illetve ő mondja el, mikor hova kell menned. 12. hetesen lesz majd egy genetikai Uh kiszűrik a down-kórt. Ekkortájt lesz vérvétel is, ahol többek között a vércsoportodat is megállapítják.
Ha a kiskönyved megvan, mehetsz fogászatra is illetve a belgyógyászatra is, de erre van 9 hónapod :)
Boldog babavárást
32 hetes kismama
mivel mindenhol más, leírom nálam hogy volt:
Elöször 11 hetesen vettem rá magam, hogy dokihoz menjek mivel addig még soha életemben nem voltam nögyógyásznál.
Méhszáj vizsgálat, rákszürés, rá következö hétre 12. heti ultrahang (elöször sima, majd genetikai is)
16. hét, rengeteg beutaló (I. labor[vér+vizelet], AFP szürés, védönöhöz kiskönyv kiadására, fogászat, háziorvos)
18. hét, második genetikai ultrahang
Aztán én kicsit elcsúsztam hosszantartó betegség miatt,
24. hét helyett 28. héten II. labor + cukorterhelés
Most 31 hetes vagyok és holnap megyek ultrahangra megint. A többit nem tudom:)
Szia, nekem a menet a köv. volt:
7. héten doki->terhesség bizonyítva, élő embrió. De vetélés miatt visszahív 2 hét múlva.
9. hét: Babával minden rendben, papír terhességről->védőnőnek, beutaló belgyógyászatra, laborba, 12 hetes uh-ra.
12. hétig el kellet intéznem a labort+védőnőt, mert nálunk a 12 hetesre csak ezekkel lehet menni.
12 hetes uh rendben, utána havonta doki és védőnő, meg a kötelező laborok, de nem sok van.
Nálunk ezek így mentek. De eltérő lehet, van olyan, h a védőnő adja a beutalókat is...
Én pl fogászatra nem akartam menni, csak azért mentem, mert begyulladt egy fogam. Az nem kötelező.
2,5 hónapos kisfiú anyukája
nálam így volt:
5 hetesen doki, visszahívott 3 hét múlva, egyelőre csak petezsák
8 hetesen terhességről adott papírt, elküldött vér- és vizeletvizsgálatra
10 hetesen elmentem a védőnőhöz, kiadta a kiskönyvet és megmérte a vérnyomásomat
elmentem a háziorvoshoz, ő megcsinálta a belgyógyászati vizsgálatot, ami konkrétan semmi nem volt, meghallgatta a tüdőmet, vérnyomást mért és adott beutalót EKG-ra
12 hetesen vissza a nődokihoz, uh + kombinált teszt
én fogorvoshoz nem fogok menni, mert amúgy is járok ált. félévente-évente ellenőrzésre
Védőnő: megméri a súlyt, a magasságot, a vizeletből (ott kell pisilni vagy vinni) fehérjét vizsgál, mesél a támogatásokról, ad egy csomó szórólapot, a vége felé pedig házhoz megy felmérni, hová is kerül a baba
Ultrahang: elvileg a 12. hétig hüvelyi, ez előtt pisilni kell, viszont utána a hasi előtt nem szabad pisilni
Vérvétel: ugyanaz, mint máskor, viszont minden kórházban úgy van, hogy a kismamáknak nem kell sorba állniuk! Szólni kell a portán és soron kívül leveszik a vért! :)
Nőgyógyász: A méhnyak-szűrést kis pálcával veszi le, először megtapogat, hogy érintésre lehetséges-e a terhesség, ha igen, akkor elküld UH-ra.
Első vizsgálat 7 hetesen, visszahívott 2 hét múlva. Mivel volt szívhang, el kellett mennem a védőnőhöz.
Védőnő adta a papírt belgyógyászatra és laborba, kiállította a kiskönyvet.
Háziorvostól a védőnő papírja alapján megkaptam a beutalókat. (nem engedtek előre)
Laborban sem engedtek előre. 6 ampulla vért vettek le (vércsop.+ ellenanyag, Wassermann, toxoplasma, HbsAg, általános vérkép + vércukor,...), + reggeli első vizeletet kellett vinni. (3/4 11-kor végeztem, pedig 8-ra mentem, a fene vigye el! Már nagyon éhes voltam!)
Belgyógyászatra (EKG) holnap megyek, nőgyógyászhoz csütörtökön, az eredményekkel.
Érdekes, nálunk nem "divat" előre engedni a kismamákat!
Folsavat, Elevitet, MagneB6-ot mondott a doki, hogy szedjek.
Védőnő vérnyomást, súlyt mért, meg megkérdezte az összes felmenő minden örökölhető betegségét, és a korábbi vetéléseim kórtörténetét.
Most jön a 12. hetes UH lassan...
Kislányommal 2 éve ugyanígy volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!