Honnan tudja megállapítani az orvos, hogy beteg a magzat?
Épp elég ennyi szörnyűség is. 😢
Barátnőm mesélte, hogy a babája tán a 8.héten nem egészséges az orvosa szerint. Nem mesélt részleket. Én pedig nem kérdezősködtem nyilván valóan. Csak érdekelt.
A 8. héten még nem lehet megmondani, mi baja, esetleg annyi látható, hogy nem megfelelően fejlődik, kisebb, mint kellene lennie. Ilyenkor sokszor magától megszakad a terehesség.
De lehet, hogy csak később fogant, azért kisebb, mint kellene lennie az utolsó menzesz szerint.
7-es: Nagyon sajnálom, borzasztó lehetett. :(
Válasz: Ahogy írták elsősorban az UH-kon látják hogy beteg-e a baba. Akár az első 6-8. hetin is látszódik ha gond van. A következő mérföldkő a 12. heti UH, ahola tarkóredőt és orrcsontot mérik, illetve kombinált vagy egyéb teszteket csinálnak anyai vérből kivont DNS teszttel. Ilyenkor derülhet ki a Down kór, Turner szindróma stb. (ha rákeresel, hogy nifty vagy prena teszt, látni fogod miket tudnak kiszűrni.) Látnak végtaghiányt, ödémákat, tágulatokat, stb. 18-20 heti UH-n szintén komolyan nézik, hogy a belső szervek megvannak-e (vese, gyomor, stb.), ujjakat számolgatják a precízebb szonográfusok, szintén lehetne tágulatok, ödémák.
Mi alapján dönt? Ha pl down kórt látnak az UH-n akkor magzatvíz mintavétel, vagy chorion biposzia, a Nifty/Prena nem diagnosztikai értékű (még), így azoknak az eredménye nem elég hogy elvetethesd, megszüld a beteg babát. Az orvosok ilyenkor azért konzultálnak és úgy döntenek.
8-as vagyok:
Aztán UH-n látják, hogy rendben van-e a köldökzsinórban a 3 ér, combcsont mérete rendben van-e, később néznek áramlást, 20-22. hét környékén lehet csináltatni magzati szív UH-t, ott a szívrendellenességek derülhetnek ki, de ez nem finanszírozott vizsgálat, csak ha külön beutalnak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!